Litera stacojie

litera stacojie

Autor: Nathaniel Hawthorne

Titlu original: The Scarlet Letter

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

La începutul secolului al XIX-lea, autorul devine inspector şef al vămii din oraşul său natal, Salem, Massachussets. El descoperă printre lucrurile lui Jonathan Pue, fost inspector, o pânză stacojie în forma literei A şi mai multe documente despre viaţa lui Hester Prynne, o femeie care trăise în secolul al XVII-lea.

Hester Prynne se naşte în Anglia şi se căsătoreşte cu un doctor mai în vârstă, bogat, dar pe care nu îl iubeşte. El o trimite în Noua Anglie, având planul de a o urma în scurt timp. Hester se stabileşte în Boston, într-o comunitate de puritani, şi, după doi ani, naşte o fetiţă pe care o numeşte Pearl. Acuzată de adulter, Hester e închisă şi primeşte pedeapsa de a purta mereu în piept o broderie în forma literei A, de culoare stacojie, ca semn al ruşinii. Apoi, tot ca parte din pedeapsă, Hester trebuie să stea câteva ore pe eşafodul din piaţă, cu Pearl în braţe, în faţa oamenilor din oraş. Ea refuză să spună că tatăl fetiţei e tânărul reverend Arthur Dimmesdale, prezent şi el în balconul de deasupra eşafodului, alături de guvernatorul Bellingham şi de reverendul John Wilson. În mulţime apare soţul lui Hester, care îşi ia numele de Roger Chillingworth şi pretinde că e un vraci care fusese capturat de indieni. El o vizitează în celula ei de la închisoare şi îi dă nişte medicamente pentru ea şi pentru Pearl, apoi o pune să promită că nu îi va dezvălui identitatea. Planul lui Roger e să descopere cine e tatăl fetiţei şi să se răzbune pe el.

După ce e eliberată din închisoare, Hester încearcă să îşi refacă viaţa într-o colibă de la marginea oraşului, întreţinându-se din cusut şi crescând-o pe Pearl. Când Pearl are trei ani, Hester află că oamenii din comunitate plănuiesc să îi ia fetiţa. Hester merge împreună cu Pearl la reşedinţa guvernatorului Bellingham pentru a afla dacă e adevărat. Bellingham se află în compania pastorilor John şi Arthur, dar şi a lui Roger, care devenise doctorul personal al lui Arthur. John o analizează pe Pearl şi e convins că firea ei rebelă e o consecinţă a păcatului comis de mamă, astfel că propune să îi găsească o altă familie. Hester îi cere lui Arthur să vorbească în numele ei, iar argumentele lui îl conving pe Bellingham.

Deşi Arthur nu a recunoscut în public că e tatăl lui Pearl, şi-a crestat litera A pe piept, deasupra inimii, suferind din cauza laşităţii sale. Enoriaşii pun suferinţa pe seama dedicării sale pentru comunitate, dar Roger ştie care e păcatul care îi distruge sănătatea lui Arthur. Oferindu-se să îl îngrijească, el se apropie de Arthur şi chiar se mută în casa lui, totul cu scopul de a se răzbuna. Într-o noapte, la şapte ani de la osândirea lui Hester, Arthur se urcă pe eşafodul din piaţă. Tocmai atunci apare Hester, însoţită de Pearl, venind de la casa guvernatorului Winthrop, un muribund căruia trebuie să îi facă roba de înmormântare. Arthur, Hester şi Pearl stau pe eşafod ţinându-se de mâini până la apariţia lui Roger, care fusese şi el la casa Winthrop în calitate de doctor. Arthur îi mărturiseşte lui Hester că îl urăşte pe Roger. Hester îşi caută soţul şi îi cere să îl lase în pace pe Arthur, dar el vrea să îşi continue răzbunarea. Atunci, ea îi propune lui Arthur să plece împreună în altă ţară şi rezervă locuri pe un vas care urmează să plece spre Bristol, Anglia. În ziua alegerii noului guvernator, Arthur ţine o predică impresionantă de rămas bun, toţi enoriaşii crezând că e pe moarte. Hester îl întâlneşte în piaţă pe căpitanul vasului şi află că Roger urmează să fie şi el pasager. După slujbă, Arthur iese în piaţă şi, văzând-o pe Hester, decide să spună tuturor despre relaţia dintre ei, chiar dacă Roger încearcă să îl împiedice. Sprijinit de Hester şi ţinând-o de mână pe Pearl, Arthur se urcă pe eşafod şi îşi dezveleşte litera stacojie de pe piept, apoi moare.

Hester şi Pearl pleacă din Noua Anglie. Roger moare în anul următor, lăsându-i toată averea sa lui Pearl. După ani, Hester revine în Boston pentru a fi aproape de oamenii din comunitate, cărora le câştigase respectul. Pearl rămâne în Anglia, unde se căsătoreşte. Ea ţine o strânsă corespondenţă cu mama ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: