Îndoiala

indoiala

Autor: Ashley Audrain

Titlu original: The Push

Recenzie:

Pentru mine, cărţile despre maternitate reprezintă o categorie aparte şi le percep foarte diferit de când am devenit mamă la rândul meu. În general, când vorbim despre o carte, o facem la modul subiectiv pentru că fiecare dintre noi trece lucrurile prin filtrul propriu. Dar recunosc că atunci când citesc despre experienţele mamelor, sunt de o mie de ori mai subiectivă, în special dacă mă regăsesc şi eu cu sentimentele mele pe-acolo.

„Îndoiala” este o carte care punctează foarte bine multe aspecte din maternitate, unele despre care ne este greu să vorbim şi poate şi mai greu să recunoaştem că am trecut prin ele. Am simţit foarte clar că este scrisă de o mamă şi m-am regăsit în destul de multe situaţii (nu cele mai groaznice, spre norocul meu). Este un thriller psihologic, dar şi o ocazie de introspecţie.

Blythe Connor devine mamă, însă maternitatea e mai grea decât şi-a imaginat. Nici nu a avut un model în viaţă, fapt care ne este dezvăluit pe parcurs, dar nici nu simte acea apropiere instantă faţă de bebeluşul ei, micuţa Violet. Fox, soţul lui Blythe, îşi adoră fetiţa, dar nu e acolo în diversele momente ale zilei când tânăra mamă ar avea nevoie de ajutor. Apoi, pe măsură ce Violet creşte, Blythe începe să creadă că e ceva în neregulă cu fetiţa ei, însă nimeni nu o crede. Să fie oare totul în imaginaţia lui Blythe, care provine dintr-un şir de femei cu diverse afecţiuni mintale? În planuri secundare ni se dezvăluie viaţa Ceciliei şi a Ettei, care sunt mama şi, respectiv, bunica lui Blythe. Totul se schimbă însă când Blythe devine mamă pentru a doua oară şi simte cu adevărat conexiunea cu noul ei bebeluş, Sam. Dar ceva se întâmplă şi lumea lui Blythe e distrusă.

Mi s-a părut sublim felul în care autoarea a descris stările mamei, singurătatea, dezamăgirea, teama, nevoia de susţinere şi de detaşare. Le-am simţit şi mi le-am amintit pe toate. Din fericire, eu am o fetiţă minunată, deci comparaţiile se opresc aici :). Dar oricum, am savurat această carte şi am apreciat cum suspansul a fost dozat de-a lungul lecturii, dezvăluind abia la final care bănuială a fost cea corectă. Recomand tuturor, dar mai ales mamelor!

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Bookzone, Cartepedia, CărtureştiLibrex & Libris.

Despre autor:

Ashley Audrain este o scriitoare canadiană, născută în anul 1982. Ea a lucrat ca director de publicitate la editura Penguin Canada până când s-a retras din activitate pentru a se ocupa de cei doi copii ai săi. În timpul maternităţii, Audrain şi-a scris romanul de debut, „Îndoiala”, publicat în anul 2021. Cel de-al doilea roman al autoarei, „The Whispers”, va apărea în iunie 2023.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: