
Autor: Khaled Hosseini
Titlu original: The Kite Runner
Recenzie:
Nu cred că este persoană care să nu fi auzit despre ororile din Afganistan sau despre războiul din ultimele două decenii. Totuşi, să auzi câte o ştire din când în când nu se compară cu a avea contextul întâmplărilor. „Vânătorii de zmeie” mi-a oferit o viziune asupra felului în care arăta ţara înainte de război şi cât de tare a decăzut, totul din perspectiva afganului forţat să emigreze.
Cartea începe cu Afganistanul anilor ’70, când oamenii trăiau relativ în pace. Încă mai existau disensiuni între afganii de diverse etnii, precum paştunii şi hazarii, cei din urmă fiind mai săraci şi distingându-se prin trăsăturile lor mongoloide, dar nu exista atâta vărsare de sânge ca în secolele trecute, nici ca în deceniile care au urmat. Naratorul este Amir, care trăieşte cu tatăl său, Baba, în cartierul de lux Wazir Akbar Khan din Kabul. Acesta a fost primul indiciu că povestea ar putea fi, pe alocuri, autobiografică. Mai sunt şi altele, precum emigrarea în Statele Unite şi faptul că Amir devine scriitor.
Amir şi Baba sunt paştuni şi fac parte din clasa socială superioară. În curtea lor, într-o colibă, locuiesc Ali şi fiul său, Hassan, care sunt servitori hazari. Însă, aşa cum Baba şi Ali au copilărit împreună, fiind şi prieteni, într-o anumită măsură, aşa sunt şi Amir şi Hassan. Fără să divulg prea multe, trebuie să spun că m-a uimit enorm dragostea şi puterea de sacrificiu a lui Hassan şi am simţit atât milă, cât şi repulsie faţă de atitudinea lui Amir. Însă, într-un final, Amir primeşte o a doua şansă de „a fi din nou bun”. Oare va fi în stare să recapete respectul celor care ştiu ce a făcut, dar mai ales respectul de sine?
Fiind şi o cronică a celor mai importante evenimente politice din Afganistan, cartea ne descrie cum au primit personajele principale căderea monarhiei, începutul Războiului Afgano-Sovietic, războiul civil şi, într-un final, venirea la putere a talibanilor. Am asistat la bătăi, violuri şi execuţii publice. Am aflat că şi băieţii sunt adesea ţintele abuzurilor sexuale şi că există chiar o practică numită bacha bazi, prin care aceştia sunt obligaţi să se machieze, să danseze şi să se prostitueze.
Pe lângă tot ceea ce se întâmplă în lumea afgană, „Vânătorii de zmeie” este o carte despre oameni şi sentimentele lor. Este despre dragoste, prietenie, vinovăţie, curaj şi căinţă. Cel mai tare m-a emoţionat expresia „Pentru tine, de o mie de ori!”. Aşa că vă recomand, de o mie de ori, această carte!
Nota mea pe Goodreads:
Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti & Libris.
Despre autor:
Khaled Hosseini s-a născut în 1965 în Kabul, capitala Afganistanului, iar în primii opt ani de viaţă a locuit tocmai în cartierul despre care a scris atât de mult, Wazir Akbar Khan. Tatăl său a fost diplomat, mama sa profesoară de limbă persană (farsi), iar Khaled a fost primul din cinci copii. În 1970, tatăl a primit un post la ambasada din Iran şi apoi, în 1976, un post în Franţa, după care familia nu s-a mai putut întoarce în Afganistan. În 1980, pe fondul Războiului Afgano-Sovietic, ei au cerut azil politic în Statele Unite. În San Jose, California, Khaled a învăţat limba engleză, a terminat liceul şi a absolvit facultăţile de biologie şi medicină, lucrând ca doctor timp de zece ani până când s-a dedicat complet scrisului şi cauzelor umanitare. Romanul de debut, „Vânătorii de zmeie”, a apărut în 2003 şi a fost ecranizat în 2007, stârnind controverse în Afganistan din cauza temelor abordate. I-au urmat „Splendida cetate a celor o mie de sori” („A Thousand Splendid Suns”, 2007), „Şi munţii au ecou” („And the Mountains Echoed”, 2013) şi romanul ilustrat „Rugă către mare” („Sea Prayer”, 2018). Primele trei cărţi ale lui Khaled Hosseini, care descriu părţi din lumea afgană, au fost extrem de bine primite de critici şi au câştigat diverse premii literare. Ultima sa carte a fost inspirată de criza refugiaţilor sirieni.
Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui Khaled Hosseini, vă recomand următoarele magazine online: Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti & Libris.
Lasă un răspuns