Lanţul

lantul

Autor: Adrian McKinty

Titlu original: The Chain

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia Cărtureşti.

Rezumat:

Într-o dimineaţă de joi din anul 2018, în Plum Island, Massachusetts, Statele Unite, Kylie O’Neill e răpită de un bărbat înarmat şi mascat. El o bagă pe fata de 13 ani într-o maşină condusă de soţia lui, Heather Porter. Când un poliţist îi opreşte pentru viteză, Heather îl împuşcă, apoi o sună pe Rachel Klein, mama lui Kylie, îi trimite o poză cu fiica ei şi îi spune că trebuie să plătească o recompensă de douăzeci şi cinci de mii de dolari şi să răpească o altă persoană, deoarece acum face parte din Lanţ. Rachel are 35 de ani, e divorţată şi e supravieţuitoare a cancerului, dar pare că boala îi revine. Jared, fiul lui Heather, va fi eliberat după ce Rachel va respecta instrucţiunile, iar Kylie va fi eliberată după ce următoarea persoană aleasă de Rachel va face aceleaşi lucruri. Cei doi soţi o închid pe Kylie într-un subsol.

Rachel vrea să îl implice pe Marty O’Neill, fostul ei soţ, dar Lanţul îi interzice. Apoi, în faţa băncii din Newburyport, unde merge să ia un împrumut, un bărbat o loveşte în burtă ca avertizare. Rachel urmează instrucţiunile, cumpără bitcoin şi îi transferă într-un cont. Apoi primeşte aprobarea Lanţului să îl implice pe Pete, fratele mai mare al lui Marty, fost puşcaş marin, ca să o ajute cu răpirea. Folosind reţelele de socializare, Rachel găseşte familia Dunleavy şi intenţionează să îl răpească pe băiatul lor de 12 ani, Toby. Lanţul le impune un termen limită şi o suprataxă, astfel că Rachel şi Pete o răpesc pe Amelia, sora de 8 ani a lui Toby, şi o duc în subsolul unei case goale. Rachel îi transmite instrucţiunile Lanţului lui Helen Dunleavy, mama Ameliei. Heather îl recuperează pe Jared. Amelia are alergie la alune şi intră în şoc anafilactic, dar Pete o salvează la timp. Helen şi soţul ei, Mike Dunleavy, plătesc recompensa şi răpesc un băiat pe nume Henry Hogg. Duminică dimineaţa, Kylie e eliberată, iar Lanţul îi virează lui Rachel zece mii de dolari în cont ca să o facă complice. Seamus Hogg, tatăl lui Henry, îşi contactează un unchi, fost şerif, iar Lanţul îi cere lui Rachel să intervină. Ea, Pete şi Mike îl conving pe Seamus să colaboreze. Seamus răpeşte un băiat, iar Rachel o eliberează pe Amelia. Pete făcuse o greşeală în 2012, în Afganistan, care i-a costat viaţa pe camarazii lui, astfel că acum e dependent de droguri. El promite să renunţe şi să rămână cu Rachel, care mai trece printr-o operaţie. Rachel creează un blog anonim prin care cere informaţii despre Lanţ. Erik Lonnrott o contactează deoarece fiica lui, Anna, înnebunise după răpire. Erik se întâlneşte cu Rachel şi cu Pete şi le dă o aplicaţie, făcută de el, care determină locaţia apelurilor sau mesajelor primite. La ordinul Lanţului, Erik e ucis de o femeie.

La sfârşitul anilor ’80, într-o comunitate de hipioţi, poliţiştii Daniel şi Tom Fitzpatrick, tată şi fiu, o ucid pe Alicia şi pe alţi oameni, apoi îi iau pe copiii ei cu Tom, gemenii Moonbeam şi Mushroom, în vârstă de 2 ani. Tom le schimbă numele în Oliver şi Margaret. El şi noua lui soţie, Cheryl, au un băieţel, Anthony. În timpul unei croaziere, Oliver şi Margaret îl aruncă pe Anthony peste bord. Margaret trimite scrisori anonime de ameninţare oricui o enervează. Cheryl se sinucide cu o supradoză de pastile, iar Tom e împuşcat de proprii copii drept răzbunare că i-a bătut. Gemenii ajung în grija lui Daniel, care îi numeşte Olly şi Ginger. Olly studieză informatica, iar Ginger psihologia. În 2013, formează Lanţul şi se îmbogăţesc.

La 30 de ani, Ginger e agent FBI şi noua iubită a lui Marty. Ea îl invită pe acesta la casa lui Daniel, la nord de Boston. Marty merge cu Kylie şi cu amicul ei, Stuart. Între timp, Rachel întreabă Lanţul cum poate ieşi de pe lista lor şi o face pe Ginger să o sune, iar aplicaţia lui Erik îi detectează locaţia. Rachel şi Pete ajung astfel la casa lui Daniel, unde Ginger şi Olly îi ţin pe copii prizonieri, iar Marty e inconştient. Ginger îl împuşcă pe Pete, dar Olly o convinge pe Rachel să se predea. Chiar când vrea să îi ucidă, Olly e împuşcat în faţă de Kylie. Rachel se luptă cu Ginger şi îi înfige un ciob de sticlă în gât. Daniel apare cu un aruncător de grenade, dar Pete îl împuşcă. Rachel, Pete, Marty, Kylie şi Stuart scapă cu viaţă, iar Lanţul e distrus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: