Merlin. Anii pierduţi – Cărţile 1-3

Autor: T.A. Barron

Seria: Merlin

merlin anii pierduti
  • Merlin. Anii pierduţi (Titlu original: „Merlin Book 1: The Lost Years”)
  • Merlin. Cele Şapte Cânturi (Titlu original: „Merlin Book 2: The Seven Songs”)
  • Merlin. Focuri mistuitoare (Titlu original: „Merlin Book 3: The Raging Fires”)

Recenzie:

În primele cinci cărţi din saga Merlin, T.A. Barron vrea să suplinească un gol din literatura care îl are în centru pe celebrul vrăjitor, şi anume anii copilăriei sale. Astfel Barron creează un bildungsroman fantastic, ghidat de însuşi vocea lui Merlin, aşa cum ne explică în notele sale din prefaţă. Dar mai mult decât atât, autorul motivează absenţa altor lucrări similare prin faptul că Merlin nici nu ar fi trăit acei ani pe Pământ, ci într-o lume magică aflată undeva între lumea noastră şi Cealaltă Lume, pe o insulă înconjurată de ceaţă, numită Fincayra.

În Merlin. Anii pierduţi, un băiat de doar şapte ani e aruncat de valuri pe ţărmurile din Gwynedd, veche denumire a Ţării Galilor, unde se trezeşte fără nicio amintire, alături de o femeie care spune că e mama lui, dar pe care el nu o crede. Încă din primele momente după trezire, e prins în lupta dintre un cerb şi un mistreţ, despre care află ulterior că sunt două spirite puternice, bunul Dagda şi maleficul Rhita Gawr. Cinci ani mai târziu, băiatul tot nu crede că Emrys e numele lui adevărat sau că Branwen e mama lui, însă cei doi îşi duc viaţa liniştită în satul Caer Vedwyn. Asta până când Emrys descoperă că are puteri nebănuite, iar Branwen decide să îi spună câte ceva despre trecutul lor. O tragedie îl face apoi să pornească în căutarea propriei identităţi, iar destinul îl aruncă din nou pe un ţărm, de data aceasta al insulei misterioase Fincayra. Va reuşi băiatul să îşi afle numele adevărat şi este acel nume Merlin, aşa cum ne aşteptam de la început? Vă las să descoperiţi. Veţi fi surprinşi.

Merlin. Cele Şapte Cânturi debutează cu scena Marelui Consiliu al Fincayrei, unde reprezentanţii tuturor speciilor care vieţuiesc pe insulă se întâlnesc în locul numit „Estonahenj”, varianta mistică a monumentului „Stonehenge”, şi trebuie să ia decizii importante. Deşi i se spune că nu are dreptul, Merlin, acum un tânăr vrăjitor de treisprezece ani, are totuşi un cuvânt de spus. Dar, deşi se implică în soarta Fincayrei, inima lui nu e acolo, iar greşelile pe care le face pun în pericol tot ce iubeşte, în special pentru că Rhita Gawr e pe urmele lui. Merlin e arogant şi nesăbuit, dar e înconjurat de persoane care îi dau sfaturi bune. Ţine doar de el să le asculte şi asta până nu e prea târziu. Merlin porneşte într-o cursă contracronometru pentru a-şi salva mama, iar cheia e să înţeleagă sufletele Celor Şapte Cânturi. Va reuşi să facă asta la timp?

Acţiunea din Merlin. Focuri mistuitoare are loc după încă un an şi, la fel ca în viaţă, Merlin este un adolescent care încă se caută pe sine. Trezirea dragonului Valdearg „Aripi de Foc”, precum şi apariţia unor creaturi distrugătoare de magie, numite kreelicşi, îi întrerup micului vrăjitor ucenicia şi îl pun din nou în poziţia de a purta pe umeri soarta Fincayrei. Şi de data aceasta are ajutor din partea altor creaturi magice, în timp ce mai descoperă o parte din istoria insulei şi motivul pentru care e mereu înconjurată de ceaţă. Ce a mai pus la cale Rhita Gawr şi cât de departe va merge Merlin pentru a salva Fincayra, aflaţi doar citind.

Cârţile sunt scrise într-un stil lejer, potrivit pentru a fi citite de adolescenţi, însă şi pentru adulţi pot constitui o lectură cu adevărat magică. Mie sincer mi-a plăcut lumea pe care Barron şi-a imaginat-o şi felul în care i-a descris atât frumuseţile, cât şi părţile întunecate. Dintr-un anumit motiv, pe care vă las să îl descoperiţi şi voi, lectura acestor cărţi mi-a făcut o poftă constantă de fructe :).

Saga Merlin este în curs de ecranizare în studiourile Disney, un film pe care îl aştept cu aceeaşi nerăbdare cu care aştept ca şi restul cărţilor din serie să fie traduse.

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cărţile de pe site-ul editurii Litera (Merlin 1, Merlin 2, Merlin 3) sau din magazinele online Cartepedia (Merlin 1, Merlin 2, Merlin 3) şi Cărtureşti (Merlin 1, Merlin 2, Merlin 3).

Despre autor:

Thomas Archibald Barron este un autor american de romane fantastice. Seria Merlin este una dintre cele mai notabile lucrări ale autorului şi cuprinde unsprezece romane, un prequel şi un ghid al locurilor şi al personajelor prezente în poveşti.   

Primele cinci cărţi din saga Merlin formează o serie de sine stătătoare numită „The Lost Years of Merlin”:

  • „Merlin. Anii pierduţi” („Merlin Book 1: The Lost Years”)
  • „Merlin. Cele Şapte Cânturi” („Merlin Book 2: The Seven Songs”)
  • „Merlin. Focuri mistuitoare” („Merlin Book 3: The Raging Fires”)
  • „Merlin. Oglinda destinului” („Merlin Book 4: The Mirror of Fate”) – încă netradusă
  • „Merlin. Aripi de vrăjitor” („Merlin Book 5: A Wizard’s Wings”) – încă netradusă

Următoarele trei cărţi sunt parte a trilogiei de sine stătătoare „Merlin’s Dragon”, care îşi aşteaptă traducerea:

  • „Merlin Book 6: The Dragon of Avalon”
  • „Merlin Book 7: Doomraga’s Revenge”
  • „Merlin Book 8: Ultimate Magic”

Iar ultimele trei cărţi fac parte din trilogia „The Great Tree of Avalon”, tot de sine stătătoare şi tot netradusă încă:

  • „Merlin Book 9: The Great Tree of Avalon”
  • „Merlin Book 10: Shadows on the Stars”
  • „Merlin Book 11: The Eternal Flame”

Prequelul se numeşte „Giant: The Unlikely Origins of Shim”, Shim fiind unul din personajele care apar încă din prima carte, iar ghidul se numeşte „Merlin. The Book of Magic”. Pe lângă saga Merlin, autorul a mai scris diverse cărţi pentru copii şi adolescenţi, dar şi cărţi despre natură, pasiunea sa pentru frumuseţea mediului înconjurător făcându-se simţită în descrierile pe care le-a inclus în operele sale de ficţiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: