Petrecerea de Halloween

petrecerea de halloween

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Hallowe’en Party

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Scriitoarea Ariadne Oliver e invitată în Woodleigh Common, Anglia, la Judith Butler, o nouă prietenă dintr-o croazieră în Grecia. Cele două participă la o petrecere de Halloween pentru copii, organizată de Rowena Drake, o văduvă bogată, în casa ei numită Apple Trees. În timpul pregătirilor pentru petrecere, Joyce Reynolds, o fată de 13 ani, se laudă în faţa Ariadnei că a fost martora unei crime în urmă cu câţiva ani, însă nimeni nu o crede. La finalul petrecerii, Joyce e găsită moartă în bibliotecă, având capul într-o găleată cu apă şi mere. Ariadne merge în Londra şi îi cere ajutorul vestitului detectiv Hercule Poirot.

Poirot merge la fostul comisar Spence, retras în Woodleigh Common la sora sa, Elspeth McKay. Spence şi Elspeth fac o listă cu decese suspecte din ultimii ani. Louise Llewellyn-Smythe, mătuşa familiei Drake, murise în urmă cu doi ani de inimă şi îşi lăsase întreaga avere, printr-un codicil la testament, îngrijitoarei sale, Olga Seminoff. Louise se mutase la Quarry House pentru a fi aproape de Hugo, soţul infirm al Rowenei, şi îl angajase pe peisagistul Michael Garfield să îi creeze Grădina din Pietrărie. La moartea lui Louise, avocatul ei, Jeremy Fullerton, a declarat codicilul ca fiind un fals. Hugo murise lovit de o maşină cu puţin timp înainte, astfel că moştenirea i-a revenit Rowenei. Casa şi grădina au fost vândute colonelului Weston şi soţiei acestuia. După ce a fost acuzată de fals, Olga a dispărut. Lesley Ferrier, secretarul lui Jeremy, arestat în trecut ca falsificator, fusese ucis în aceeaşi perioadă.

Poirot o vizitează pe doamna Reynolds, ai cărei copii, Joyce, Ann de 16 ani şi Leopold de 10 ani, fuseseră împreună atât la pregătiri, cât şi la petrecere. Apoi merge la domnişoara Emlyn, directoarea şcolii Elms, iar aceasta o cheamă pe profesoara Elizabeth Whittaker, care povesteşte cum, în timpul petrecerii, a văzut-o pe Rowena uitându-se spre uşa bibliotecii şi scăpând din mâini o vază cu apă, ca şi cum s-ar fi speriat. Rowena nu recunoaşte că ar fi văzut ceva. Poirot trece prin Grădina din Pietrărie, unde îl întâlneşte pe Michael, care are o căsuţă pe proprietate, apoi pe Miranda, fiica de 12 ani a lui Judith. Casa lui Judith e aproape de Grădină, iar Miranda, care fusese prietena lui Joyce, îşi petrece mult timp acolo. Poirot intervievează şi alţi participanţi la petrecere, printre care doi adolescenţi, Nicholas Ransom, de 18 ani, şi Desmond Holland, de 16 ani, şi doamna Goodbody, care făcuse pe vrăjitoarea şi care îi spune despre Leopold că are cam mulţi bani de buzunar. Tot ea îi dă lui Poirot ideea că Olga nu ar fi ajuns departe. Harriet Leaman, care fusese angajata lui Louise, îi spune Ariadnei că ea şi un alt angajat, James Jenkins, plecat între timp în Australia, au fost martori la codicilul prin care Louise i-a lăsat Olgăi întreaga avere. Poirot află de la Jeremy că falsul primit de el avea trecută o altă martoră, nu pe Harriet.

Poirot îl surprinde pe Michael făcându-i portretul Mirandei. Fata îi spune că există o fântână în Grădină, dar nu ştie unde e. La scurt timp, Leopold e găsit înecat într-un pârâu. Poirot o pune pe Ariadna să le ducă pe Judith şi pe Miranda la Londra, însă Miranda fuge. Între timp, cadavrul Olgăi e găsit în fântâna din Grădină, alături de cuţitul cu care fusese înjunghiat Lesley. Puşi de Poirot, Nicholas şi Desmond o urmăresc pe Miranda şi ajung la timp să îl împiedice pe Michael să o otrăvească. Miranda fusese cea care îi văzuse pe Michael şi pe Rowena cărând cadavrul Olgăi, pe care o uciseră pentru a rămâne cu averea lui Louise. Tot ei îl uciseră şi pe Lesley după ce le realizase codicilul fals. Miranda îi spusese lui Joyce că bănuia că văzuse o crimă, iar Joyce, profitând de absenţa Mirandei la petrecere, spusese povestea ca fiind a ei. Rowena o băgase pe Joyce cu capul în apă şi, pentru că se udase, spărsese vaza ca să îşi justifice hainele ude. Tot ea îl ucisese şi pe Leopold deoarece o şantaja. Rowena şi Michael erau amanţi şi plănuiau să plece din oraş, însă Michael se sinucide cu otrava destinată Mirandei, iar Rowena e arestată. Poirot îşi dă seama şi că Miranda e fiica lui Michael, chiar dacă Judith ţinuse acest fapt secret.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: