
Autor: Yuval Noah Harari
Titlu original: “Sapiens: A Brief History of Humankind“
Recenzie:
Întotdeauna mi-a plăcut istoria, mai ales atunci când, pe lângă întâmplări şi date, pot să aflu ce motive au stat în spatele unui război sau cum a influenţat un anumit eveniment dezvoltarea umanităţii. Citind „Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” am obţinut tocmai acest acces în culisele istoriei, primind explicaţii pentru felul în care au evoluat oamenii, atât fizic cât şi mintal, dar şi o serie de întrebări la care nu există răspunsuri clare. Scrisă într-un limbaj accesibil, „Sapiens” e o lectură extrem de utilă, aş putea chiar îndrăzni să spun obligatorie, indiferent de credinţele proprii ale cititorului.
În prima parte a cărţii, autorul descrie Revoluţia Cognitivă, care are loc cu circa 70 de mii de ani în urmă. Până în acel timp, în lume au existat mai multe specii de oameni, însă doar Homo sapiens a supravieţuit revoluţiei. Deşi nu se ştie exact ce s-a întâmplat cu ceilalţi, cartea prezintă mai multe variante plauzibile. Pe atunci, sapiens erau vânători-culegători, care cunoşteau natura şi credeau că obiectele şi celelalte vieţuitoare au suflete. Credinţele sunt numite ordini imaginate şi funcţionează doar dacă sunt împărtăşite de întreaga comunitate, însă sunt cele care duc la schimbarea şi dezvoltarea culturilor. Autorul oferă nişte exemple foarte bune de ordini imaginate, sau iluzii colective, care te pot pune serios pe gânduri.
După ce sapiens devin navigatori şi se răspândesc pe tot globul, are loc Revoluția Agricolă, care debutează în anii 9500-8500 î.Hr. şi care îi transformă pe vânătorii-culegători în agricultori. În cea de-a doua parte a cărţii, sunt descrise schimbările care se produc în viaţa oamenilor, dar şi a animalelor pe care aceştia le domesticesc. Apar noi ordini imaginate care să îi ajute pe oameni să colaboreze. O altă întrebare bună, la care există mai multe variante de răspuns, niciuna complet satisfăcătoare, este de ce sapiens se organizează în societăţi patriarhale, şi nu matriarhale.
În cea de-a treia parte a cărţii se vorbeşte despre unificarea umanităţii pe mai multe planuri: geopolitic, economic, juridic și științific. Banii sunt un aspect important din timpuri străvechi, încă de dinaintea apariţiei monedelor, şi mi s-a părut interesant să citesc despre istoria lor. Religiile sunt de asemenea de mare interes, iar autorul vorbeşte despre politeism, monoteism, dualism, dar şi despre ceea ce el numeşte religii umaniste, în care încadrează liberalismul, comunismul, nazismul şi altele.
În partea a patra a cărţii e vorba despre Revoluţia Ştiinţifică, ce are loc în urmă cu 500 de ani. Se produc progrese enorme în ştiinţă, însă apar tot mai multe dileme etice. Ritmul descoperirilor e din ce în ce mai alert, încât pare că omenirea nu îi face faţă. Autorul oferă nişte perspective destul de sumbre pentru viitor, însă depinde de noi dacă se vor adeveri.
Sper să alegeţi să citiţi această carte pentru multitudinea de subiecte pe care le abordează, din care eu am reuşit să menţionez doar o mică parte.
Nota mea pe Goodreads:
Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti, Librex & Libris.
Despre autor:
Yuval Noah Harari s-a născut în 24 februarie 1976, în Israel, într-o familie de evrei. A învăţat să citească singur la varsta de 3 ani şi a urmat şcoala într-o clasă de copii supradotaţi. La varsta de 17 ani, a început să studieze istoria la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar în prezent e profesor de istorie la aceeaşi universitate. Harari a publicat multiple cărţi şi articole, însă a devenit cu adevărat cunoscut după apariţia volumului “Sapiens: Scurtă istorie a omenirii”, publicat în limba ebraică în anul 2011 şi în limba engleză în 2014, devenit bestseller şi tradus în 45 de limbi. Cartea are la bază cursurile pe care Harari le predă studenţilor săi. Următoarea sa carte, “Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului” (“Homo Deus: A Brief History of Tomorrow”, 2016), reprezintă o continuare a lui “Sapiens”, făcând mai multe previziuni despre unde va ajunge umanitatea datorită progreselor tehnologice. “21 de lecţii pentru secolul XXI” (“21 Lessons for the 21st Century”, 2018) este cea de-a treia sa carte, care, aşa cum îi spune şi titlul, se concentrează pe probleme mai actuale. În continuare, în colaborare cu David Vandermeulen şi Daniel Casanave, Harari publică o adaptare grafică a lui “Sapiens”, în două volume numite “Sapiens: O istorie grafică. Naşterea omenirii” (“Sapiens: A Graphic History – The Birth of Humankind”, 2020) şi “Sapiens: O istorie grafică. Stâlpii civilizaţiei” (“Sapiens: A Graphic History – The Pillars of Civilization”, 2021). Cel mai recent proiect al său e o adaptare a lui “Sapiens” pentru copii, în patru volume, dintre care primul a apărut deja şi se numeşte “Suntem de neoprit – Vol.1: Cum am luat în stăpânire lumea” (“Unstoppable Us, Volume 1 − How Humans Took Over the World”, 2022). În plan personal, Harari e vegan, practică meditaţia Vipassana (de origine budistă) şi e căsătorit cu partenerul său, Itzik Yahav, cu care locuieşte într-o suburbie din Tel Aviv.
Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui Yuval Noah Harari, vă recomand următoarele magazine online: Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti & Libris.
Lasă un răspuns