Vanessa mea cea întunecată

vanessa mea cea intunecata

Autor: Kate Elizabeth Russell

Titlu original: My Dark Vanessa

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 2000, Vanessa Wye are 15 ani, locuieşte cu părinţii ei, Jan şi Phil, într-o casă pe malul lacului Whalesback, şi e în clasa a X-a la Browick, un liceu privat cu internat din oraşul Norumbega, Maine, Statele Unite. În primul an de liceu fusese colegă de cameră cu Jenny Murphy, dar se certase cu ea din cauza lui Tom Hudson, iubitul lui Jenny. Acum revine în căminul Gould, într-o cameră de o persoană. Vanessa e singuratică, dezordonată şi trebuie să depună mai mult efort pentru a ajunge la facultate. Doamna Antonova, consiliera ei, îi sugerează să se înscrie în clubul de creaţie literară, condus de Jacob Strane, şeful catedrei de engleză, în vârstă 42 de ani. Din club mai face parte doar Jesse Ly, elev în clasa a XI-a. Vanessa scrie poezii, iar Jacob îi cere să i le arate, apoi îi dă diverse cărţi de poezii pe care să le discute împreună. Când îi împrumută cartea „Lolita” de Vladimir Nabokov, Vanessa devine sigură de intenţiile lui şi îi dă de înţeles că acceptă. Jacob şi Vanessa ajung să se sărute în sala de clasă după ore, iar în prima săptămână după vacanţa de Crăciun, o duce acasă la el şi devine primul bărbat din viaţa ei.

În ianuarie 2001, Jacob devine posesiv, iar zvonurile despre ei apar. În timpul unei excursii, Vanessa se apropie de Jesse, care îi spune că ştie despre ea şi Jacob. În vacanţa în care Vanessa împlineşte 16 ani, Jacob merge la ea acasă în timp ce e singură. Într-o noapte, Jan o aude pe Vanessa vorbind la telefon, iar aceasta recunoaşte că are un iubit pe nume Jacob. În timpul unei alte excursii, Jenny îl vede pe Jacob bruscând-o pe Vanessa. În mai, Patrick Murphy, tatăl lui Jenny, îi scrie doamnei Giles, directoarea liceului, iar Jenny face o listă cu elevii care susţin că Vanessa şi Jacob au o relaţie. Când Jesse e interogat de directoare, Vanessa mărturiseşte că ea a lansat zvonurile deoarece e îndrăgostită de Jacob. Ea e exmatriculată. Jan găseşte o poză cu Vanessa şi Jacob. Vanessa se înscrie la un liceu public, iar peste vară lucrează la arhiva de urologie a spitalului din oraş, unde vede fişa medicală a lui Jacob, cu detalii despre vasectomia pe care o făcuse la 33 de ani. Apoi află de la Jenny că Jacob a exmatriculat-o şi merge la el să îl confrunte, dar acesta o îmbată şi profită de ea. După absolvirea liceului, Vanessa e admisă la Colegiul Atlantica şi continuă relaţia cu Jacob. Ea are un blog pe care îşi scrie povestea, folosind pseudonime.

În ultimul an de facultate, Vanessa îl are ca profesor de literatură pe Henry Plough, în vârstă de 34 de ani, şi se face remarcată. Soţia lui Henry, Penelope Martinez, e consilieră la Browick. Jacob e investigat pentru că a atins-o pe eleva sa, Taylor Birch, pe genunchi. Vanessa începe să îşi petreacă timpul în biroul lui Henry şi îi spune despre relaţia cu Jacob şi că acesta o hărţuieşte. La un eveniment organizat de Browick, Henry îl acuză pe Jacob că ar fi violator. Jacob se desparte de Vanessa. Ea renunţă la propunerea de doctorat din partea lui Henry şi ajunge recepţioneră într-un hotel din Portland. Are relaţii pasagere cu alţi bărbaţi, dar ţine legătura cu Jacob, care îi povesteşte la telefon despre elevele sale.

În 2017, Vanessa lucrează tot la hotel şi obişnuieşte să se drogheze. Iubitul ei, Ira, o părăseşte deoarece ea nu acceptă că a fost abuzată. Taylor postează pe Facebook despre abuzul lui Jacob din urmă cu zece ani, iar Jacob o caută pe Vanessa ca să se asigure că nu îl va trăda. Janine Bailey, jurnalistă la „Femzine”, descoperă blogul Vanessei şi îi cere să îşi spună povestea, dar ea refuză. Articolul afirmă că cinci fete îl acuză pe Jacob de abuz, în perioada 2006-2016. Jacob e suspendat şi, după ce îi trimite Vanessei o cutie cu poze de-ale ei, se sinucide, aruncându-se într-un râu. Vanessa îi povesteşte lui Ruby, psihoterapeuta ei, despre Jacob, apoi o caută pe Taylor şi află de la aceasta că abuzul lui Jacob se rezumase la pipăieli. De Ziua Recunoştiinţei, Jan îi cere scuze Vanessei că nu a luat atitudine împotriva lui Jacob. Vanessa îşi ia o căţeluşă de la adăpost şi o numeşte Jolene. Într-o zi, se întâlneşte întâmplător cu Taylor pe stradă. Amândouă regretă că nu au vorbit mai repede, împiedicându-l pe Jacob să le facă rău altor fete.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: