Apicultorul din Alep

apicultorul din alep

Autor: Christy Lefteri

Titlu original: The Beekeeper of Aleppo

Recenzie:

„Apicultorul din Alep” este o lectură extrem de dureroasă, inspirată din vieţile oamenilor pe care autoarea i-a întâlnit în timp ce făcea voluntariat într-un centru de refugiaţi din Atena. Unele din poveştile complementare firului epic principal, precum cea a mamei care nu putea alăpta, sunt reale. Cu atât mai dureros este faptul că aceleaşi atrocităţi se repetă încă, în contexte diferite, însă vieţile oamenilor se distrug la fel de uşor.

În anul 2011 începe Războiul Civil Sirian, contextul atâtor drame umane, inclusiv al celor povestite în această carte. Sirienii încep să emigreze, însă unii aşteaptă cu speranţă până în ultima clipă, sau uneori mult prea târziu pentru a se mai putea salva. Aceasta este şi povestea lui Nuri Ibrahim, apicultorul din Alep, şi a familiei sale. Când străzile Alepului se umplu de soldaţi care ucid oameni la întâmplare, mulţi dintre ei copii, Nuri şi soţia lui, Afra, nu mai au pentru ce să rămână. Şi totuşi o fac. Vărul lui Nuri, Mustafa, îşi trimite soţia şi fiica la nişte cunoştinţe în Anglia, dar face greşeala să îl ţină lângă el pe fiul său. Când toată lumea lui Mustafa se zdruncină, pleacă şi el pe drumul exilului, lăsându-i lui Nuri instrucţiuni să facă la fel. Iar când drama se repetă, de data aceasta soarta lovindu-i pe Nuri şi pe Afra, ei tot rămân. Până într-o zi când, înconjuraţi de distrugere şi sub ameninţarea că Nuri va fi recrutat, îşi dau seama că singura lor şansă este să ajungă în Anglia şi să se reunească cu Mustafa şi familia lui. De acolo porneşte drumul lor greu şi periculos, de-a lungul căruia vor cunoaşte oameni în situaţii mai bune sau mai rele, unii care mai pot fi ajutaţi şi alţii pentru care e prea târziu. Orice vor vedea pe parcursul călătoriei lor, Nuri cu ochii, iar Afra cu sufletul, îi va marca pe viaţă.

Aşa cum a declarat autoarea, vocea lui Nuri i-a vorbit, iar cartea este scrisă, din perspectiva lui, cu o empatie uimitoare. Poate că acesta e ingredientul cheie care i-a asigurat succesul. „Apicultorul din Alep” m-a trecut prin o mulțime de stări – durere, umilință, disperare -, dar mi-a arătat că e vital să nu îți pierzi speranța. E o carte care merită citită!

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti, Librex & Libris.

Despre autor:

Christy Lefteri este o autoare britanică, crescută în Londra, însă părinţii ei sunt ciprioţi, refugiaţi în Anglia în anul 1974, odată cu invazia Turciei asupra Ciprului. Invazia din 1974 e contextul primului roman scris de autoare în anul 2010, „A watermelon, a fish and a bible”, însă ea cunoaşte succesul abia zece ani mai târziu, când cel de-al doilea roman al său, „Apicultorul din Alep”, câştigă „Aspen Words Literary Prize”. Al treilea roman, „Zboruri frânte” („Songbirds”), are deja recenzii bune şi un subiect care sună foarte interesant. Cu siguranţă voi urmări tot ce scrie Christy Lefteri.

Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui Christy Lefteri, vă recomand următoarele edituri şi magazine online: BookzoneCartepediaCărtureşti, LibrexLibris & Litera.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: