Văduvele de la castel

vaduvele de la castel

Autor: Jessica Shattuck

Titlu original: The Women in the Castle

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În 9 noiembrie 1938, la castelul Burg Lingenfels, din Ehrenheim, Germania, are loc balul recoltei. Albrecht von Lingenfels şi soţia sa, Marianne, au trei copii, Elisabeth de 6 ani, Katarina de 4 ani şi Fritz de 1 an. Prietenul din copilărie al lui Marianne, Martin Constantine „Connie” Fledermann vine cu viitoarea lui soţie, Benita Gruber, o fată de 19 ani din Frühlinghausen. Albrecht, Connie şi alţi participanţi care fac parte din rezistenţă află de la Piotr Grabarek despre atrocităţile naziştilor împotriva evreilor. Connie o desemnează o Marianne „comandant al nevestelor şi copiilor”. În 20 iulie 1944, are loc un atentat eşuat la viaţa lui Adolf Hitler. În consecinţă, Albrecht şi Connie sunt ucişi. Marianne şi copiii ei primesc protecţie datorită relaţiilor diplomatice ale lui Albrecht, însă Benita e închisă într-un penitenciar nazist, unde pierde o sarcină, iar Martin, fiul ei şi al lui Connie, în vârstă de 5 ani, e trimis la orfelinat.

În ianuarie 1923, Ania Fortzmann are 12 ani şi locuieşte cu tatăl ei, care e doctor, în Dortmund. Într-o zi, când fuge de acasă, Ania dă vina pe prietenul ei evreu, Otto Smeltz. Familia Smeltz e alungată în cartierul evreiesc. În 1934, Ania se alătură Partidului Nazist, din care face parte şi Rainer Brandt, cu care se căsătoreşte în anul următor şi cu care conduce mai multe tabere naziste. În ianuarie 1945, simţind pericolul pe care Rainer îl ignoră, Ania pleacă cu fiii lor, Anselm de 9 ani şi Wolfgang de 8 ani, din tabăra Warthegau, fugind din calea Armatei Roşii. Într-o ascunzătoare, îi întâlnesc pe Ania Gerda Grabarek şi pe fiul ei, Olgar, iar după ce aceştia sunt ucişi într-o explozie, Ania le ia actele de identitate.

În iunie 1945, după terminarea războiului, Marianne îl ia pe Martin de la orfelinat şi pe Benita dintr-un apartament al soldaţilor ruşi din Berlin. Ea îi duce la Burg Lingenfels, unde se află şi copiii ei. Sub ocupaţie americană, Marianne e privilegiată, fiind victimă a nazismului. Locotenentul Peterman le caută pe soţiilor celorlalţi disidenţi şi i-l aduce pe Franz Muller, un prizonier german, să o ajute la treburi. Benita se îmbolnăveşte, iar Franz o ajută să iasă afară. Peterman o găseşte pe Ania Grabarek, văduva lui Piotr, şi pe fiii ei, iar Marianne îi aduce la castel. Când apar ruşii, Marianne şi Ania le fac de mâncare, dar ei insistă să primească iapa fermierului Carsten Kellerman, îngrijitorul castelului. Unul dintre ruşi îl vede pe Franz în pădure, iar Benita îl ucide. La sfârşitul lunii august, Franz e transferat într-un lagăr din Franţa.

În mai 1950, Marianne, Benita şi copiii lor locuiesc în Tollingen şi merg la nunta Aniei cu Carsten. O fotografie de la nuntă e publicată în ziar, iar Rainer îi găseşte. Fiind grav bolnav, Rainer e ascuns de Ania şi de băieţii lor la Burg Lingenfels. Ania şi Carsten au o fetiţă pe nume Marianne, pe scurt Mary. Benita se logodeşte cu Franz, care locuieşte cu tatăl şi cu fiica sa, Clotilde, în Momsen, unde e tâmplar. Marianne îl convinge pe Franz că nu e suficient de bun pentru Benita, el fiind fost nazist, iar ea văduva unui disident. Apoi îl descoperă pe Rainer la castel şi, deşi se simte trădată, o ajută pe Ania să facă rost de laudanum. A doua zi, Rainer moare. După ce îl înscrie pe Martin la pensionul de la castelul Salem, alături de copiii lui Marianne, Benita se întoarce în Frühlinghausen şi se sinucide cu o supradoză de somnifere.

În 1991, Marianne are 83 de ani şi locuieşte în Deer Isle, Maine, Statele Unite. Fiicele ei sunt stabilite în State, iar Fritz e avocat la o firmă din Germania. Martin e profesor universitar, divorţat, tată şi bunic. Cu ocazia lansării biografiei sale, „Marianne von Lingenfels: Busola morală a rezistenţei”, scrisă de Claire Weiss, Marianne îl roagă pe Martin să o însoţească la Burg Lingenfels, devenit sediul Institutului Falkenberg de Cercetare Etică şi Morală. Fritz şi fiica lui, Nicole, sunt prezenţi la lansare. Marianne o invită şi pe Ania, care vine însoţită de Mary. Stabilită în Cambridge, Massachusetts, Mary e divorţată şi are doi copii. Marianne e pregătită să asculte povestea Aniei. Martin şi Mary ajung împreună.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: