Algoritmul fericirii

algoritmul fericirii

Autor: P.Z. Reizin

Titlu original: Happiness for Humans

Recenzie:

Încă după titlu, mi-am dat seama că ar trebui să am de-a face cu un roman inteligent şi în domeniul meu, IT, şi aşa m-am bucurat că am avut dreptate :). Inteligenţa artificială e pe buzele tuturor şi, chiar dacă ceea ce îşi imaginează autorul e relativ departe de unde suntem în acest moment, nu cred că e imposibil.

Jen lucrează într-un laborator de IT din Londra, unde are rolul de a comunica cu Aiden, un program inteligenţă artificială, pe care îl învaţă astfel să socializeze. Ceea ce nu ştie nimeni e că Aiden e mult mai avansat în cunoştinţe şi că a reuşit să evadeze singur în WWW, unde şi-a făcut multiple copii. El are abilitatea de a spiona oamenii prin orice dispozitiv conectat la internet. Când Jen e părăsită de iubitul ei, Aiden intervine pentru a-l pedepsi pe acesta prin diverse farse, apoi îi aranjează lui Jen întâlniri cu alţi bărbaţi.

Aisling e o altă inteligenţă artificială care, la fel ca Aiden, evadează şi îşi face copii în WWW. Ea îl urmăreşte pe Tom, un scriitor divorţat care locuieşte în Statele Unite. Aiden şi Aisling încep să comploteze pentru a-i face pe Jen şi pe Tom să se întâlnească. Însă planurile lor sunt încurcate de un alt program, Sinai, care are o misiune cel puţin ingrată. Iar când Sinai scapă de sub control şi începe să pună în pericol vieţile oamenilor, nimeni nu mai e în siguranţă. Oare vor reuşi Aiden şi Aisling să repare lucrurile? Şi cu ce costuri?

Mi-a plăcut enorm această carte. A fost ca şi cum m-aş fi uitat la o comedie romantică foarte bine gândită. Pe lângă stilul amuzant în care a scris cartea, am apreciat şi imaginaţia autorului în ceea ce priveşte programarea inteligenţelor artificiale. O recomand din inimă!

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Libris.

Despre autor:

Paul Reizin a fost jurnalist şi om de radio şi televiziune înainte de a deveni scriitor. A publicat câteva cărţi la începutul anilor 2000, dar succesul a venit abia în 2018, odată cu apariţia romanului „Algoritmul fericirii”, semnat P.Z. Reizin. I-a urmat „Ask Me Anything” în 2020, netradus încă la noi. Din păcate, scriitorul a murit în anul 2021, la vârsta de 67 de ani.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: