Pisica printre porumbei

pisica printre porumbei

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Cat Among the Pigeons

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

În Ramat, mic stat din Orientul Mijlociu, prinţul moştenitor Ali Yusuf, în vârstă de 25 de ani, îşi plănuieşte exilul cu ajutorul pilotului său, Bob Rawlinson. Ali e prooccidental şi e vânat de extremişti. El îi dă lui Bob un săculeţ cu pietre preţioase în valoare de trei sferturi de milion de lire sterline pentru a le duce în Europa. Bob merge în camera de hotel unde sunt cazate Joan Sutcliffe, sora lui, şi Jennifer, fiica acesteia, şi, în lipsa lor, ascunde nestematele în mânerul unei rachete de tenis. O femeie din camera vecină, aflată pe balcon, îl vede cu ajutorul unei oglinzi. Bob plănuieşte să se întâlnească cu John Edmundson, secretar la ambasadă, pentru a-i spune despre pachetul lăsat la Joan, dar începe Revoluţia şi nu mai ajunge la întâlnire. Ali şi Bob iau avionul, dar se prăbuşesc şi mor. Se crede că cineva a pus o bombă în avion.

Şase săptămâni mai târziu, John e trimis la colonelul Ephraim Pikeaway în Londra, Anglia, dar nu îi spune nimic folositor. Ephraim îl primeşte apoi pe domnul Robinson, care îi împărtăşeşte părerea că Joan are nestematele. Colonelul îl trimite pe Derek O’Connor la hotelul unde sunt cazate Joan şi Jennifer după întoarcerea de la Ramat, pentru a le anunţa despre moartea lui Bob. Derek surprinde un hoţ în apartamentul lui Joan. Un alt bărbat, Andrew Ball, e prins încercând să fure din casa familiei Sutcliffe.

După două luni de la Revoluţie, e prima zi a trimestrului trei la Şcoala de fete Meadowbank din Anglia. Directoarea Honoria Bulstrode şi domnişoara Chadwick, zisă Chaddy, profesoara de matematică, înfiinţaseră şcoala cu mulţi ani în urmă, însă Honoria intenţionează să îi lase locul profesoarei Eleanor Vansittart. Printre noile eleve de 15 ani se numără Jennifer şi prinţesa Shaista, verişoara lui Ali. Jennifer se împrieteneşte cu Julia Upjohn, a cărei mamă lucrase în serviciile secrete. Profesoarele Angèle Blanche, de franceză, şi Grace Springer, de educaţie fizică, precum şi secretara Ann Shapland sunt nou-venite. Profesoara Eileen Rich revine după un trimestru de absenţă. Şcoala are şi un nou grădinar, Adam Goodman, care e de fapt Ronnie, agentul lui Ephraim. Foarte curând, Grace e împuşcată mortal în pavilionul de sport, iar inspectorul detectiv Kelsey, ajutat de Adam, începe investigaţia. Jennifer i se plânge Juliei de racheta ei de tenis, iar aceasta schimbă rachetele între ele. Când o femeie îi oferă lui Jennifer o rachetă nouă din partea unei mătuşi, luându-i vechea rachetă, ia de fapt racheta Juliei. În ziua liberă a elevelor, emirul Ibrahim, unchiul Shaistei, îşi trimite maşina după ea, dar aceasta plecase deja. Honoria merge la ducesa de Welsham, iar Ann are întâlnire cu pretendentul ei, Dennis Rathbone. În aceeaşi noapte, Eleanor e ucisă în pavilionul de sport, cu o lovitură în cap, iar Chaddy anunţă poliţia. Julia desface mânerul rachetei şi găseşte nestematele, apoi merge la vestitul detectiv Hercule Poirot, în Londra. El îi cere lui Eileen să schiţeze portretele profesoarelor şi trage concluzia că Angèle are o faţă comună. Într-adevăr, Angèle furase identitatea surorii sale decedate şi, după ce asistase la uciderea lui Grace, îl şantajase pe criminal. Însă şi ea e ucisă cu o lovitură în cap, în camera ei.

Poirot îi adună pe cei implicaţi şi le spune că adevărata prinţesă Shaista e în Elveţia, în locul ei fiind trimisă o actriţă, care plecase înainte să o vadă Ibrahim. Apoi o face pe Eileen să admită că fusese în Ramat, însă fusese acolo ca să nască. El o cheamă pe doamna Upjohn, mama Juliei, care o recunoaşte pe Ann ca fiind o fostă agentă. Ann fusese în Ramat sub numele Angelica de Toredo şi îl văzuse pe Bob ascunzând nestematele. Ea le ucisese pe Grace şi pe Angèle şi, când vrea să o împuşte pe doamna Upjohn, Chaddy încasează glonţul. Kelsey o arestează pe Ann. Înainte de a muri, Chaddy recunoaşte în faţa Honoriei că o ucisese pe Eleanor din gelozie. Honoria îi propune lui Eileen să conducă Meadowbank împreună. Având nişte scrisori doveditoare, Robinson ia nestematele de la Poirot şi i le duce lui Alice Calder. Alice e soţia secretă a lui Ali, cu care are un fiu, Allen. Ea decide să îi dea o nestemată Juliei.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: