Minciuni mortale

minciuni mortale

Autor: Harriet Tyce

Titlu original: The Lies You Told

Recenzie:

Romanul, care e un thriller psihologic, are două fire narative, al căror personaj central e Sadie Roper. Sadie se întoarce în Londra cu fiica ei de zece ani, Robin, fugind de un soţ înstrăinat, care a ameninţat-o că nu îşi va mai vedea fetiţa dacă nu pleacă. Pe de-o parte, Sadie intră în conflict cu mamele competitive de la Ashams, şcoala exclusivistă unde e obligată să o ducă pe Robin, iar pe de altă parte, îşi reia profesia de avocat lucrând la un proces de abuz sexual intentat de o elevă împotriva tânărului ei profesor. În acelaşi timp, Sadie încearcă să facă ordine în casa mamei ei, care murise în urmă cu câţiva ani şi care o controlează încă de dincolo de mormânt, condiţionând moştenirea casei cu înscrierea lui Robin la Ashams.

Pe lângă acţiunea antrenantă şi multele mistere care se dezvăluie doar la final, mi-a plăcut că se trage un semnal de alarmă asupra atitudinii nocive a unor părinţi, care încearcă să se împlinească prin copiii lor, împingându-i spre perfecţiune şi ignorându-le bunăstarea. La polul opus sunt părinţii indiferenţi, care nu au niciun fel de relaţie cu copiii lor, iar copiii ajung să caute consolare în oamenii nepotriviţi. Un alt mesaj pe care l-am prins a fost că cei mici fac tot ceea ce le spun adulţii în care au încredere, indiferent de consecinţe, iar cei mari le urmează exemplul. Legat de adulţi versus alţi adulţi mai puternici, avem exemplul lui Sadie, care nu se lasă călcată în picioare şi luptă pentru drepturile sale.

A fost prima mea întâlnire cu Harriet Tyce, dar cu siguranţă nu va fi şi ultima. Deşi am avut anumite bănuieli, nu am ghicit cine a fost capul răutăţilor, care ni se dezvăluie doar în epilog. Recomand!

Nota mea pe Goodreads:

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Bookzone, Cartepedia, Cărtureşti, Librex & Libris.

Despre autor:

Harriet Tyce este o autoare scoţiană, devenită celebră în anul 2019 odată cu romanul său de debut, „Portocala sângerie” („Blood Orange”) – o carte pe care mi-am achiziţionat-o şi pe care o voi citi cât de curând. Însă, înainte de a fi scriitoare, Harriet Tyce a fost avocat, iar experienţa sa juridică îşi spune cuvântul în „Minciuni mortale”. Cea de-a treia carte a autoarei tocmai a apărut în aprilie 2022 şi se numeşte „Sentinţa de la miezul nopţii” („It Ends At Midnight”). Pentru mine, prin prisma faptului că scrie thrillere şi le scrie atât de bine, Harriet Tyce e o scriitoare care trebuie urmărită.

Dacă doriţi să achiziţionaţi cărţile lui Harriet Tyce, vă recomand următoarele edituri şi magazine online: Bookzone, Cartepedia, CărtureştiLibris & Litera.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: