Calul bălan

calul balan

Autor: Agatha Christie

Titlu original: The Pale Horse

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Mark Easterbrook e un tânăr scriitor şi istoric, recent mutat în cartierul Chelsea din Londra, Anglia. El asistă, într-un bar, la o bătaie între două fete bogate, Thomasina „Tommy” Ann Tuckerton şi Lou Ellis. Lou îi smulge un smoc de păr lui Tommy. La scurt timp, Mark citeşte în ziar că Tommy a murit şi află că făcuse encefalită. Mark şi prietena lui, Hermia Redcliffe, se întâlnesc într-un restaurant cu amicul lor, David Ardingly, care e însoţit de tânăra Pamela „Poppy” Stirling. În discuţia lor despre crime comandate, Poppy menţionează „Calul bălan”. Verişoara lui Mark, Rhoda Despard, care locuieşte în satul Much Deeping, apelează la el pentru a o convinge pe Ariadne Oliver, renumita scriitoare de romane poliţiste, să dea autografe la o sărbătoare bisericească. Ariadne acceptă şi menţionează un han din sat numit Calul bălan. Mark merge la florăria unde lucrează Poppy, dar aceasta e prea speriată ca să vorbească cu el.

Părintele Gorman e chemat la Jessie Davis, bolnavă de gripă. După ce se confesează, Jessie moare. Gorman intră într-un bar şi notează lista de nume pe care i-o dictase Jessie, apoi e ucis pe stradă. Doctorul legist Jim Corrigan şi inspectorul-şef Lejeune cred că motivul crimei a fost lista, ascunsă într-un pantof. Minnie Hesketh-Dubois, al cărei nume e pe listă, fusese naşa lui Mark şi murise în urmă cu cinci luni din cauza unei tumori la creier. Jim îl întâlneşte pe Mark, pe care îl cunoaşte, şi îi arată lista. Mark recunoaşte numele Tuckerton şi îi spune lui Jim despre Tommy. Când Ariadne îi povesteşte despre moartea prietenei ei, Mary Delafontaine, Mark îşi aminteşte că şi acest nume era pe listă. Farmacistul Zachariah Osborne declară că îl văzuse pe Gorman şi îl descrie foarte precis pe bărbatul care îl urmărea.

Mark şi Ariadne merg la sărbătoarea Rhodei şi îi întâlnesc pe Katherine „Ginger” Corrigan, pe reverendul Caleb Dane Calthrop şi pe soţia acestuia. A doua zi, Rhoda îşi duce oaspeţii la casa lui Venables, un bogătaş aflat în scaun cu rotile, apoi la Calul bălan, un fost han locuit de trei femei de vârstă mijlocie, clarvăzătoarea Thyrza Grey, mediul Sybil Stamfordis şi bucătăreasa lor, vrăjitoarea Bella Webb. Thyrza îi vorbeşte lui Mark despre uciderea la distanţă prin activarea dorinţei de moarte, aflată în fiecare persoană. Mark stabileşte o legătură între listă şi Much Deeping când, din întâmplare, zăreşte în registrul hanului din sat mai multe nume cunoscute, inclusiv cel al lui Martin Digby, nepotul lui Minnie. Doamna Dane Calthrop îl încurajează pe Mark să oprească crimele. Ginger acceptă să îl ajute pe Mark şi află de la Poppy numele lui Bradley din Birmingham. Bradley se ocupă de pariuri, iar cine doreşte să comande o crimă pune un pariu pe viaţa victimei, într-o afacere aparent legală. Mark o vizitează pe mama vitregă a lui Tommy şi menţionează Calul bălan, iar reacţia acesteia arată că ea a comandat uciderea fetei. Punând la cale un plan, Ginger se dă drept soţia lui Mark, dispărută în Italia şi reîntoarsă să îi împiedice căsătoria cu Hermia. Mark pariază cu Bradley pe viaţa lui Ginger, apoi e trimis la Calul bălan, unde femeile fac un ritual. La scurt timp, Ginger începe să se simtă rău. Cu ajutorul lui Poppy, Mark o găseşte pe Eileen Brandon, fostă colegă cu Jessie la o firmă de cercetare a consumului. Neştiind că firma e doar un paravan, ele aflau ce produse foloseau potenţialele victime. Apoi, un bărbat, deghizat în portar sau instalator, înlocuia produsul folosit cu unul otrăvit, iar simptomele apărute indicau greşit o boală. Edith Binns, care lucrase în casa lui Minnie, e angajată de Ariadne. Ariadne îi atrage atenţia lui Mark că Mary, Tommy şi Minnie au în comun căderea părului. Şi lui Ginger îi cade părul, semn al unei otrăviri cu taliu.

Ginger e salvată. Zacharias îl identifică pe Venables ca ucigaş al lui Gorman. Lejeune îi cheamă pe Mark şi pe Zacharias la Venables acasă, însă acolo îl acuză pe farmacist. Zachariah admite totul despre afacerea criminală. Venables e un fost hoţ, dar nu e criminal. Ginger şi Edith îl recunosc pe Zachariah, care fusese în casele lor sub diverse pretexte. Ginger şi Mark devin un cuplu. Calul bălan rămâne pustiu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: