Zece negri mititei

zece negri mititei

Autor: Agatha Christie

Titlu original: And Then There Were None

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia Cărtureşti.

Rezumat:

Insula Negrului din Sticklehaven, Devon, Anglia, care aparţinuse unui milionar american, e cumpărată de familia Owen. Opt persoane chemate pe insulă sunt luate din Sticklehaven şi duse la vilă de barcagiul Fred Narracott, angajat de Isaac Morris, reprezentantul familiei Owen. Judecătorul pensionat Lawrence Justice Wargrave, Emily Caroline Brent, generalul John Gordon Macarthur şi tânărul Anthony „Tony” James Marston au invitaţii de la nişte cunoscuţi. Vera Elizabeth Claythorne e angajată ca secretară, iar Edward George Armstrong e angajat ca doctorul Unei Nancy Owen. Căpitanul Philip Lombard e angajat de Isaac. William Henry Blore, care se prezintă cu numele Davis, e detectiv particular, angajat pentru a proteja bijuteriile Unei. Soţii Ethel şi Thomas Rogers, angajaţi ca servitori de Ulick Norman Owen, ajunseseră deja pe insulă de două zile. Nimeni nu cunoscuse încă familia Owen.

În camera fiecărui oaspete se află înrămată o poezioară pentru copii despre zece negri mititei, care dispar pe rând în diverse moduri. În prima seară, la cină, invitaţii observă că în centrul mesei sunt zece figurine din porţelan, reprezentându-i pe cei zece negri. Apoi o voce din gramofon citeşte câte o acuzaţie pentru fiecare din cei prezenţi. În 14 martie 1925, în timpul unei intervenţii chirurgicale, beat fiind, Edward şi-a omorât pacienta, pe Luisa Maria Clees. În 5 noiembrie 1931, Emily, o domnişoară bătrână şi pioasă, a dat-o afară pe servitoarea sa gravidă, Beatrice Taylor, iar fata se aruncase în râu. În 10 octombrie 1928, mărturia falsă a lui William l-a condamnat la moarte pe James Stephen Landor. În 11 august 1935, Vera l-a lăsat pe Cyril Ogilvie Hamilton, băiatul a cărui guvernantă era, să se înece pentru ca unchiul lui, Hugo Hamilton, de care era îndrăgostită, să moştenească averea familiei. În februarie 1932, Philip a lăsat să moară un grup de douăzeci şi unu de băştinaşi africani în timpul unei expediţii. În 4 ianuarie 1917, în timpul războiului, John l-a trimis să moară în misiune pe Arthur Richmond, amantul soţiei sale, Leslie. În 14 noiembrie, anul precedent, Tony a lovit mortal cu maşina sa doi copii, pe John şi Lucy Combes. În 6 mai 1929, Thomas şi Ethel i-au cauzat moartea lui Jennifer Brady, femeia pentru care lucrau. În 10 iunie 1930, Lawrence l-a condamnat la moarte pe Edward Seton. Thomas spune că a avut ordine de la Owen să pună placa. Lawrence observă că U.N.Owen vine de la Unknown, adică Necunoscut. Apoi, Tony moare după ce bea un pahar cu whisky otrăvit cu cianură, iar pe masă rămân nouă figurine. În timpul nopţii, moare şi Ethel, după ce bea o supradoză de somnifer. După fiecare moarte mai dispare o figurină. A doua zi moare John, lovit în ceafă în timp ce se afla pe malul mării. Bărbaţii cercetează insula şi constată că ucigaşul e unul dintre ei. În dimineaţa următoare moare Thomas, lovit cu un topor în ceafă. Apoi, Emily e înţepată în gât cu o seringă hipodermică. Cei rămaşi îl găsesc pe Lawrence pe un scaun, îmbrăcat în draperia roşie şi cu o perucă din gheme de lână, iar Edward afirmă că a fost împuşcat în cap cu revolverul lui Philip, despre care acesta spune că îi fusese furat. Apoi, Edward dispare în noapte. William e ucis de un ceas de marmură în formă de urs, aruncat de la fereastra Verei. Când găsesc cadavrul lui Edward pe stânci, Vera îl ucide pe Philip cu propriul lui revolver deoarece crede că el e criminalul. Întoarsă în camera ei, Vera găseşte un ştreang pregătit pentru ea, astfel că se spânzură.

Lawrence plănuise toate cele zece crime şi propria moarte după ce aflase că nu mai are mult de trăit. El cumpărase Insula Negrului prin intermediul lui Isaac, pe care îl otrăvise apoi. Isaac fusese traficant de droguri şi, deci, responsabil pentru moartea fiicei unor prieteni de-ai lui Lawrence. Pe insulă, Lawrence îi omorâse pe toţi, pe rând. Ca să nu fie suspect, îl făcuse pe Edward să aibă încredere în el şi să îl ajute să îşi însceneze propria moarte. După sinuciderea Verei, Lawrence şi-a mărturisit crimele în scris şi a pus mesajul într-o sticlă, pe care a aruncat-o în mare. Apoi, a luat revolverul şi l-a legat de uşă cu un elastic, s-a aşezat pe pat şi s-a împuşcat în cap, aşa cum apare şi în însemnările celorlaţi că ar fi murit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: