Elizabeth a dispărut

elizabeth a disparut

Autor: Emma Healey

Titlu original: Elizabeth is Missing

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Maud Horsham are 80 de ani, locuieşte singură într-un oraş din Anglia şi suferă de pierderi de memorie, astfel că îşi notează pe bileţele tot felul de informaţii. Maud e vizitată zilnic de Helen, fiica ei de 56 de ani, şi de o îngrijitoare pe nume Carla. Helen are o firmă de grădinărit şi o fiică pe nume Katy. Tom, fiul mai mare al lui Maud, e stabilit în Germania cu soţia Britta şi cu cei doi copii ai lor, Anne şi Frederick. Patrick, soţul lui Maud, e mort de mai mulţi ani. Într-o zi, Maud găseşte în curtea prietenei ei, Elizabeth Markham, o bucată din pudriera care îi aparţinuse surorii sale, Susan „Sukey” Gerrard, dispărută în anul 1946. Maud şi Elizabeth încep să sape în grădină, dar Elizabeth suferă un accident cerebral. Maud uită ce s-a întâmplat şi, când nu o mai găseşte pe Elizabeth, le spune tuturor că aceasta a dispărut.

Maud o caută pe Elizabeth acasă, la biserică şi la magazinul de haine unde lucraseră împreună, îl sună în mijlocul nopţii pe Peter, fiul acesteia, merge la poliţie de mai multe ori şi chiar dă un anunţ la ziar în care anunţă dispariţia prietenei sale. Dar amintirile se încurcă în mintea ei şi se gândeşte adesea la Sukey. Ea o tot întreabă pe Helen care e cel mai bun loc pentru a cultiva dovlecei. Când devine clar că Maud nu se mai poate îngriji singură, Helen vinde casa mamei sale şi o duce să locuiască cu ea şi cu Katy.

În 1946, Maud are 14 ani şi locuieşte cu familia sa, Palmer. Mamei ei, Lillian, îi e greu din cauza raţionalizării, dar ginerele său, Frank Gerrard, soţul lui Sukey, care are o firmă de mutat mobilă şi e cunoscut pentru faptul că îşi ajută prietenii şi vecinii, o aprovizionează mereu cu alimente de contrabandă. Familia Palmer are un chiriaş, Douglas Weston, amicul lui Sukey de la cantina militară, care îşi pierduse casa într-un bombardament în urmă cu doi ani. Într-o zi, Sukey şi Frank dispar. Părinţii ei şi Maud o caută, dar fără succes. Apoi Frank reapare, dar e închis pentru fraudă cu cupoane de raţie. El afirmă că nu ştie ce s-a întâmplat cu Sukey. Valiza ei e găsită la Station Hotel, iar Maud află de la Nancy, recepţionera hotelului, că Frank o cazase pe Sukey acolo, dar că nu fusese văzută niciodată. La trei luni după dispariţia lui Sukey, Frank revine acasă, iar Maud se întâlneşte cu el pentru a povesti despre Sukey. Atât ea, cât şi Douglas o caută pe Sukey în locurile pe care aceasta le frecventa. Într-o zi, Violet, nebuna de care îi era frică lui Maud deoarece o atacase odată cu umbrela, e lovită de o maşină şi moare în braţele lui Lillian, căreia încearcă să îi spună despre Sukey şi despre nişte păsări, iar lui Maud îi pune în mână o floare de dovlecel. Apoi, Douglas le mărturiseşte că Violet fusese mama lui, care înnebunise după ce fiica ei, Dora, fusese călcată de un autobuz. Iniţial, el crezuse că Violet murise în bombardament, dar a găsit-o locuind între ruine şi a încercat să o ajute cu mâncare. Violet se ascunsese apoi în grajdul din curtea lui Frank, speriind-o într-o noapte pe Sukey, iar Douglas i-a mărturisit acesteia adevărul. Sukey a ajutat-o pe Violet, iar Douglas crede că mama lui a văzut ce a păţit Sukey. Frank îi ajutase pe oamenii care se mutaseră într-un cartier nou, iar Violet fusese aproape prinsă, cu puţin timp înainte de a muri, săpând în una din noile grădini de dovlecei. Douglas pleacă în America, iar Frank dispare. Când Maud are 22 de ani, Frank reapare şi o cere în căsătorie, însă ea e deja logodită cu Patrick.

Helen o duce pe Maud la spitalul unde e internată Elizabeth. Peter o învinuieşte pe Maud pentru atacul cerebral al mamei lui. Helen îşi dă seama că trebuie să fie ceva în acea grădină, îşi ia uneltele de grădinărit şi sapă acolo unde Maud îi spune că a găsit pudriera. Astfel, ea găseşte cadavrul lui Sukey şi fragmente dintr-un glob de sticlă cu păsări împăiate care fusese a lui Frank. Poliţia începe o investigaţie. Toate indiciile arată că Frank ar fi ucis-o pe Sukey lovind-o în cap cu globul şi că ar fi îngropat-o când actuala casă a lui Elizabeth era în construcţie. După doi ani, Maud participă la înmormântarea lui Elizabeth, însoţită de Helen şi de Katy, însă nu realizează că Elizabeth a dispărut pentru totdeauna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: