Barca de argint

barca de argint

Autor: Luanne Rice

Titlu original: The Silver Boat

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

Darrah McCarthy şi surorile ei, Delia Monaghan şi Rory McCarthy Chase, se întâlnesc pe insula Martha’s Vineyard, în Massachusetts, la proprietatea mamei lor, Tilly McCarthy, la un an după moartea acesteia, pentru a pregăti casa de vânzare. Morgan Ludlow, agent imobiliar, a găsit deja cumpărători, pe familia Little, însă surorile nu vor să renunţe pentru că Daggett’s Way este locul în care se întâlnesc. Darrah locuieşte la Hideaway, casa lor de pe plajă, şi are o relaţie cu Andy Mayhew, prieten din copilărie. Rory are trei copii, Jenny şi Obadiah din căsătoria cu Jonathan, şi Sylvia din prima căsătorie, iar în prezent e despărţită de soţul ei deoarece acesta o înşeală. Pe insulă locuieşte prietenul lor din copilărie, Harrison Thaxter, care ţine la Rory, însă ea nu vrea să divorţeze. Delia e căsătorită cu Jim, şi o au în grijă pe Vanessa, fetiţa de 2 ani a fiului lor, Pete, pescar în Alaska şi dependent de droguri.

În timp ce fac ordine, surorile găsesc scrisorile părinţilor lor. Michael, irlandez din Cork, a venit pe insulă pentru a căuta pământul pe care strămoşul lui, McDonough McCarthy, l-a primit de la Regele Charles I al Angliei în schimbul cedării castelului şi plecării din Irlanda. Mike s-a căsătorit cu Mathilda ”Tilly” Daggett, a cărei mamă, Abigail, avea proprietatea de şase hectare pe care el a început să caute marcaje topografice. Certurile legate de bani i-au despărţit pe părinţii fetelor când Darrah avea 12 ani, Rory 10 ani, şi Delia 7 ani. Mike a plecat spre Cork într-o barcă construită de el, numită ”Irish Darling”, pentru a obţine actele pentru pământ. A reuşit să traverseze Atlanticul, a sunat-o pe Tilly din Kerry, Irlanda, dar apoi nu a mai dat niciun semn. Darrah e cea care a suferit cel mai mult după plecarea tatălui lor. Inspirată din viaţa sa, ea a creat o serie de romane grafice despre Dulse, o fetiţă a cărei tată a dispărut.

După 28 de ani de la dispariţie, surorile se hotărăsc să îşi caute tatăl. Google-ul le dă o mulţime de rezultate, astfel că Darrah şi Rory pleacă în Irlanda, în timp ce Delia ramâne acasă să-şi aştepte fiul. În Kinsale, află că numele McCarthy e cel mai răspândit din regiunea Cork, iar la librăria McCarthy sunt sfătuite să caute parohia de care aparţinea tatăl lor. Seara, lui Darrah i se pare că vede barca tatălui ei, iar a doua zi comandantul portului îi confirmă că un marinar pe nume McCarthy a traversat Atlanticul acum mulţi ani. În Cobh, la McCarthy Manufacturing, Darrah îl cunoaşte pe Tim McCarthy, care, împreună cu mama sa, i-au oferit cazare lui Michael pentru câteva luni. Tim îi dăruieşte o plăcuţă din lemn făcută de el, pe care scrie ”Irish Darling”. După ce li se alătură şi Delia, surorile o vizitează pe Cathleen McCarthy, mama lui Tim, care l-a iubit pe Michael. Tim îi arată lui Darrah barca tatălui ei în magazie, scufundată după ce acesta a pornit înapoi spre Statele Unite, iar Darrah găseşte un compartiment secret în care se află ordinul de acordare a pământului, parafat de rege. Morgan o anunţă pe Darrah că, din cauza unui sechestru pe proprietate din anul 1625, familia Little renunţă la tranzacţie.

Surorile se întorc la Boston, unde avocaţii Raymond şi Jack Fitzgerald atestă originalitatea actului. Ei le sfătuiesc să facă o copie după pergament şi să vândă originalul unui colecţionar, iar cu banii obţinuţi să plătească taxele şi să îşi păstreze proprietatea. Pete se întoarce la Daggett’s Way, iar Andy îl duce la un centru de dezintoxicare, acelaşi unde au fost el şi Darrah, apoi îl angajează să lucreze cu el în construcţii. Delia îşi susţine fiul şi participă cu el la întâlniri, iar Jim o aduce pe Vanessa ca să îşi cunoască tatăl.

Morgan găseşte alţi cumpărători, familia Riley. Rory şi Delia se decid să vândă proprietatea şi o conving pe Darrah să semneze actele, dar păstrează porţiunea de pământ pe care se află Hideaway. Andy şi Darrah se mută în noua casă construită de el. Surorile se hotărăsc să trimită pergamentul în Irlanda, la Castelul Kanturk, în memoria tatălui lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: