Crima din Orient Express

crima din orient express

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Murder on the Orient Express

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia Cărtureşti.

Rezumat:

Vestitul detectiv Hercule Poirot tocmai se întoarce dintr-o misiune în Siria, când decide să petreacă nişte zile în Istanbul, Turcia. Însă, de îndată ce se cazează la hotel, e chemat în Londra, Anglia, pentru un alt caz. Cu ajutorul amicului său, domnul Bouc, director al companiei feroviare, prinde un loc în vagonul Istanbul-Calais din trenul Orient Express. A doua zi, Samuel Edward Ratchett, din compartimentul vecin, vrea să îl angajeze pe Poirot deoarece se crede în pericol. Poirot îl refuză, fiind de părere că Ratchett e un om rău. În acea noapte, Ratchett e ucis în compartimentul său. Trenul rămâne înzăpezit în Iugoslavia.

Bouc şi doctorul grec Constantine, care călătoresc în alt vagon, îl roagă pe Poirot să investigheze crima. Constantine afirmă că Ratchett fusese înjunghiat de mai multe persoane. În compartimentul victimei, Poirot găseşte o bucată de hârtie arsă, pe care vede numele Daisy Armstrong, şi deduce că numele real al lui Ratchett e Cassetti. În America, în urmă cu trei ani, Cassetti fusese responsabil de răpirea şi uciderea lui Daisy, o fetiţă de trei ani. După crimă, mama ei, Sonia Armstrong, născuse prematur şi murise împreună cu bebeluşul, tatăl ei, colonelul John Robert Armstrong, se împuşcase, iar Susanne, camerista ei, se aruncase pe geam. Cassetti fugise din America şi îşi luase o nouă identitate. Tot în compartiment, Poirot mai găseşte un curăţător de pipă, o batistă cu monograma „H” şi un ceas la pieptul victimei, oprit la ora unu şi un sfert. Bouc, Poirot şi Constantine îi interoghează pe pasagerii din vagonul Calais şi pe conductorul Pierre Michel. Hector Willard MacQueen, secretarul lui Ratchett, îşi petrecuse seara cu colonelul englez Arbuthnot, singurul din vagon care fumează pipă. Edward Henry Masterman, valetul lui Ratchett, îşi petrecuse noaptea în compartimentul pe care îl împarte cu italianul Antonio Foscarelli. Caroline Marthe Hubbard, o americancă în vârstă, foarte vocală, afirmă că a văzut un bărbat în compartimentul ei în timpul nopţii, dar că uşa comunicantă spre compartimentul lui Ratchett era încuiată, lucru verificat de Greta Ohlsson, suedeza care venise la ea pentru un medicament. Caroline găseşte un nasture de la o uniformă de conductor. Prinţesa rusoaică Natalia Dragomiroff, care călătoreşte cu camerista ei, nemţoaica Hildegarde Schmidt, recunoaşte că e naşa Soniei, însă Poirot vede că e prea bătrână şi firavă pentru crimă. Batista e a ei, H fiind N în limba rusă. Contele Rudolph Andrenyi şi tânăra sa soţie, Elena, afirmă că nu au ieşit din compartiment în timpul nopţii. Cyrus Bethman Hardman e detectiv american şi spune că Ratchett îl angajase să îl protejeze de un bărbat scund, tuciuriu şi cu voce piţigăiată, descriere care nu se potriveşte niciunui pasager din vagon. Hildegarde afirmă că a văzut un conductor cu aceleaşi semnalmente, apoi uniforma cu nasturele lipsă e găsită în bagajul ei. Mary Hermione Debenham, o guvernantă englezoaică, fusese văzută de Poirot în trenul de la Belgrad împreună cu Arbuthnot, însă ea neagă legătura dintre ei. Tot în timpul nopţii mai fusese văzută o femeie în chimono roşu, inclusiv de către Poirot, căruia cineva îi bătuse la uşă, iar chimonoul apare în bagajul lui. Caroline găseşte arma crimei în trusa sa. O pată de grăsime pe paşaportul Elenei îl face pe Poirot să realizeze că ea e Helena, sora mai mică a Soniei. El o întreabă numele guvernantei ei, iar ea spune Freebody, care vine de la magazinul londonez, Debenham & Freebody, deci guvernanta e Mary.

Poirot avansează mai multe teorii în faţa tuturor, însă cea corectă e că toţi cei din vagon au legătură cu cazul Armstrong. Toţi, cu excepţia Helenei, plănuiseră crima, îl înjunghiaseră pe Cassetti şi plantaseră dovezile. Caroline e actriţa Linda Arden, mama Soniei. Arbuthnot fusese prietenul lui John. Hildegarde fusese bucătăreasă, Antonio şofer, iar Greta dădacă în casa Armstrong. Pierre e tatăl Susannei, iar Cyrus fusese iubitul ei. Cyrus aranjase ca Hector şi Masterman să fie angajaţi de Cassetti, iar ei luaseră bilete în trenul în care lucrează Pierre. După ce obţine recunoaşterea faptelor, Poirot propune să revină la teoria anterioară, în care criminalul a coborât din tren. Bouc şi Constantine sunt de acord.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: