Victimă fără chip

victima fara chip

Autor: Stefan Ahnhem

Titlu original: Offer utan ansikte

Seria: Fabian Risk #1

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 2010, Fabian Risk are 43 de ani şi, după un eşec în cariera sa de detectiv în Stockholm, Suedia, se mută în oraşul său natal, Helsingborg, împreună cu soţia, Sonja, şi cu cei doi copii, Matilda şi Theodor. În prima zi de mutare, Fabian e vizitat de Astrid Tuvesson, noua lui şefă, deoarece Jörgen Pålsson, fost coleg de şcoală cu Fabian, fusese ucis. Jörgen, care era profesor de lucru manual, murise în propriul atelier de la Şcoala Fredriksal după ce criminalul îi amputase mâinile. Echipa lui Astrid, formată din Ingvar Molander, Irene Lilja şi Sverker „Klippan” Holm, cu ajutorul lui Fabian, încep să investigheze crima.

Înainte ca Lina Pålsson, soţia lui Jörgen şi fostă colegă de clasă, să îi anunţe dispariţia, Jörgen fusese în Danemarca pentru a cumpăra bere, iar la întoarcere îl luase pe criminal în maşină. Fabian găseşte o maşină Peugeot abandonată la benzinăria unde alimentase Jörgen şi îi scoate o roată, pe care i-o dă angajatei Mette Louise Risgaard. Când Mette îl sună pe Fabian şi îi spune că proprietarul Peugeot-ului e acolo, Astrid apelează la poliţia daneză, iar agentul Morten Steenstrup încearcă să îl prindă pe criminal, dar acesta îl calcă cu maşina. Cadavrul lui Mette e găsit în portbagaj, iar Morten e ucis în spital. Glenn Granqvist, un alt coleg de clasă, e găsit în depozitul în care lucra, strivit de un stivuitor şi mâncat de şobolani. Diriginta clasei lor, Monika Krusenstierna, se sinucide după ce se află că nu intervenise când Jörgen şi Glenn îl maltrataseră pe colegul lor, Claes Mällvik. Ingvar şi Irene găsesc în seiful lui Glenn filmări cu el şi cu Jörgen comiţând violuri şi perversiuni, inclusiv cu Lina, şi o filmare din 1993 când aproape l-au omorât în bătaie pe Claes. După multe operaţii, Claes a fost salvat, dar şi-a schimbat identitatea, devenind Rune Schmeckel. Dunja Hougaard, detectiv în Brigada de Omucideri daneză, ignoră instrucţiunile şefului său, Kim Sleizner, de a nu colabora cu poliţia suedeză şi îi arată lui Fabian Peugeot-ul, înregistrat pe numele lui Rune. Fabian merge la o locaţie de pe GPS, unde se află două ferme părăsite, iar în mijlocul lor, prins de o placă de sticlă şi pârjolit, e cadavrul lui Rune. Fabian e atins de aceeaşi rază incandescentă, provenită dintr-o lentilă de pe un stâlp, şi îi ia foc părul. În timp ce Fabian e în spital, iar Sonja şi Matilda sunt plecate, Theodor, care e un adolescent cu probleme de comportament cauzate de abuzurile colegilor de şcoală, e prins de criminal. Apar alte victime din clasă. Ingela Ploghed e găsită în viaţă, după ce criminalul încercase să îi scoată uterul, însă se sinucide ulterior. Camilla Lindén e ucisă cu o rază care îi arde ochii în timp ce conduce, iar Elsa Hallin moare după ce criminalul îi trage toată limba afară. Dunja e concediată de Kim deoarece din cauza ei se aflase că era la bordel când Astrid îi ceruse ajutorul. Ea trimite poliţiei suedeze Peugeot-ul. Fabian observă în poza clasei un băiat care nu e pe lista elevilor, dar Lina îşi aminteşte că îl cheamă Torgny Sölmedal. Autointitulat Omul Invizibil în şcoală, Torgny ajunge să aibă propria firmă de inginerie. În schimbul vieţii lui Theodor, el îl pune pe Fabian să distrugă amprentele găsite în Peugeot. Când Irene îl surprinde, Fabian o loveşte cu pistolul, apoi merge la casa lui Torgny, dar e capturat de acesta. Ingvar şi Irene îl găsesc pe Fabian chiar înainte ca gâtul să îi fie sucit de o maşinărie, iar Dunja îl salvează pe Theodor din pivniţa casei lui Fabian.

Astrid îi duce pe supravieţuitorii clasei într-o închisoare pentru a-i proteja. Însă nu ştie că, în locul lui Seth Kårheden, care fusese ucis de Torgny, îl ia pe criminal. Noaptea, el îi ucide pe cei doi gardieni şi pe cinci dintre colegi, Stefan Munthe, Jafaar Umar, Stefan Andersson, Nicklas Bäckström şi Helene Nachmansson. Când Fabian se trezeşte, Torgny îl atacă cu o seringă cu otravă, dar e salvat la timp de Cecilia Holm, Annika Nilsson şi Lena Olsson, iar Lina ia seringa şi i-o injectează lui Torgny, ucigându-l. Ele şi Fabian sunt singurii cinci supravieţuitori din întreaga clasă, după ce se descoperă cadavrele altor trei colegi, Anders Andersson, Christine Vingåker şi Lotta Ting. Înainte de a muri, Torgny a comandat postere cu chipul său, iar acestea sunt afişate în tot oraşul pentru ca lumea să îşi amintească de el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: