Biblia pierdută

biblia pierduta

Autor: Igor Bergler

Seria: Charles Baker #1

Recenzie:

Cu un titlu care, din start, atrage şi intrigă, „Biblia pierdută” este un thriller de succes şi o lectură fix pe gustul meu. Întâmplător, prima carte pe care am citit-o din serie a fost  „Testamentul lui Abraham”, deoarece am primit-o cadou, deci făcusem deja cunoştinţă cu profesorul universitar american Charles Baker, dar şi cu stilul lui Igor Bergler, care poartă cititorul prin aventuri incitante, oferindu-i în acelaşi timp lecţii de cultură – istorie, artă, simbolistică. „Biblia pierdută” este şi ficţiune istorică pentru că îşi bazează premisele pe întâmplări şi personaje reale, precum Gutenberg din Mainz, cel care a tipărit prima Biblie în anul 1455, şi Vlad Ţepeş (1431 – 1476), cel mai notoriu domnitor al Ţării Româneşti. Însă v-aţi fi imaginat o legătură între cele două personaje?

Pe scurt, în timpul unei conferinţe de istorie în Sighişoara, Charles este luat de poliţia locală, împreună cu un agent SRI şi cu o agentă de la Interpol, şi dus la locul unde se găsesc trei cadavre exsanguinate, aşezate în formă de cruce. Crimele par a avea o legătură cu vestitul profesor. De acolo, Charles porneşte într-o cursă contracronometru, din Europa până în Statele Unite şi înapoi, în căutare de săbii, biblii şi dezvăluiri menite să salveze lumea, având pe urme asasini profesionişti, dar şi presupuşi prieteni. V-am stârnit curiozitatea?

Personajul lui Charles este, fără doar şi poate, inspirat de Robert Langdon al lui Dan Brown. Avem parte, din nou, de un profesor american, extrem de cult şi pasionat de simbolistică, cu abilităţi detectivistice şi care nu se dă în lături de la elucidarea unor mistere. Însă asemănările se opresc aici. Am citit toate romanele lui Dan Brown, publicate până în acest moment, şi nu am simţit acelaşi stil la Igor Bergler. Romanele lui Igor Bergler nu sunt uşor de citit – cel puţin pe mine m-au năucit! Acţiunea se desfăşoară pe mai multe planuri, aparent fără nicio legătură între ele, iar partea de ficţiune istorică e folosită ca un liant. Mai mult, cărţile abundă de detalii culturale, ceea ce denotă o documentare asiduă a autorului. Au fost câteva dăţi în care am simţit aceste detalii ca fiind prea mult, poate puţin irelevante pentru acţiune, însă înţeleg ideea de carte care nu doar oferă plăcere, ci şi educă.

Mai vreau să spun doar că nu contează ordinea în care citiţi „Biblia pierdută” şi „Testamentul lui Abraham”, deoarece acţiunea primei cărţi are loc în anul 2015, iar acţiunea celei de-a doua are loc în anul 2012. De altfel, în „Biblia pierdută”, autorul chiar face de câteva ori trimitere la misterul lui Abraham Lincoln, pe care Charles l-a elucidat şi care i-a adus faimă profesorului. Sincer, mi se pare un detaliu foarte bine plasat. Recomand ambele cărţi şi abia aştept să le citesc pe următoarele din seria „Charles Baker”.

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti & Libris.

Despre autor:

Igor Bergler s-a născut în anul 1970 la Reşiţa şi, înainte de a fi romancier, a făcut carieră în lumea filmului şi a televiziunii ca regizor, realizator de emisiuni şi critic de film. Primul său roman, „Biblia pierdută”, care deschide seria „Charles Baker”, a apărut în 2015 şi e considerat de critici ca „cel mai bun thriller publicat până acum de un autor român”, afirmaţie cu care sunt perfect de acord. Stilul i-a fost comparat cu cel al lui Dan Brown, iar vânzările au depăşit orice aşteptări. „Biblia pierdută” a fost desemnată „Cea mai vândută şi râvnită carte” la două ediţii ale Târgului Internaţional Gaudeamus, dar i-a şi obţinut autorului un contract cu cea mai mare agenţie literară din lume, Trident Media Group, ajungând să fie publicată în peste 30 de ţări. A doua carte din serie, „Testamentul lui Abraham”, a apărut în 2017 şi a fost chiar mai bine primită şi vândută, iar pentru că am citit-o, pot să confirm că îşi merită laudele. Seria „Charles Baker” se continuă cu  „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări”, apărută deja în 2021, „Minciuna lui Michelangelo. Profeţi şi sibile” şi „Apocalipsa după Charles”, toate acestea fiind cărţi must read pentru mine. În anul 2018, autorul a mai publicat un volum de povestiri, „6 poveşti cu draci”, care i-a adus un alt premiu la Târgul Gaudeamus şi foarte multe vânzări.

Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui Igor Bergler, vă recomand următoarele edituri şi magazine online: BookzoneCartepediaCărtureşti, LibrexLibris & Litera.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: