Little Women

little women

Autor: Louisa May Alcott

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

În timpul Războiului Civil American, care avusese loc între 1861 şi 1865, Robert March se înrolează ca preot, iar soţia sa, Margaret, şi cele patru fiice ale lor încearcă să îşi continue viaţa în New England. Fiica cea mare, Margaret „Meg” March, are 16 ani şi lucrează ca guvernantă la familia King. Ea suferă din cauza faptului că nu e atât de bogată precum prietenele sale, Sallie Gardiner şi Annie Moffat. Josephine „Jo” March are 15 ani şi îi ţine companie mătuşii March, o femeie bogată şi ursuză. Jo e băieţoasă, citeşte mult şi e pasionată de scris. Elizabeth „Beth” March are 13 ani, studiază acasă şi e pasionată de muzică şi de îngrijirea păpuşilor sale. Amy Curtis March e mezina familiei, are 12 ani, merge la şcoală şi are talentat artistic. Hannah e servitoarea lor din vremuri mai bune, dar e considerată parte din familie.

De Crăciun, Margaret şi fiicele ei îşi donează mâncarea familiei Hummel, o mamă săracă cu şase copii. Seara, fetele pun în scenă o piesă de teatru în faţa prietenelor lor. De Anul Nou, Meg şi Jo sunt invitate la o petrecere, unde Jo se împrieteneşte cu Theodore „Laurie” Laurence, care are aproape 16 ani. Meg îşi scrânteşte glezna, iar Laurie se oferă să le ducă acasă în caleaşca lui. Laurie e orfan şi locuieşte cu bunicul său, James Laurence, într-o casă mare aflată lângă casa March. James îl cunoscuse pe bunicul fetelor. Jo îl vizitează pe Laurie când e răcit, ceea ce duce la prietenia dintre cele două familii. James o invită pe Beth să cânte la pianul din casa lui, apoi îi dăruieşte micul pian care fusese al nepoatei sale.

Când Amy încalcă regulile şi duce la şcoală lămâi murate, considerate o delicatesă, profesorul ei, domnul Davis, o loveşte peste mâini. Margaret decide să o retragă pe Amy de la şcoală. Laurie le invită pe Meg şi pe Jo la teatru, iar Amy insistă să meargă cu ele, însă Jo o refuză. Supărată, Amy distruge cartea pe care Jo începuse să o scrie, iar Jo nu poate să o ierte. Într-o zi, Jo merge cu Laurie să patineze pe lacul îngheţat. Amy o urmează pe Jo cu gândul de a se împăca, dar gheaţa se sparge, iar ea cade în apă. Jo şi Laurie o salvează pe Amy, iar Jo o iartă, realizând că o putea pierde. Annie o invită pe Meg la casa familiei ei pentru două săptămâni. La ultimul bal, Meg se lasă îmbrăcată şi machiată de celelalte fete şi, deşi e foarte frumoasă, nu se simte confortabil, iar Laurie, care e şi el invitat, îi critică alegerea.

Surorile fondaseră Picwick Club, în cadrul căruia scriu povestiri, poezii şi anunţuri, iar Jo îl include şi pe Laurie. În vacanţa de vară, ele decid să nu mai muncească deloc, dar, după o zi în care Margaret le lasă să se descurce singure, ajung la concluzia că e nevoie de un echilibru între muncă şi distracţie. Laurie le invită pe fete la un picnic în Longmeadow, alături de prietenii săi englezi, Kate, Fred, Frank şi Grace Vaughn, şi de John Brooke, profesorul său. Jo publică prima sa povestire, „The Rival Painters”.

Când Robert ajunge grav bolnav într-un spital din Washington, Margaret împrumută bani de la mătuşa March pentru a merge la el. John se oferă să o însoţească. Jo îşi tunde părul şi îl vinde pentru a-i da bani mamei sale. În lipsa lui Margaret, Beth se ocupă de familia Hummel dar, când bebeluşul acesteia moare de scarlatină, se îmbolnăveşte şi ea. Meg şi Jo o trimit pe Amy la mătuşa March, iar ele şi Hannah o îngrijesc pe Beth. Hannah nu vrea să o alerteze pe Margaret, dar doctorul Bangs o sfătuieşte să o cheme. Însă Laurie o anunţase deja pe Margaret, care ajunge imediat după ce Beth îşi revine. Îngrijorată că ar putea păţi şi ea ceva, Amy îşi scrie testamentul, ajutată de Esthera, servitoarea mătuşii March.

De Crăciun, la un an după plecarea sa, Robert ajunge acasă. John îi mărturiseşte lui Meg că o iubeşte, dar ea îl respinge. Mătuşa March o ameninţă că o dezmoşteneşte dacă îl acceptă pe John, ceea ce o face pe Meg să îşi recunoască afecţiunea faţă de el. John aude şi, după plecarea mătuşii, el şi Meg îşi plănuiesc viitorul. Deşi iniţial Jo e împotriva relaţiei lor, toată familia ajunge să se bucure pentru tânărul cuplu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: