Casa strâmbă

casa stramba

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Crooked House

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia Cărtureşti.

Rezumat:

Charles Hayward o întâlneşte pe Sophia Leonides, o tânără de 22 de ani, în Egipt, spre sfârşitul războiului. Sophia îi spune că familia ei locuieşte într-o casă strâmbă, numită Trei Frontoane, din Swinly Dean, Anglia. Ei continuă să corespondeze şi, după doi ani, se reîntâlnesc când Charles, în vârstă de 35 de ani, revine în Londra, în 1947, şi vrea să se căsătorească cu Sophia. Însă, Aristide Leonides, bunicul de 87 de ani al Sophiei, tocmai murise, iar Sophia vrea să ştie cine l-a ucis. Arthur Hayward, tatăl lui Charles, e comisar şi investighează cazul sub conducerea inspectorului-şef Taverner. Charles vrea să îi ajute.

Aristide şi Marcia, prima soţie, avuseseră opt copii. Marcia murise în 1905, iar sora ei, Edith de Haviland, se mutase la Trei Frontoane pentru a ajuta la creşterea copiilor. Dintre aceştia, doar Roger şi Philip mai trăiesc. Roger e căsătorit cu Clemency, iar Philip e căsătorit cu actriţa Magda West şi are trei copii, Sophia, Eustace, de 16 ani, şi Josephine, de 12 ani. În urmă cu zece ani, Aristide se căsătorise cu Brenda, o tânără de 24 de ani. Tot el îl angajase pe tânărul Laurence Brown ca meditator al nepoţilor săi. Aristide fusese otrăvit cu ezerină, o substanţă din picăturile sale de ochi, administrată de Brenda în locul insulinei.

Charles îl însoţeşte pe Taverner la Trei Frontoane şi începe să discute cu membrii familiei. Josephine se poartă ca o mică detectivă, având un carneţel negru în care îşi notează lucruri. Ea îi spune că Roger şi Aristide s-au certat în ziua crimei, că Roger şi Clemency urmau să plece din ţară şi că Brenda şi Laurence îşi trimit scrisori de dragoste. Într-adevăr, Taverner descoperă că Associated Catering, firma pe care i-o lăsase Aristide lui Roger, fusese condusă prost mai mulţi ani, iar acum ajunsese la faliment. Însă Roger le  zice că, atunci când Aristide a aflat, a încercat să îl ajute financiar şi are o scrisoare care dovedeşte acest lucru. Gaitskill, avocatul familiei, nu găseşte testamentul lui Aristide, deşi toată familia îşi aminteşte când bătrânul l-a semnat de faţă cu ei. Edith insistă că toţi ar trebui să îl sprijine pe Roger, deşi acesta le spune clar că vrea să plece cu Clemency în Barbados, unde să trăiască o viaţă mai simplă. Testamentul apare la domnul Agrodopolous, bun prieten cu Aristide, însă conţine altceva decât ştiu familia şi Gaitskill. În secret, Aristide îi lăsase Sophiei toată averea, cu excepţia unei mici părţi care să îi revină Brendei. Josephine e lovită în cap de o bucată de marmură, aşezată intenţionat deasupra uşii magaziei din curte, unde obişnuia să se joace. Taverner descoperă dormitorul lui Josephine răvăşit, iar Charles merge în camera rezervoarelor, unde o văzuse pe fetiţă mai devreme, şi găseşte un teanc de scrisori de dragoste adresate lui Laurence. Poliţia îi arestează pe Brenda şi pe Laurence pentru uciderea lui Aristide.

După o scurtă recuperare în spital, Josephine revine acasă şi, la scurt timp, bona Janet Rowe moare după ce bea din ceaşca fetiţei. Edith scrie două scrisori, apoi o ia pe Josephine şi pleacă cu maşina, provocând un accident mortal pentru amândouă. În prima scrisoare, adresată lui Taverner, Edith declară că e vinovată de ambele crime, exonerându-i pe Brenda şi pe Laurence. În cea de-a doua scrisoare, adresată lui Charles şi Sophiei, Edith mărturiseşte că a găsit carneţelul negru al lui Josephine şi că, ştiind că mai are puţin de trăit, a ales să se sinucidă şi să o ia şi pe Josephine cu ea. Carneţelul lui Josephine se află în plic, lângă scrisoare, iar el începe cu mărturisirea fetiţei că şi-a ucis bunicul. Ea fusese vinovată de ambele crime, inclusiv de răvăşirea propriului dormitor şi de capcana din magazie, care avuseseră ca scop eliminarea ei dintre suspecţi. Aristide murise deoarece nu o lăsase să meargă la cursuri de dans, iar Janet murise deoarece ar fi convins-o pe Magda să o trimită pe Josephine la şcoală în Elveţia.

Charles primeşte un post în Persia, iar Sophia acceptă să fie soţia lui şi să plece cu el. Chiar dacă Edith rămâne vinovată în ochii lumii, Charles îi spune adevărul lui Arthur, care o bănuia deja pe Josephine.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: