Piranesi

piranesi

Autor: Susanna Clarke

Titlu original: Piranesi

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Piranesi e un tânăr care locuieşte într-o Casă cu o infinitate de Săli. Sălile sunt dispuse pe trei Niveluri: Sălile Inferioare, care sunt Domeniul Fluxurilor, fiind acoperite de Ape, Sălile Superioare, care sunt Domeniul Norilor, şi Sălile de Mijloc, care sunt Domeniul păsărilor şi al oamenilor. Toate Sălile sunt pline de Statui. Prin Ferestrele Casei se pot vedea Marile Curţi, care sunt pustii, şi Corpurile Cereşti, adică Luna, Soarele şi Stelele. În afară de Piranesi, mai există o singură persoană în viaţă, pe care a numit-o Omul Celălalt şi care e mai în vârstă decât el, şi Treisprezece Morţi, pe care i-a numit Bărbatul cu Cutia de Biscuiţi, Persoana Ascunsă, Copilul Ghemuit şi Oamenii din Alcov. Piranesi îşi ocupă timpul pescuind şi adunând iarbă de mare pentru hrană şi combustibil, scriind în Jurnalele sale, alcătuind Catalogul Statuilor şi notând în Tabelul Fluxurilor care Săli se inundă şi când. Periodic, are întâlniri cu Omul Celălalt, pe care îl asistă în experimentele sale de a descoperi Marea şi Secreta Cunoaştere, ascunsă undeva în Lume, cu toate că Piranesi consideră că are deja tot ce îi trebuie din partea Casei.

Piranesi are în total zece Jurnale şi un Index pentru a găsi mai uşor informaţiile. Primele două sunt din decembrie 2011 până în noiembrie 2012, însă pentru următoarele îşi numeşte anii după evenimente semnificative. Anul curent e „Anul în care Albatrosul a venit în Sălile de Sud-Vest”. Omul Celălalt îl tratează pe Piranesi cu superioritate şi îl acuză că uită lucruri. El îl întreabă într-o zi dacă îşi aminteşte despre „Batter-Sea”, însă Piranesi nu cunoaşte termenul. Apoi îi povesteşte despre „Addy Domarus”, un rege străvechi care poseda Cunoaşterea şi pe care îl invocă în ritualurile sale. Piranesi crede că trebuie să existe a Şaisprezecea Persoană, pe scurt 16. Într-o zi, întâlneşte un om în vârstă, pe care îl numeşte Profetul. Acesta îi spune că Omul Celălalt, pe care îl cheamă Val Ketterley, e un şarlatan. Val îl avertizează pe Piranesi că îl caută 16 şi că, dacă îl va asculta, va înnebuni. Piranesi îşi notează în Jurnal întâlnirea cu Profetul, când vede în Index că a mai notat un nume spus de acesta, Stanley Ovenden. Stan fusese studentul lui Laurence Arne-Sayles. Apoi vede nota despre dispariţia lui Maurizio Giussani, detaliată în Jurnalul cu numărul 21. Atunci descoperă că primele trei Jurnale avuseseră iniţial numerele 21, 22 şi 23, dar se şterseseră. Mai vede şi că, din două Jurnale, îi lipsesc mai multe pagini. El găsise nişte bucăţi de hârtie într-o Sală şi descoperă că sunt tocmai paginile lipsă. Apoi citeşte despre dispariţia lui Maurizio Giussani, în vara anului 1987, la o fermă unde Laurence şi studenţii săi, Val, Stanley Ovenden, Sylvia D’Agostino, Tali Hughes şi Robin Bannerman, încercau să descopere o nouă lume. El intenţionase să scrie o carte despre Laurence, care, urmând indiciile vizionarului romano-britanic Addedomarus, găsise poarta dintre lumi. Laurence fusese arestat după ce îl ţinuse prizonier pe James Ritter între anii 1995 şi 1997. James spusese poliţiei că fusese ţinut într-o casă cu mare şi statui, dar nimeni nu îl crezuse. Profetul e Laurence, iar Maurizio, Stan şi Sylvia sunt printre Morţi. 16 e femeie şi îi lasă un mesaj scris cu cretă, dar Piranesi ştege o parte din el. Din mesajul rămas, deduce că 16 îl avertizează în privinţa lui Val. Piranesi îl anunţă pe Val că va urma o inundaţie. 16 apare chiar când se ridică apele, iar Val vrea să o împuşte. Piranesi o salvează şi se adăpostesc amândoi urcându-se pe statui, în timp ce Val se îneacă.

16 se numeşte Sarah Raphael şi e poliţistă. Ea s-a ocupat de cazul dispariţiei lui Matthew Rose Sorensen. În noiembrie 2012, Matthew îl vizitase pe Val, care locuia lângă Battersea Park, pentru a-l intervieva legat de Laurence. Val făcuse ritualul prin care îl trecuse pe Matthew în cealaltă lume şi îl numise Piranesi, folosindu-l pentru explorarea Casei, ştiind că oricine rămâne prea mult timp acolo îşi pierde minţile. Sarah aflase de la Laurence unde e Matthew şi cum să ajungă la el. Ea îi spune că părinţii şi surorile lui îl aşteaptă să se întoarcă acasă. În noiembrie 2018, Matthew părăseşte Casa, însă Sarah îl învaţă cum să găsească drumul între cele două lumi. Uneori, Matthew vizitează Casa împreună cu James.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: