Partea de nord a inimii

partea de nord a inimii

Autor: Dolores Redondo

Titlu original: La cara norte del corazón

Recenzie:

Amaia Salazar e o tânără subinspectoare în poliţia din Pamplona, Spania. Deşi are doar 25 de ani, deja e cunoscută pentru prinderea unui criminal în serie, astfel că e invitată la un training organizat de FBI la Quantico, baza lor din Statele Unite. Acolo îl reîntâlneşte pe agentul Aloisius Dupree, care o cooptează în echipa sa pentru investigarea unor crime apostolice. Victimele sunt familii întregi care urmează un anumit tipar şi sunt ucise imediat după o catastrofă naturală, fiind lăsate în casele avariate, cu capetele îndreptate spre nord. Iar cu uraganul Katrina abătându-se asupra New Orleans-ului, agenţii ştiu cu siguranţă că ucigaşul, supranumit „compozitorul”, se va afla în zonă.

În paralel cu investigaţia, pătrundem în lumea Amaiei, a cărei copilărie i-a marcat întreaga viaţă. Aflăm despre dispariţia ei timp de şaisprezece ore în pădurea din Baztán, locul ei de baştină, timp în care a suferit o traumă. Aflăm şi despre faptul că a trăit câţiva ani cu mătuşa sa înainte de a fi trimisă la studii în Statele Unite, asta deşi părinţii ei erau încă în viaţă. Şi mai aflăm şi cum e să trăieşti cu teama că propria mamă te poate mânca în fiecare noapte… lucrul care mi-a dat cei mai mulţi fiori din întreaga carte (brrr).

Acţiunea alternează între cele două planuri, prezentul şi trecutul Amaiei, însă Amaia nu e singura care ascunde ceva. Aloisius are propriul plan de a rezolva un alt soi de infracţiuni în serie, de data aceasta dispariţiile mai multor fete, puse pe seama unui spirit malefic numit baronul Samedi, cunoscut în folclorul locuitorilor din New Orleans. Şi, dacă două cazuri nu au fost suficiente, mai avem parte, cel puţin tangenţial, de un alt şir de răpiri ale unor fetiţe, luate de o „femeie cu faţă de lup”.

Spirite, creaturi magice, practici voodoo – la un moment dat pare că supranaturalul domină acţiunea, însă aşa se întâmplă în comunităţile care îşi ghidează viaţa după credinţe şi superstiţii. Ajunge doar să crezi şi pare că totul e controlat de nişte forţe externe. Iar pentru a rezolva cazurile, agenţii FBI intră în lumea aceasta a superstiţiilor şi se folosesc de ea pentru a ajunge la adevăr. Ceea ce nu este ficţiune e uraganul Katrina, iar autoarea descrie foarte bine distrugerile produse de acesta în august 2005, cele mai afectat oraş fiind chiar New Orleans.

Nu toate cazurile sunt rezolvate, dar cartea are un final închis. Poate că autoarea ne spune mai multe în „Trilogia Baztán”, nu am de unde să ştiu până nu ajung să o citesc. Însă ştiu că „Partea de nord a inimii” m-a ţinut în suspans pe tot parcursul lecturii şi îmi doresc din suflet să mai citesc din aventurile Amaiei Salazar.

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti & Libris.

Despre autor:

Dolores Redondo Meira este o autoare spaniolă de romane noir, cunoscută pentru „Îţi voi da toate acestea” („Todo esto te daré”), roman câştigător al Premiului Planeta în anul 2016, şi pentru”Trilogia Baztán” („Trilogía del Baztán”), serie care o are în prim-plan tot pe Amaia Salazar. Acţiunea din cele trei cărţi, „El guardián invisible” (2013), „Legado en los huesos” (2013) şi „Ofrenda a la tormenta” (2014), are loc la mult timp după cea din „Partea de nord a inimii” (2019), care e considerată un prequel al trilogiei. Trilogia a fost ecranizată deja, în trei filme spaniole, însă eu sper totuşi să apară cărţile traduse şi la noi, pentru a le citi înainte de vizionare :).

Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui Dolores Redondo, vă recomand următoarele magazine online: CartepediaCărtureştiLibris.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: