Demonii

demonii

Autor: F.M. Dostoievski

Titlu original: Besî

Recenzie:

Spre deosebire de „Dublul”, care este un roman destul de scurt, „Demonii” este o etalare pe multe pagini a talentelor scriitoriceşti ale lui Dostoievski. Am adorat felul în care şi-a creat personajele, acestea fiind atât de bine conturate şi descrise, încât am reuşit să mi le imaginez perfect. Mai mult, în fiecare moment de dialog, am putut să îmi dau seama instant cine vorbeşte, chiar dacă nu era specificat în text, datorită vocilor unice cu care autorul şi-a dotat protagoniştii. Ceea ce nu m-a atras atât de tare, însă, a fost subiectul cărţii.

„Demonii” e considerat singurul roman politic al lui Dostoievski. Într-adevăr atinge tema iobăgiei şi a manifestelor socialiste distribuite în diverse cercuri, însă dincolo de asta este o satiră la adresa societăţii înalte din Rusia anilor 1860. Istorisirea e narată de tânărul Anton Lavrentievici G-v, care începe cu descrierea lui Stepan Trofimovici Verhovenski, un fost lector universitar, ajuns educator în casa Varvarei Petrovna Stavroghina, pe moşia ei de la Skvoreşniki, pentru fiul acesteia, Nikolai Vsevolodovici Stavroghin. Deşi Anton îl prezintă într-o lumină favorabilă pe Stepan, căruia îi e prieten şi confident, acesta din urmă ni se relevă ca un om extrem de paranoic, fiind mereu atent la mişcările celor din jurul său şi crezând că în orice clipă ar putea fi arestat pentru opiniile sale împotriva regimului. Acţiunea romanului începe cu adevărat undeva după primele o sută de pagini, când în scenă intră Nikolai, acum ajuns la maturitate şi revenit acasă după ce e implicat în mai multe scandaluri şi e nevoit să părăsească armata. Însă nici în oraşul natal nu rămâne mult şi, după ce dă mai multe semne de nebunie, e trimis în străinătate. La a doua sa revenire, după încă trei ani, lucrurile se precipită, deoarece nu revine singur. Apare Piotr Stepanovici Verhovenski, fiul lui Stepan, crescut departe de acesta. Piotr e un mare intrigant şi are o agendă secretă, pentru realizarea căreia se foloseşte de toată lumea. Când în oraş se împart manifeste socialiste, nu e o surpriză faptul că suspectul principal e Stepan. Mai există multe alte personaje, printre care şi nişte tinere doamne aflate sub vraja lui Nikolai. Iar de la câteva intrigi şi până la distrugerea unui oraş mai e doar un pas.

Fiecare personaj, fie că e nihilist sau crede într-un sistem de valori, are „demonii” lui. Iar acest roman etalează o gamă largă de manifestări demonice: crima, sinuciderea, hoţia, incendierea, adulterul, şantajul, minciuna, gelozia, vanitatea, nebunia. Ca lectură, mi s-a părut un roman dificil, cu un ritm al acţiunii oscilant, când foarte lent, când precipitat. Însă nu pot să nu recomand o carte de Dostoievski, deoarece stilul lui de a scrie mi se pare cu adevărat fascinant.

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti & Libris.

Despre autor:

Fiodor Mihailovici Dostoievski a fost un autor rus care a trăit între 1821 şi 1881. Până acum am mai citit din opera sa doar „Dublul” (sau „Omul dedublat”; recenzie), care iniţial nu a fost foarte bine primit de critici, dar timpul a dovedit geniul creator al lui F.M. Dostoievski. „Demonii” se numără printre cele mai cunoscute romane ale lui Dostoievski, alături de „Crimă şi pedeapsă”, „Idiotul” şi „Fraţii Karamazov”, la care sper să ajung cât de curând.

Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui F.M. Dostoievski, vă recomand următoarele edituri şi magazine online: Litera, Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti, LibrexLibris.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: