Povestea slujitoarei

povestea slujitoarei

Autor: Margaret Atwood

Titlu original: The Handmaid’s Tale

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia Cărtureşti.

Rezumat:

Într-o Americă distopică, Republica Galaad, în care natalitatea e scăzută din cauze precum poluare, sifilis sau avorturi, femeile îşi pierd slujbele şi drepturile. Ele sunt duse în locuri precum Centrul Rahela şi Lea, unde sunt reeducate pentru a naşte copiii Comandanţilor. Mătuşile Lydia, Elizabeth, Sara şi Helena le învaţă cum să se comporte în noul rol de Slujitoare. Cele care nu reuşesc să aibă copii se numesc Nefemei şi sunt trimise în Colonii, în exil, unde viaţa e scurtă din cauza deşeurilor toxice. Copiii care nu se nasc sănătoşi se numesc Necopii şi nu sunt păstraţi. Termenul de Econofemeie le e dat acelor femei care au propria familie şi nu au nevoie de Slujitoare, iar Marthele sunt femei în vârstă care lucrează în casele Comandanţilor. Soţiile se îmbracă în albastru, fiicele lor în alb, Marthele în verde, iar Slujitoarele în roşu, având capul acoperit. Bărbaţii de rang inferior sunt Paznici, Agenţi, iar cei din armată se numesc Îngeri. Cadavrele celor care nu se supun regimului, precum doctorii care fac chiuretaje, sunt atârnate de Zid. Fiecare Slujitoare primeşte un nume care să arate apartenenţa ei, astfel că protagonista care îşi spune povestea e trimisă în casa Comandantului Fred şi primeşte numele Offred, însemnând „A lui Fred”.

Offred are 33 de ani şi fusese răpită în timp ce încerca să treacă graniţa împreună cu soţul ei, Luke, şi cu fetiţa lor. Căsătoria lor era considerată ilegitimă deoarece Luke trecuse printr-un divorţ. În casa lui Fred, Rita şi Cora sunt Marthe, Nick e Paznic, iar Pam „Serena Joy”, fostă artistă, e Soţia Comandantului. Printre îndatoririle lui Offred e să meargă la cumpărături cu Ofglen, o altă Slujitoare. În timpul unui control ginecologic, doctorul se oferă să o lase însărcinată pe Offred, dar ea refuză, fiind ceva interzis. Actul de împerechere dintre Comandant şi Slujitoare are loc în cadrul unei ceremonii în prezenţa Soţiei, care o ţine pe Slujitoare. Naşterea e o sărbătoare, iar Soţiile, Slujitoarele şi Mătuşile se strâng în casa Comandantului care urmează să fie tată. Offred e prezentă când Ofwarren, pe numele real Janine, o femeie întâlnită la Centru, naşte o fetiţă pe care Soţia o numeşte Angela. Ulterior se află că Angela se născuse cu un defect şi nu e păstrată, iar Janine e trimisă la alt Comandant. Prin intermediul lui Nick, Fred o cheamă pe Offred la el în birou, deşi e interzis să fie singur în prezenţa ei, şi o roagă să joace Scrabble cu el, iar la final o sărută. Întâlnirile lor devin ceva uzual, el îi dă să citească reviste interzise, iar ea îi cere să îi facă rost de o cremă de mâini. Ofglen îi spune lui Offred despre „Zi de Mai”, rezistenţa în faţa regimului. Văzând că Fred nu poate avea copii, Serena îi propune lui Offred să încerce să rămână însărcinată cu Nick şi, drept recompensă, îi arată o poză cu fetiţa ei. Într-o zi, Offred şi Ofglen participă alături de alte femei la o Rugăvanţă, căsătoria în grup a douăzeci de fete cu Îngerii proaspăt întorşi de pe front. Seara, Fred îi dă lui Offred un neglijeu şi o duce la Clubul ilegal „La Izabela”, care e un bordel. Acolo, Offred o întâlneşte pe Moira, prietena ei, care fugise din Centru, preferând să fie prostituată. Moira îi spune că i-a văzut mama într-un film despre Colonii. Serena o ajută pe Offred să ajungă la Nick, iar cei doi încep o relaţie. După ce Offred şi Ofglen asistă la o Salvare, în care o Soţie şi două Slujitoare sunt spânzurate, fără să se ştie de ce, Slujitoarele sunt încurajate să ia parte la o Particicuţie, adică să omoare un bărbat despre care li se spune că ar fi un violator. Ofglen îl ucide rapid deoarece ştie că face parte din rezistenţă. Mai târziu, Offred o întâlneşte pe noua ei parteneră de cumpărături, care îi spune că vechea Ofglen s-a spânzurat, ştiind că urma să fie prinsă. Apoi, Serena găseşte neglijeul purtat de Offred la Club. Seara, o dubă neagră vine la casa lui Fred şi o ia pe Offred, care crede că a fost trădată de Nick sau de Serena. Însă Nick rosteşte „Zi de Mai”, parola rezistenţei, şi îi spune să aibă încredere în el.

În 25 iunie 2195, la Al Doisprezecelea Simpozion de Studii Gaaladeene, profesorul Pieixoto ţine un discurs despre „Povestea Slujitoarei”, o transcriere a treizeci de casete audio din anii ’80-’90, găsite în Bangor, Maine, şi face supoziţii despre personajele din relatare şi despre soarta lui Offred, povestitoarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: