Crima din Mesopotamia

crima din mesopotamia

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Murder in Mesopotamia

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

Amy Leatheran e o tânără soră medicală, care însoţeşte familia Kelsey din Anglia în Bagdad, Irak, pentru a o ajuta pe Mary Kelsey cu bebeluşul ei. După ce familia Kelsey nu mai are nevoie de serviciile ei, doctorul Giles Reilly, pe care îl cunoscuse pe vapor şi care e chirurg civil în Hassanieh, o recomandă profesorului Eric Leidner, un arheolog american, a cărui soţie, Louise, pare a suferi de halucinaţii. Atât Mary, cât şi Sheila, fiica lui Giles, spun că Louise e cauza tensiunilor din grupul condus de Eric.

Amy e cazată în casa expediţiei arheologice de la Tell Yarimjah, alături de ceilalţi membri. Domnişoara Anne Johnson e asistenta lui Eric, Richard Carey e arhitect, Carl Reiter e fotograf, părintele Lavigny e epigrafist, Joseph Mercado, David Emmott şi William „Bill” Coleman sunt arheologi, iar Marie e soţia lui Joseph. Louise s-a alăturat expediţiei pentru prima dată. Marie îi povesteşte lui Amy despre închipuirile lui Louise, care afirmase că într-o noapte văzuse degete bătând în geam, în altă noapte o mână fără braţ, iar în altă noapte un chip galben. În timp ce se plimbă pe afară, Amy şi Louise întâlnesc un bărbat care încearcă să vadă prin ferestrele casei lor, iar în altă zi Amy îl vede pe Lavigny vorbind cu acelaşi bărbat, însă părintele neagă că l-ar cunoaşte. În acea noapte, Louise o trezeşte pe Amy şi îi spune că a auzit pe cineva în camera vecină, care e camera antichităţilor, dar îl descoperă acolo pe Lavigny, care afirmă că auzise şi el un zgomot. În ziua următoare, Louise îi mărturiseşte lui Amy că, în anul 1918, la vârsta de 20 de ani, s-a măritat cu Frederick Bosner, despre care a aflat după câteva luni că era spion al nemţilor. Louise i-a dezvăluit acest lucru tatălui ei, care era în Departamentul de Război, iar Frederick a fost arestat, apoi a evadat şi s-a crezut că a murit într-un accident de tren. Când Louise şi-a refăcut viaţa, a început să primească scrisori de ameninţare, care ar fi putut fi de la Frederick sau de la fratele lui mai mic, William Bosner. Scrisorile au încetat când l-a cunoscut pe Eric, dar au reînceput la două zile după nunta lor. A existat chiar şi o scurgere de gaze în apartamentul lor, iar Louise crede că cineva a vrut să îi ucidă. O perioadă nu a mai primit alte scrisori dar, în urmă cu trei săptămâni, ameninţările au reapărut. La o zi după ce îi povesteşte lui Amy aceste lucruri, Louise e găsită de Eric, moartă în camera ei.

Căpitanul Maitland şi Giles ajung la locul crimei. Ei află că paznicul a fost mereu la postul lui, dar că Abdullah, băiatul care spăla vase în curte, lipsise pentru puţin timp. David lucra şi el în curte, iar Eric lucra pe acoperiş. Giles propune să îl cheme pe Hercule Poirot, vestitul detectiv, aflat în trecere prin Hassanieh. Poirot le pune întrebări tuturor membrilor expediţiei, apoi analizează locul crimei împreună cu Giles şi Amy, pe care o consideră de încredere. Într-un dulap din camera de zi, găseşte masca folosită pentru a o speria pe Louise. După înmormântare, Amy o vede pe Anne pe acoperiş, iar aceasta îi spune că şi-a dat seama cum putea cineva să pătrundă din exterior. În acea noapte, Anne e otrăvită, iar Amy o găseşte. Înainte de a muri, Anne încearcă să îi atragă atenţia asupra ferestrei. Dimineaţă, se descoperă că Lavigny a dispărut şi că tocila cu care a fost ucisă Louise se află sub patul lui Anne.

Poirot îi strânge pe toţi membrii expediţiei şi pe Amy, Giles, Sheila şi Maitland pentru a le dezvălui criminalul. Întâi le spune că adevăratul Lavigny se îmbolnăvise, iar impostorul e Raoul Menier, un cunoscut hoţ de obiecte de artă care, împreună cu asociatul lui, Ali Yusuf, bărbatul văzut de Amy şi Louise, făcuseră mulaje de ceară şi înlocuiseră mai multe antichităţi. Datorită lui Poirot, cei doi hoţi sunt prinşi. Însă criminalul e Eric, care e unul şi acelaşi cu Frederick, dar pe care Louise nu îl recunoscuse. El descoperise că Louise era îndrăgostită de Richard. Aflat pe acoperiş, Eric o lovise pe Louise cu tocila când aceasta scosese capul pe fereastră. Apoi, când Anne şi-a dat seama de adevăr, a ucis-o şi pe ea. Scopul angajării lui Amy a fost ca sora medicală să stabilească corect ora morţii când el era pe acoperiş.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: