
Autor: Sarah Vaughan
Titlu original: Anatomy of a Scandal
Recenzie:
Trebuie să recunosc că mi-am luat această carte după ce am aflat despre mini-seria „Anatomia unui scandal” de pe Netflix pentru că prefer să citesc cartea înainte să văd filmul, nu invers. Iar cartea a fost fix pe gustul meu.
Acțiunea alternează între prezentul anilor 2016-2018 și trecutul anilor 1992-1993 când personajele principale erau la facultate. Un mic artificiu de nume ne împiedică să facem de la început legăturile, dar lucrurile se clarifică pe parcurs.
În prezent, avocata Kate Woodcroft, specializată în a fi mereu de partea victimelor diverselor abuzuri, primește un caz intens mediatizat: un ministru fără portofoliu din Parlamentul britanic e acuzat că și-ar fi violat o colegă. Kate o reprezintă pe Olivia Lytton, presupusa victimă, dar e convinsă că James Whitehouse e vinovat și face tot posibilul să îl vadă condamnat. Însă Olivia fusese amanta lui James, părăsită de acesta, fapt care nu le ajută cazul. De partea cealaltă se află Sophie, soția lui James, care crede în el cu toate că el a înșelat-o.
În trecut, Holly Berry își depășește condiția și intră la Universitatea Oxford, unde încearcă să se adapteze în lumea celor cu bani, veniți de la școli private. Holly o întâlnește pe Alison, o altă neadaptată, studentă la matematică. Holly studiază limba engleză și ajunge să fie colegă cu Sophie Greenaway. Sophie este iubita lui James Whitehouse, tânărul Libertin cu succes la femei, iar Holly începe să îl placă. Însă, până la finalul primului an, Holly trece printr-o experiență oribilă, care o face să renunțe la facultate.
Deși abia relativ recent au existat niște schimbări în mentalitatea colectivă, odată cu mișcarea internațională #MeToo, definind violul ca lipsa explicită a consimțământului victimei, femeile se luptă cu acest aspect de când e lumea. Însă cred că niciodată până acum nu s-a pus atâta accent pe ideea acestui consimțământ, pe care și presupusul agresor trebuie să îl conștientizeze. Detaliile prezentate în timpul procesului de viol pot părea exagerate, însă este o infracțiune greu de dovedit, în special dacă acuzația nu e făcută imediat. O carte cu un subiect de actualitate, care pe lângă viol mai tratează teme precum diferențele sociale și condiția femeii în căsnicie, m-a ținut captivată până la final, sperând pentru dreptatea morală. Mi-a plăcut mult ce am citit, iar acum urmează filmul! 🙂
Nota mea pe Goodreads:
Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti & Libris.
Despre autor:
Sarah Vaughan e pseudonimul scriitoarei britanice Sarah Hall, născută în 1972. A fost reporter pentru „The Guardian” până în anul 2008, apoi și-a continuat cariera ca freelancer, iar în anul 2014 și-a publicat primul roman, „The art of baking blind”, începându-și cariera de autoare de thrillere psihologice. În 2016 a publicat „The farm at the edge of the world”, însă a cunoscut cu adevărat succesul în 2018 odată cu „Anatomia unui scandal”. În 2020 a publicat „Mici dezastre” („Little disasters”), iar în 2022 „Reputation”. Tot în 2022, „Anatomia unui scandal” a fost adaptată într-o mini-serie, pe care abia aștept să o vizionez, am vrut doar să termin cartea prima dată :).
Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui Sarah Vaughan, vă recomand următoarele edituri şi magazine online: Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti, Libris & Litera.
Lasă un răspuns