Fetiţa din scrisoare

fetita din scrisoare

Autor: Emily Gunnis

Titlu original: The Girl in the Letter

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 1956, Ivy Jenkins, în vârstă de 18 ani, rămâne însărcinată cu Alistair Henderson, fotbalist la echipa Brighton din Anglia. Doctorul Edward Jacobson o consultă, iar părintele Benjamin Cook le recomandă unchiului ei, Frank, şi mamei ei, Maude, să o trimită la căminul de mame şi copii St Margaret din Preston, Sussex. Închisă în cămin, Ivy îi scrie mai multe scrisori lui Alistair, în care îi povesteşte toate chinurile la care stareţa Carlin şi maicile le supun pe femeile însărcinate. Însă Alistair, pe care Benjamin îl asigurase că Ivy nu o să îi distrugă cariera de fotbalist, nu îi răspunde niciodată. În 1957, Ivy o naşte pe Rose, dar e obligată să o dea spre adopţie, iar avocata Helena Cannon se ocupă de acte. Philip Stone, fondatorul Mercer Pharmaceuticals, sponsorizează căminul în schimbul testării medicamentelor sale pe copiii abandonaţi. Tânărul psihiatru Richard Stone, fiul lui Philip, e obligat de acesta să recomande internarea lui Ivy într-un ospiciu. În 13 februarie 1959, Ivy o ajută pe Elvira, o fetiţă de 8 ani, să evadeze din cămin dându-i o cheie şi o scrisoare cu instrucţiuni pentru a ieşi prin tunel şi a-şi găsi sora geamănă, Kitty Cannon, despre care citise în dosarul ei. Ivy le distrage pe călugăriţe şi se aruncă pe geam.

În 2017, Samantha „Sam” Harper, o mamă singură în vârstă de 25 de ani, se străduieşte să fie un reporter bun pentru „Southern News”. După despărţirea de Ben, soţul ei, Sam şi fiica lor de 4 ani, Emma, locuiesc în apartamentul bunicii ei, Annabel Rose Creed. Sam o vede pe Annabel citind scrisorile lui Ivy către Alistair şi începe o investigaţie, St Margaret urmând să fie dărâmat în două zile. În presă se scrisese despre Kitty Cannon, gazda emisiunii „The Cannonball”, că se interesase de St Margaret. Benjamin, stareţa Carlin şi alte călugăriţe fuseseră internaţi în căminul de bătrâni Gracewell. Cadavrul lui Benjamin fusese găsit recent în şantierul de la St Margaret. Sam merge la înmormântare, unde apare Maude şi îl acuză de moartea lui Ivy. Doar sora Mary Francis e încă în viaţă, iar Sam o întreabă despre Kitty. George Cannon, tatăl lui Kitty, murise într-un accident de maşină în 1961, după ce o vizitase la spital pe soţia lui, Helena, care avea insuficienţă renală. Sam şi Kitty se întâlnesc întâmplător la St Margaret, iar Kitty îi povesteşte că ea şi Elvira fuseseră născute la St Margaret, iar mama lor, care nu era Helena, murise la naştere. Sfătuit de Benjamin, George o luase acasă doar pe Kitty, Elvira fiind dată spre adopţie, dar returnată căminului după şase ani. Kitty spune că, în ziua în care şi-a cunoscut sora, a încercat sa meargă după ajutor, dar a căzut într-un şanţ şi a ajuns la spital, apoi a aflat că sora ei a murit.

În dimineaţa următoare, Sam merge la Maude. Aceasta îi spune că Annabel, fiica lui Ivy, o vizitase la vârsta de 12 ani, împreună cu o prietenă, Kitty. Maude îi dăduse lui Annabel scrisorile lui Ivy. În aceeaşi dimineaţă, Kitty merge la Richard, psihiatrul ei, şi îl ucide, drogându-l şi înjunghiindu-l, mărturisind că ea e de fapt Elvira. Kitty fusese prinsă de călugăriţe şi ucisă, iar Elvira ajunsese la spital, unde luase identitatea surorii ei. De atunci, Elvira se răzbună pe cei care le-au nedreptăţit pe ea şi pe Ivy. Maşina lui George derapase pentru a evita să o lovească. Pe Helena o ucisese în spital, în 1968. Devenise iubita lui Alistair şi îl omorâse ascunzându-i inhalatorul de astm, în 1969. Îl blocase pe Edward în propria lui piscină, în 1976, unde acesta se înecase. Îl atrăsese pe Benjamin în tunelul de la St Margaret şi îl închisese acolo, în 2000. O ucisese pe stareţă, în 2006, dându-i o prăjitură cu haşis.

Elvira merge la Annabel, iar aceasta suferă un infarct. Fred Cartwrigth, colegul lui Sam, care o ajută cu investigaţia, tocmai îi luase un interviu soţiei lui Edward, când vede maşina lui Kitty şi o urmăreşte. Ea ajunge la St Margaret, dă foc clădirii şi urcă pe acoperiş cu Emma, pe care o răpise. Fred, care e expert în căţărări, se urcă pe clădire şi o salvează pe fetiţă. Elvira se sinucide. Annabel îşi revine în spital. Sam se angajează la „The Times” şi scrie despre St Margaret şi cum a afectat atâtea generaţii de mame şi copii.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: