Dublul

dublul

Autor: F.M. Dostoievski

Titlu original: “Dvoinik: Peterburgskaia poema

Editura: Litera

Link-uri utile: Cartepedia

Recenzie:

Pff, dar ce lectură am avut aici! De la început am zis că nu pricep nimic. Să mă explic…

Dublul îl are ca personaj principal pe funcționarul Iakov Petrovici Goliadkin, care pune preț pe sinceritate și onestitate, se consideră un om cumsecade și îi disprețuiește pe bârfitori, pe clevetitori și pe cei ce se folosesc de relații pentru a înainta în funcție. Bun, până aici pare un om pe gustul fiecăruia, nu? Doar că, de la primul dialog cu doctorul Rutenspitz, ni se arată că bietul Iakov „nu are toate țiglele pe casă” (aici m-a pierdut puțin până mi-am dat seama că nu la mine e problema). Apoi, o întâlnire cu dublul său dezlănțuie un șir de evenimente, în timpul cărora sosia încearcă să îi ia locul, iar paranoia „eroului” atinge cote maxime.

Sincer, această carte mi-a lăsat niște semne de întrebare. Cititorul e cel care trebuie să decidă ce e real și ce e produs de mintea lui Iakov. Eu mi-am formulat teoria, cine a mai citit cartea?

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐

Pentru rezumat, click aici.

Despre autor:

Fiodor Mihailovici Dostoievski a fost un autor rus care a trăit între 1821 şi 1881. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt „Crimă şi pedeapsă”, „Idiotul”, „Fraţii Karamazov” şi „Demonii”, toate fiind pe al meu infinit TBR. Iniţial, „Dublul” (sau „Omul dedublat”) nu a fost foarte bine primit de critici, dar timpul a dovedit geniul creator al lui F.M. Dostoievski.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: