Se numea Sarah

se numea sarah

Autor: Tatiana de Rosnay

Titlu original: Sarah’s Key

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În 16 iulie 1942, în Paris, Franţa, mii de evrei, printre care foarte mulţi copii cu vârste între 2 şi 12 ani, sunt arestaţi de poliţia franceză şi duşi pe stadionul Vélodrome d’Hiver, unde sunt ţinuţi câteva zile, în condiţii inumane, apoi sunt trimişi în lagărele din afara oraşului. Sarah Starzynski, în vârstă de 10 ani, e luată de acasă în ziua raziei împreună cu părinţii ei, Rywka şi Wladyslaw, dar nu înainte de a-l încuia pe Michel, fratele ei de doar 4 ani, într-un dulap ascuns. De la Vélodrome, Sarah şi părinţii ei sunt duşi în lagărul de la Beaune-la-Rolande, unde sunt despărţiţi. Adulţii sunt primii trimişi în Polonia, la Auschwitz, unde sunt ucişi. Sarah se împrieteneşte cu Rachel, o fetiţă de 11 ani, şi încearcă să evadeze împreună, dar sunt prinse de un poliţist pe care Sarah îl ştie din vedere. Poliţistul le dă bani şi le lasă pe fete să scape. Ele ajung la casa unui cuplu în vârstă, Geneviève şi Jules Dufaure. Însă Rachel e bolnavă, iar doctorul chemat alertează autorităţile, care o iau pe Rachel. La două săptămâni de la razie, Geneviève şi Jules o duc pe Sarah la Paris, doar ca să descopere că apartamentul ei e ocupat de familia Tézac, iar Michel e mort în dulap. Édouard Tézac, în vârstă de 12 ani, şi tatăl lui, André, sunt marcaţi de întâmplare.

În mai 2002, Julia Jarmond, ziaristă la o revistă americană din Paris, trebuie să scrie despre comemorarea a 60 de ani de la Vel’ d’Hiv’, razia de pe Vélodrome d’Hiver. Julia are 45 de ani şi e americancă, însă e căsătorită de 15 ani cu Bertrand Tézac, cu care are şi o fiică de 11 ani, Zoë. Bertrand e arhitect şi tocmai începe renovarea apartamentului bunicii sale, Marcelle Tézac, căreia toţi îi spun Mamé. Julia ţine mult la Mamé şi o vizitează frecvent la azilul unde e internată deoarece suferă de Alzheimer. Într-o seară, aflându-se în vizită la prietenii ei, Hervé şi Christophe, Julia îl întâlneşte pe Guillaume, a cărui bunică scăpase de razie deoarece avea 15 ani, însă îşi pierduse întreaga familie atunci. Julia şi Bamber, colegul ei fotograf, vizitează locul unde a fost Vélodrome d’Hiver şi merg la Beaune-la-Rolande. Într-una din vizitele la Mamé, Julia află că familia acesteia obţinuse apartamentul după arestarea evreilor care locuiseră acolo şi îşi propune să afle ce s-a întâmplat cu familia de evrei. Édouard, fiul lui Mamé şi tatăl lui Bertrand, îi cere Juliei să întrerupă investigaţia, dar ea află de la Franck Lévy, care îşi dedicase viaţa supravieţuitorilor Holocaustului, că apartamentul fusese al familiei Starzynski şi că Sarah nu se regăseşte pe listele celor care au fost ucişi atunci. Édouard îi povesteşte Juliei despre Sarah, cum şi-a găsit fratele mort şi cum André i-a trimis bani timp de 10 ani, corespondând cu familia Dufaure. Julia descoperă că e însărcinată, însă Bertrand îi cere să facă avort. După ce o trimite pe Zoë în vacanţă la sora sa, Charla, care locuieşte în New York, Julia o găseşte pe Nathalie Dufaure, care o duce la bunicul ei, Gaspard Dufaure, nepotul lui Geneviève şi al lui Jules. La 20 de ani, Sarah s-a mutat în Statele Unite apoi, printr-o ultimă vedere din 1955, l-a anunţat pe Gaspard că se căsătoreşte cu Richard J. Rainsferd. Julia merge şi ea la New York şi, cu ajutorul Charlei, găseşte familia Rainsferd, însă acolo o întâlneşte pe Mara, a doua soţie a lui Richard, şi află că Sarah murise în 1972, dar că fiul ei, William, de 43 de ani, e critic culinar şi locuieşte în Lucca, Italia. Julia şi Zoë merg să îl cunoască pe William într-o cafenea din Lucca, dar acesta nu reacţionează bine la vestea că Sarah a fost evreică. După un timp, William merge la Paris şi îi spune Juliei că a găsit un plic în care se află carneţelul lui Sarah şi cheia de la dulapul în care a murit Michel. Citind carneţelul, el înţelege că accidentul de maşină în care a murit Sarah a fost de fapt o sinucidere. Julia îi face cunoştinţă lui William cu Édouard, care nu o uitase niciodată pe Sarah.

După naşterea fetiţei ei, pe care o numeşte Sarah, Julia se mută cu ea şi cu Zoë la New York. Bertrand se întoarce la Amélie, iubita lui din tinereţe cu care a înşelat-o pe Julia de mai multe ori. William divorţează şi se mută în Statele Unite, apoi o caută pe Julia. Deşi fiecare e în altă relaţie, William şi Julia se întâlnesc într-o cafenea, iar Julia i-o prezintă pe fiica ei, Sarah.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: