Cei cinci purceluşi

cei cinci purcelusi

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Five Little Pigs

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

În Anglia secolului XX, Carla Lemarchant, de 21 de ani, pe numele real Caroline Crale, îl angajează pe vestitul detectiv Hercule Poirot să rezolve un caz de crimă vechi de 16 ani. Atunci, mama sa, Caroline, în vârstă de 34 de ani, a fost acuzată că l-ar fi otrăvit pe tatăl Carlei, pictorul Amyas Crale. Carla a fost trimisă în Canada să locuiască cu verişoara lui Amyas, Louise, şi cu soţul acesteia, Simon Lemarchant. Caroline a murit după un an în închisoare, dar i-a lăsat Carlei o scrisoare în care susţine că e  nevinovată.

Poirot începe prin a discuta cu Montague Depleach, avocatul apărării, care îi spune că au fost cinci martori la evenimentele din ziua crimei. Detectivul îi asociază pe fiecare din martori cu unul din cei cinci purceluşi din poezioara pentru copii. Philip Blake, prietenul cel mai bun al lui Amyas, oaspete în casa lor de la Alderbury la momentul crimei, e purceluşul care a plecat la piaţă, devenind între timp un broker mulţumit de viaţa lui. Meredith Blake, fratele lui Philip, e purceluşul care a rămas acasă, el locuind în continuare în conacul Handcross din vecinătatea moşiei Alderbury. Elsa Greer, amanta lui Amyas, e purceluşul care a mâncat friptură fiindcă a fost mereu bogată, actualmente fiind căsătorită cu lordul Edward Dittisham. Guvernanta Cecilia Williams e purceluşul care n-a avut nimic deoarece e o domnişoară bătrână modestă. Angela Warren, sora vitregă a lui Caroline, convinsă de nevinovăţia acesteia, e purceluşul care a plâns „guiţ-guiţ-guiţ”. Poirot mai discută cu Quentin Fogg, unul din avocaţii acuzării, cu George Mayhew, fiul avocatului principal al apărării, cu Alfred Edmunds, contabilul lui Mayhew, cu Caleb Jonathan, avocatul familiei Crale, şi cu fostul comisar de poliţie Hale. Având descrieri foarte diferite ale caracterului lui Caroline şi dorind să afle mai mult decât faptele din dosar, Poirot merge la fiecare din cei cinci martori şi îi pune să scrie câte o relatare a întâmplărilor din perioada crimei.

Poirot citeşte povestirile. Amyas o cunoaşte pe Elsa, o fată de 20 de ani, la Londra şi se îndrăgostesc unul de celălalt, lucru obişnuit pentru el. Elsa vine la Alderbury pentru a fi pictată de Amyas şi, în ziua anterioară crimei, o anunţă pe Caroline că îi va lua locul, iar aceasta declară că mai bine îşi ucide soţul decât să i-l lase Elsei. Puţin mai târziu, Caroline, Amyas, Angela, Elsa şi Philip iau ceaiul la Handcross, unde Meredith le arată laboratorul lui de biologie şi le povesteşte despre cucută. La plecare, Caroline rămâne ultima şi fură cucuta. În ziua crimei, Amyas o pictează pe Elsa în grădină, iar Caroline îi aduce un pahar cu bere. Meredith descoperă lipsa cucutei, dar şi faptul că cineva, probabil o pisică, intrase în laborator atrasă de mirosul de valeriană. La prânz, Amyas rămâne singur şi e găsit mort de către Caroline. În pahar sunt urme de cucută, dar Cecilia o vede pe Caroline ştergând amprentele de pe sticlă. Caroline susţine că Amyas s-ar fi sinucis, de necrezut pentru oricine îl cunoştea. Sticluţa de cucută e găsită în camera lui Caroline, dar ea declară că voise să se sinucidă. După condamnare, Caroline îi trimite Angelei o scrisoare în care afirmă că e fericită să îşi plătească datoriile. Caroline o lovise pe Angela în faţă cu un prespapier când aceasta fusese micuţă, desfigurând-o, iar de atunci avusese grijă de ea.

Poirot îi invită pe toţi martorii la Handcross, alături de Carla şi de logodnicul ei, John Rattery, şi le prezintă faptele. Angela furase în dimineaţa crimei valeriană din laborator, vrând să îi facă o farsă lui Amyas, iar Caroline o văzuse umblând la sticlele de bere. Crezând că Angela l-a ucis, Caroline şterge sticla, neştiind că în pahar fusese cucuta. Adevărul e că Amyas şi Caroline se împăcaseră, iar Elsa auzise că urma să fie părăsită după terminarea tabloului. Ştiind că rivala ei luase ceva din laborator, Elsa găsise cucuta şi o turnase în paharul lui Amyas. Poirot intenţionează să obţină declararea nevinovăţiei lui Caroline. Elsa îi mărturiseşte în privat că uciderea lui Amyas nu i-a adus satisfacţie, ci i-a distrus viaţa.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: