Vinovat fără vină

vinovat fara vina

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Ordeal by Innocence

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Doctorul Arthur Calgary, un geofizician în vârstă de 38 de ani, merge la Sunny Point, reşedinţa familiei Argyle, în apropiere de Redquay, Anglia. El e primit de Hester Argyle, o tânără de 19 ani, care îl conduce în biroul tatălui ei adoptiv, Leo Argyle, unde se află şi Gwenda Vaughan, secretara lui Leo şi actuala iubită. Apoi apare Kirsten „Kirsty” Lindstrom, sora medicală care o ajutase pe Rachel Argyle, soţia lui Leo, să deschidă un adăpost pentru copii în anul 1940 şi care rămăsese în familia lor pentru aproape 18 ani. Arthur le spune că, în urmă cu doi ani, îl luase în maşină pe Jack „Jacko” Argyle, fiul adoptiv al lui Leo şi al lui Rachel, pe drumul de la Redmyn la Drymouth, devenind astfel alibiul băiatului. La scurt timp, Arthur fusese lovit de un camion şi îşi pierduse o parte din memorie, apoi plecase într-o expediţie în Antarctica. Abia la întoarcere aflase din ziare că Jacko fusese acuzat de uciderea lui Rachel şi că murise în închisoare de pneumonie. Arthur luase legătura cu Andrew Marshall, avocatul familiei Argyle şi dăduse la poliţie declaraţiile care îl exonerează pe Jacko. După plecarea lui Arthur, Leo îi cheamă la Sunny Point pe ceilalţi copii adoptivi ai săi, Mary Durrant, prima lor fiică, acum în vârstă de 27 de ani, şi Michael „Micky” Argyle.

Micky îl vizitează pe Arthur la hotelul din Drymouth, unde acesta se cazase, şi îi spune că toţi copiii Argyle fuseseră adoptaţi, nefiind rude de sânge între ei sau cu Leo şi Rachel. Maiorul Finney, şeful poliţiei locale, şi superintendentul Huish redeschid ancheta în cazul uciderii lui Rachel. Arthur merge la Maureen Clegg, fosta soţie a lui Jacko, care acum e căsătorită cu Joe Clegg. Apoi merge la bibliotecă, unde lucrează Christina „Tina” Argyle, fiica adoptivă, mulatră, a lui Leo şi a lui Rachel. Arthur îl vizitează şi pe doctorul MacMaster, care cunoaşte familia Argyle. După toate discuţiile, el înţelege că, prin declaraţiile sale, le-a produs probleme deoarece unul dintre ei e adevăratul criminal, iar dacă nu se află cine e, toţi vor rămâne suspecţi. Philip Durrant, soţul lui Mary, rămas invalid în urma unei boli, încearcă şi el să afle cine e criminalul, având discuţii cu toţi din casă. Donald Craig, tânărul doctor din localitate şi iubitul lui Hester, o întreabă pe aceasta dacă ea a ucis-o pe Rachel, fapt care le provoacă probleme în relaţie. Hester merge la Londra să se întâlnească cu Arthur, care crede că e nevinovată.

Poliţistul P.C. Good îl găseşte pe Cyril Green, un băiat care declară că, în noaptea crimei, văzuse o maşină broscuţă roşie. Aceasta e maşina Tinei, care declarase că nu fusese în zonă. Interogată de Huish, ea recunoaşte că voise să meargă acasă, dar se răzgândise înainte să ajungă. Arthur află de la Maureen că Jacko obişnuia să escrocheze femei bogate şi în vârstă, făcându-le să se îndrăgostească de el şi să îi dea bani. Micky o întâlneşte pe Tina în cimitir, la mormântul lui Rachel. Ea îi spune că Philip a chemat-o la Sunny Point şi că, în noaptea în care a fost ucisă Rachel, ea a auzit două persoane vorbind în şoaptă lângă casă. Tina urcă spre camera lui Philip, iar la uşă se află Kirsty cu o tavă. Când intră în cameră, ele îl găsesc pe Philip mort, înjunghiat în ceafă. Tina iese din casă şi se prăbuşeşte în braţele lui Micky, apoi se descoperă că şi ea fusese înjunghiată în spate. Micky e arestat deoarece cuţitul găsit, plin de sânge, îi aparţine. Arthur află de la Hester despre noua crimă şi revine la Sunny Point. În prezenţa lui Leo, Gwenda, Hester, Kirsty şi Mary, el afirmă că a rezolvat crima. Jacko o convinsese pe Kirsty să o ucidă pe Rachel, cu promisiunea că apoi ei vor putea fi împreună. Pe ei i-a auzit Tina discutând. Când Philip şi-a continuat investigaţia, în ciuda avertizărilor lui Kirsty, aceasta l-a ucis şi pe el. Tina observase că tava conţinea o cană goală, astfel că a fost şi ea înjunghiată de Kirsty în timp ce cobora scările.

Tina nu fusese rănită mortal, astfel că îşi va reveni, iar Micky urmează să fie eliberat din închisoare. Hester îi mărturiseşte lui Arthur că vrea să se căsătorească cu el, iar el e de acord.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: