Fecioarele

fecioarele

Autor: Alex Michaelides

Titlu original: The Maidens

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Mariana Andros are 36 de ani şi e din Grecia. Rămasă orfană de mamă, ea crescuse cu un tată distant şi cu Elisa, sora ei mai mare cu şapte ani. La 18 ani fusese admisă la Universitatea din Cambridge din Anglia. Acolo îl cunoscuse pe Sebastian, care îi devenise soţ. În urmă cu un an, el murise înecat în timpul unei vacanţe la casa lor de vară din insula grecească Naxos, la o zi după ce vizitaseră templul Demetrei şi al Persefonei. Tatăl Marianei murise demult, la fel şi Elisa cu soţul ei, lăsând-o orfană pe fetiţa lor, Zoe. Mariana e psihoterapeută de grup în Londra. Când Zoe, studentă la Cambridge, o sună pe Mariana deoarece o fată a fost ucisă, Mariana merge la ea. Henry Booth, unul din pacienţii Marianei, se simte abandonat. Pe tren, Mariana îl cunoaşte pe Fred, un tânăr doctorand care se îndrăgosteşte de ea.  

Fata ucisă e Tara Hampton, prietena lui Zoe, iar Mariana decide să rămână o perioadă în campus. Zoe declară că Tara era speriată de profesorul Edward Fosca, care o ameninţase cu moartea. Inspectorul-şef Sadhu Sangha îl interoghează pe Edward, însă alibiul lui e asigurat de studentele sale preferate, denumite „Fecioarele”. Suspectul e Conrad Ellis, un tip cu care Tara ieşea. Mariana îl cunoaşte pe psihologul criminalist Julian Ashcroft şi asistă alături de el la interogatoriul lui Conrad, care afirmă că le vindea droguri Tarei şi lui Edward. Apoi, cu ajutorul cameristei Elsie, găseşte în camera Tarei o ilustrată cu un tablou de Tiţian, în care Tarquinius vrea să o înjunghie pe Lucreţia, iar pe spate e un citat din Euripide în greaca veche despre sacrificarea unei fecioare de viţă nobilă. Zoe îi spune Marianei că Tara e fiica unor nobili scoţieni şi că era una dintre Fecioare. Mariana şi Zoe participă la cursul lui Edward de tragedie greacă, despre zeiţa morţii, Persefona, şi despre cultul eleusin, ai cărui membri experimentează întâlnirea cu moartea prin consumul de halucinogene. Cele şase Fecioare, Carla, Nataşa, Diya, Veronica, Serena şi Lillian, sunt şi ele prezente. Fred se oferă să o ajute pe Mariana să dovedească nevinovăţia lui Conrad, pe care îl cunoaşte. Conrad e eliberat când Veronica e găsită cu gâtul tăiat şi înjunghiată de multe ori, la fel ca Tara. Lângă ambele cadavre a fost găsit câte un con de pin, care e un simbol eleusin. Veronica urma să joace într-o piesă de teatru, iar Mariana găseşte în cabina ei o ilustrată cu Sfânta Lucia având un pumnal în gât şi cu alt citat din Euripide. Edward o invită pe Mariana la cină în locuinţa lui. Acolo, ea găseşte o carte cu opera lui Euripide, având subliniat citatul primit de Veronica. A doua zi, Mariana îl vede pe Edward dându-i ceva portarului Morris şi îl urmăreşte pe acesta în cimitir. Morris se întâlneşte cu Serena şi se culcă cu ea, apoi o vede pe Mariana şi o ameninţă să nu spună nimic. Mariana revine la Londra, unde se întâlneşte cu supervizoarea ei, Ruth, şi cu colegul ei de breaslă, Theo Faber, iar ambii îi dau idei bune. Înapoi în Cambridge, Mariana îşi găseşte camera răvăşită de Henry, care o urmăreşte şi vrea să se sinucidă în faţa ei, însă Morris îl opreşte la timp. Mariana organizează o şedinţă de grup cu Fecioarele şi cu Edward, şi află de la ei că şi Zoe e Fecioară. În ziua următoare, Serena e găsită moartă, iar Mariana primeşte o ilustrată. Zoe le povesteşte Marianei şi Clarissei Miller, îndrumătoarea Marianei din facultate, că, în timpul iniţierii ca Fecioară, Edward a încercat să se culce cu ea.

Zoe o duce pe Mariana într-un pavilion, unde ar fi pumnalul folosit de Edward la iniţiere, însă acolo îi dezvăluie că ea e criminala, urmând planul pus la cale cu Sebastian, cu care avusese o relaţie mulţi ani şi de a cărui moarte o învinuieşte pe Mariana. Sebastian crescuse la o fermă, cu un tată extrem de violent şi cu o mamă care îl părăsise. El îl omorâse pe tatăl Marianei şi plănuia să o omoare şi pe ea pentru avere. Zoe vrea să ducă planul la capăt, înscenându-i lui Edward toate crimele. Fred apare şi Zoe îl înjunghie. Mariana o loveşte pe Zoe cu un bolovan în cap, iar aceasta cade pe pumnal. Atât Zoe, cât şi Fred supravieţuiesc. Sadhu găseşte dovezi că Edward se culca cu toate Fecioarele şi că Morris într-adevăr îl şantaja. Zoe ajunge la Grove, sub supravegherea lui Theo, care o convinge pe Mariana să o viziteze.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: