Asasinarea lui Roger Ackroyd

asasinarea lui roger ackroyd

Autor: Agatha Christie

Titlu original: The Murder of Roger Ackroyd

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

În satul King’s Abbot din Anglia, doctorul James Sheppard e chemat la King’s Paddock, proprietatea doamnei Ferrars, când aceasta moare din cauza unei supradoze de veronal. Soţul ei, Ashley Ferrars, murise cu mai mult de un an în urmă, iar Caroline, sora lui James, crede că doamna Ferrars l-a ucis.

Roger Ackroyd e văduv şi deţine proprietatea Fernly Park, unde le găzduieşte pe văduva fratelui său, doamna Ackroyd, şi pe fiica acesteia, Flora. În casă mai locuiesc menajera Elizabeth Russell, majordomul John Parker, secretarul Geoffrey Raymond, servitoarea Ursula Bourne şi alţi membri ai personalului, precum şi maiorul Hector Blunt, aflat în vizită. Fiul vitreg al lui Roger, Ralph Patton, în vârstă de 25 de ani, plecase de acasă, însă familia anunţase de curând logodna lui cu Flora. Roger îl invită pe James la cină, apoi în biroul lui şi îi spune că fusese logodit cu doamna Ferrars şi că aceasta îi mărturisise, cu o zi înainte de a muri, că îşi otrăvise soţul şi că fusese şantajată din acest motiv. Roger are şi o scrisoare de la ea, posibil cu numele şantajistului, dar amână citirea ei. La puţin timp după ce ajunge acasă, James primeşte un telefon şi merge înapoi la Fernly Park, dar John nu recunoaşte că l-ar fi sunat. Ei sparg uşa biroului şi îl găsesc pe Roger mort, înjunghiat din spate, iar scrisoarea doamnei Ferrars lipseşte. John se întâlnise cu Flora în faţa biroului, astfel că ea pare a fi ultima care îl văzuse pe Roger în viaţă. Poliţia constată geamul deschis şi urme de paşi pe pervaz. Ralph fusese văzut de Mary Black, femeia de la gheretă, şi devine suspectul principal, iar Flora apelează la vestitul detectiv Hercule Poirot, retras din activitate la The Larches, în vecinătatea fraţilor Sheppard. James devine ajutorul lui Poirot, notând toate faptele.

Poirot analizează scena crimei şi îl întreabă pe John despre poziţia lucrurilor. Acesta afirmă că al doilea fotoliu din birou fusese mutat. Arma crimei e un pumnal tunisian primit cadou de la Hector şi păstrat în masa de argint din salon, iar James o văzuse pe Elizabeth acolo înainte de cină. Tot el văzuse un străin când plecase de la cină. Poirot cercetează pavilionul de vară şi găseşte o pană folosită de drogaţi în America, iar Elizabeth recunoaşte că se întâlnise acolo cu fiul ei înstrăinat, Charles Kent, cel văzut de James. Poirot găseşte în iaz o verighetă de aur cu inscripţia „De la R., 13 martie” şi dă un anunţ fals în ziar cum că Ralph fusese prins, iar Ursula recunoaşte că ea e soţia lui. Ei se întâlniseră în pavilion în seara crimei, certându-se din cauza logodnei cu Flora. Când se descoperă dispariţia unor bani din dormitorul lui Roger, Poirot îşi dă seama că Flora îi furase, ea neintrând deloc în biroul unchiului ei. Flora recunoaşte că avusese nevoie de bani. Ea nu fusese niciodată iubita lui Ralph, astfel că se logodeşte cu Hector.

Poirot îi invită pe toţi cei implicaţi la el acasă şi îi anunţă despre căsătoria Ursulei cu Ralph. Cu ajutorul lui Caroline, căreia îi spusese o poveste inventată despre o rudă bolnavă, Poirot îl găsise pe Ralph într-un spital de nebuni, ascuns acolo de James, care se oferise să îl ajute. Ralph apare şi îşi susţine nevinovăţia. Poirot anunţă că ştie cine e criminalul şi că îl va preda poliţiei în ziua următoare. După ce rămâne doar cu James, Poirot îl acuză. James e cel care o şantaja pe doamna Ferrars, fiind singurul care ştia cum murise Ashley, şi bănuia că aceasta îi spusese lui Roger. El plănuise atent crima. Când Roger îi dăduse un reportofon să i-l repare, fiind pasionat de mecanică, James îl programase să se pornească după plecarea lui, dând impresia că Roger ar vorbi cu cineva. Luase pumnalul din masa de argint înainte de cină. După ce îl înjunghiase pe Roger, James ieşise pe uşă, dar se întorsese pe geam, încălţat cu ghetele lui Ralph. El trase fotoliul pentru a ascunde reportofonul de pe masă. Telefonul primit după crimă fusese dat de la gară, de un pacient de-al său, la cererea lui. Sosit primul la locul crimei, James luase reportofonul şi scrisoarea. Poirot îi sugerează lui James să îşi mărturisească crima în scris pentru a-l absolvi pe Ralph, apoi să îşi ia viaţa. James se conformează şi ia o doză de veronal, la fel ca doamna Ferrars.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: