Prinţesa gheţurilor

printesa gheturilor

Autor: Camilla Läckberg

Titlu original: Isprinsessan

Seria: Fjällbacka #1

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Trei sau din magazinele online CartepediaCărtureşti Librex.

Rezumat:

Erica Falck, o scriitoare în vârstă de 35 de ani din Stockholm, Suedia, revine în casa părintească din satul Fjällbacka după moartea părinţilor ei, Elsy şi Tore Falck, într-un accident de maşină. Într-o zi de vineri, 22 ianuarie, îl întâlneşte pe Eilert Berg, vecinul familiei Carlgren, care tocmai o găsise pe Alexandra Wijkner, fostă Carlgren, îngheţată în cada ei, cu venele tăiate. În urmă cu 25 de ani, Alex fusese cea mai bună prietenă a Ericăi, dar se mutase cu familia în Göteborg. În ultima perioadă, ea îşi petrecea weekendurile în Fjällbacka, în casa familiei. Alex e moartă de o săptămână şi îngheţase din cauza boilerului defect.

Cazul începe să fie investigat de poliţia din Tanumshede, condusă de comisarul Bertil Mellberg, dar cel care lucrează de fapt e Patrik Hedström, ajutat de secretara secţiei, Annika Jansson. Birgit şi Karl-Erik Carlgren, părinţii lui Alex, o roagă pe Erica să scrie un articol comemorativ. Erica vorbeşte cu Henrik Wijkner, soţul lui Alex, apoi cu Francine Sandberg, cu care Alex deţinea o galerie şi care îi spune că Alex era însărcinată cu alt bărbat decât Henrik. Legistul Tord Pedersen constată sarcina lui Alex, dar şi că aceasta mai născuse în trecut. Erica îi însoţeşte pe Birgit şi pe Henrik la poliţie şi îl reîntâlneşte pe Patrik, prietenul ei din copilărie. Erica găseşte în casa lui Alex un articol despre dispariţia lui Nils Lorentz în ianuarie 1977, dar şi un tablou cu Alex goală, pictat de Anders Nilsson. Ea se ascunde de un alt intrus, care ia o carte. Nelly Lorentz, patroana fabricii de conserve din zonă şi mama lui Nils, apare la înmormântarea lui Alex şi vorbeşte cu Julia Carlgren, sora mai mică a lui Alex. Erica o vizitează pe Nelly şi îl întâlneşte acolo pe Jan, fiul adoptiv care preluase afacerea familiei. Când rămâne singură în cameră, Erica găseşte în coşul de gunoi o copie a testamentului lui Nelly, prin care toată averea îi rămâne Juliei. Vera Nilsson, mama lui Anders şi menajera familiei Lorentz, încearcă să aibă grijă de fiul ei, pe care îl crescuse singură, văduvă fiind, dar Anders e cunoscut ca beţiv. Dagmar Petrén, vecină cu Alex, declară că îl văzuse pe Anders acolo în ziua crimei, iar acesta e arestat, dar mărturia vecinei lui, Jenny Rosén, îl eliberează. Curând, Anders e găsit spânzurat în apartamentul său, după ce îşi sfâşiase toate tablourile.

Patrik şi Erica încep o relaţie, iar ea îl ajută în investigaţie. Anna, sora de 30 de ani a Ericăi, şi soţul ei, Lucas Maxwell, cu care îi are pe Emma, de 3 ani, şi pe Adrian, de 4 luni, vor să vândă casa Falck. Însă Lucas e abuziv şi, când o loveşte şi pe Emma, Anna se mută cu copiii la Erica. Erica descoperă că prietenul ei, Dan Karlsson, fusese ultimul apelat de Alex şi îşi dă seama că el fusese amantul lui Alex şi intrusul care luase cartea. Dan, care e căsătorit cu Pernilla şi are trei fiice, recunoaşte că avusese o relaţie cu Alex, dar spune că voia să o încheie, neştiind de copil. Erica află de la un fost profesor că Nils fusese profesor suplinitor la clasa lui Alex. Annika descoperă că familia Carlgren dispăruse din Suedia în martie 1977, timp de un an. Karl-Erik îi mărturiseşte lui Patrik că Nils o violase pe Alex, iar Nelly îi plătise să tacă. Julia e fiica lui Alex şi a lui Nils. Patrik recuperează de pe carneţelul lui Anders un mesaj de adio, iar Vera recunoaşte că ea a ascuns faptul că fiul ei s-a sinucis. Tot ea o confruntase pe Alex, care voia să declare abuzurile lui Nils la poliţie. Vera se dă de gol când spune că în casa lui Alex era frig, deci fusese acolo în ziua crimei. Patrik o arestează pentru uciderea lui Alex. Annika află că Elisabeth şi Stig Norin, părinţii lui Jan, dependenţi de droguri, muriseră într-un incendiu, în 1975, iar asistenta socială Vicky Lund e convinsă că Jan, care avea 10 ani, îl provocase. Patrik găseşte câte o bucată de piele, pătată cu sânge, cu inscripţia „C.T.M. 1976”, în casa lui Alex, în cea a lui Anders şi în cea a lui Jan. Într-o discuţie informală, Jan îi mărturiseşte că el, Alex şi Anders făcuseră un pact, numindu-se „Cei Trei Muschetari”, îl ademeniseră pe Nils, abuzatorul lor, şi îl făcuseră să cadă printr-o gaură din lacul îngheţat.

Erica obţine un contract pentru a scrie povestea vieţii lui Alex. Ea şi Patrik rămân împreună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: