Acolo unde cântă racii

acolo unde canta racii

Autor: Delia Owens

Titlu original: Where the Crawdads Sing

Recenzie:

Deşi am citit doar păreri pozitive vizavi de această carte, nu credeam că îmi va plăcea atât de mult. Să fiu sinceră, la început mi s-a părut puţin plictisitoare, din cauza multelor descrieri ale mlaştinii şi ale vietăţilor din ea, dar totuşi autoarea a ştiut să mă ţină în poveste.

Kya, supranumită de localnici Fata Mlaştinii, e un personaj aparte. În anul 1952, la vârsta de şase ani îşi vede mama părăsindu-i pe ea şi pe ceilalţi patru fraţi şi surori mai mari, lăsându-i cu un tată beţiv şi violent. Iar când fraţii şi surorile pleacă şi ei, fiecare pe cont propriu, Kya rămâne doar cu tatăl ei şi se străduieşte să îi facă pe plac. Dar nu trece mult şi rămâne complet singură în baraca din mlaştinile districtului fictiv Barkley din Carolina de Nord. La şcoală merge o singură zi deoarece simte că nu poate face faţă batjocurii celorlalţi copii şi, oricum, e prea ocupată cu supravieţuirea.

Pe alt plan, în 30 octombrie 1969, e găsit cadavrul unui tânăr localnic, Chase Andrews, un fel de „băiat de aur” din Barkley Cove. Pe măsură ce se dezvoltă povestea şi cele două planuri ajung să se suprapună, începe o „vânătoare de vrăjitoare” cu un final neaşteptat. Iar ultimele pagini ale cărţii, pline de dezvăluiri, fac tot deliciul.

Povestea Kyei este una despre supravieţuire, despre găsirea aliaţilor şi despre a învăţa să trăieşti prin exemplele vieţuitoarelor din jur. Citind despre această carte, am descoperit termenul „etologie”, care e ştiinţa de a studia comportamentul animalelor şi al oamenilor, lucru pe care Kya îl face instinctiv, ca parte a autoeducării sale.

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea din magazinele online Bookzone, CartepediaCărtureşti, Librex & Libris.

Despre autor:

Delia Owens este o scriitoare americană care, deşi şi-a făcut debutul ca romancier în anul 2018 cu „Acolo unde cântă racii”, mai are trei lucrări de non-ficţiune despre viaţa în Africa, scrise împreună cu fostul său soţ, ambii fiind şi zoologi. Talentul ei de a admira şi de a analiza natura e extrem de bine pus în valoare în romanul său, care e considerat de critici ca fiind de o frumuseţe covârşitoare. Mai e o lună şi jumătate până la apariţia filmului bazat pe această carte, produs de compania lui Reese Witherspoon, iar eu număr zilele :).

Update (17.08.2022):

Am așteptat trei luni acest film și nu am fost dezamăgită 😍. Respectă destul de bine cartea și mi-a completat imaginea pe care mi-am format-o în timpul lecturii. Recomand atât filmul, cât și cartea.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: