Misterul Trenului Albastru

misterul trenului albastru

Autor: Agatha Christie

Titlu original: The Mystery of the Blue Train

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

În Paris, Franţa, Boris Ivanovici Krassnine, angajat al ambasadei, îi vinde un set de rubine foarte scumpe, printre care şi rubinul numit „Inima de Foc”, milionarului american Rufus van Aldin. Pe drum, Rufus e atacat de doi tâlhari, dar se apără. Marchizul, angajatorul tâlharilor, îl vizitează pe Demetrius Papopolous, negustor de antichităţi, iar fiica acestuia, Zia, îi pândeşte, însă Marchizul poartă mască.

Înapoi în Londra, Anglia, Rufus îi oferă rubinele fiicei sale de 28 de ani, Ruth Kettering. El o sfătuieşte să divorţeze de soţul ei infidel, Derek Kettering, în vârstă de 34 de ani. Derek e următorul lord Leconbury, însă momentan e plin de datorii, iar amanta sa e dansatoarea franceză Mirelle. El se apără în faţa lui Rufus, spunându-i că şi Ruth are un amant, contele Armand de la Roche, de care Rufus o despărţise în trecut. Derek o părăseşte pe Mirelle după ce ea îi sugerează să o ucidă pe Ruth. Ruth plănuieşte o vacanţă în Franţa şi atât Derek, cât şi Mirelle îşi iau bilete în acelaşi tren spre Nisa, numit Trenul Albastru. În St Mary Mead, Katherine Grey, în vârstă de 33 de ani, primeşte o avere la moartea bătrânei doamne Harfield, pe care o îngrijise zece ani. Vicontesa Rosalie Tamplin, verişoara de 44 de ani a lui Katherine, o invită la vila ei din Riviera franceză, unde locuieşte cu fiica sa, Lenox, şi cu cel de-al patrulea soţ, tânărul Charles „Chubby” Evans. Katherine merge în Londra şi îşi cumpără bilet pentru Trenul Albastru.

Pe tren, Katherine o cunoaşte pe Ruth, apoi pe vestitul detectiv Hercule Poirot. Noaptea, Katherine îl vede pe Derek intrând în compartimentul lui Ruth. Când trenul ajunge la Nisa, Pierre Michel, însoţitorul vagonului, o găseşte pe Ruth moartă. Comisarul Caux şi Poirot încep investigaţia. Pierre le spune că Ruth o lăsase pe camerista ei, Ada Mason, la Paris. Poirot găseşte un portţigaret având inscripţionată litera „K”. Ruth e desfigurată, însă Katherine reuşeşte să o identifice. Maiorul Richard Knighton, tânărul secretar al lui Rufus, o întâlneşte pe Ada în Paris şi o aduce la interogatoriu. Cutia cu rubine dispăruse, dar Ada declară că a lăsat-o în tren. Ea mai spune că Ruth a primit în compartiment un bărbat, posibil Armand, însă când Poirot îi sugerează că ar fi putut fi Derek, ea îşi schimbă declaraţia. Derek e un prieten al familiei Tamplin, astfel că o întâlneşte pe Katherine şi se îndrăgosteşte de ea. Caux îl suspectează pe Armand, care voise să înlocuiască rubinele cu nişte falsuri, însă îl arestează pe Derek după ce Mirelle îl acuză de crimă. Poirot îl întâlneşte pe Demetrius, care îi e dator după ce, în urmă cu 17 ani, Poirot îi recuperase un obiect valoros, furat de un băiat care profitase de naivitatea Ziei. Demetrius cumpărase rubinele de la Marchiz. De la amicul său agent de teatru, Joseph Aarons, Poirot află că actriţa Kitty Kidd, cunoscută pentru rolurile de bărbat, dispăruse după ce cunoscuse un marchiz la Paris, dar şi că Mirelle, care e iubita prim-ministrului grec, poartă la gât „Inima de Foc”. Katherine se întoarce în St Mary Mead pentru a avea grijă de prietena ei, Amelia Viner, iar Richard o vizitează, fiind îndrăgostit de ea. Când vorbeşte cu Poirot, Katherine îi spune acestuia că îl suspectează pe Richard. Amelia găsise un articol despre un jaf în vila lui Rosalie, transformată în spital pe timpul războiului, când Richard era acolo, rănit.  

Poirot îi cheamă pe Rufus şi pe Richard într-o călătorie cu Trenul Albastru, în timpul căreia le dezvăluie că ucigaşii lui Ruth sunt Richard şi Ada. Richard e Marchizul şi Ada e Kitty, amândoi obţinându-şi actualele slujbe în urmă cu două luni. Portţigaretul e al lui Richard, care se urcase în tren aproape de Paris, comisese crima şi fugise cu rubinele. Kitty se dăduse drept Ruth în faţa lui Pierre, iar desfigurarea a avut ca scop împiedicarea lui să o recunoască. Apoi se îmbrăcase în haine bărbăteşti şi coborâse la Lyon. Ruth părea că doarme când în compartimentul ei au intrat, pe rând, Armand, Derek şi Mirelle. Cu ajutorul lui Lenox şi al chirurgului care l-a tratat pe Richard în război, Poirot află că şchiopătatul lui Richard e parte din deghizare. După ce e eliberat, Derek merge la Katherine în St Mary Mead.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: