Cadavrul din bibliotecă

cadavrul din biblioteca

Autor: Agatha Christie

Titlu original: The Body in the Library

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În biblioteca din Gossington Hall, casa colonelului Arthur Bantry şi a soţiei sale, Dolly, din St. Mary Mead, Anglia, se găseşte cadavrul unei tinere strangulate. Arhur anunţă poliţia, iar Dolly o cheamă pe prietena sa, Miss Jane Marple, o bătrânică cunoscută pentru faptul că rezolvă crime. Sergentul Palk ajunge la locul crimei, apoi apar colonelul Melchett, care e şeful poliţiei din Radfordshire, inspectorul Slack şi doctorul Haydock, legistul poliţiei. Atât Jane, cât şi poliţia se gândesc că fata ucisă ar putea fi una din actriţele care participă la petrecerile date de Basil Blake, un tânăr care lucrează la studiourile Lenville şi care cumpărase vila Chatsworth, însă acesta neagă orice implicare. Poliţia din Glenshire, districtul vecin, anunţă dispariţia lui Ruby Keene, pe numele real Rosy Legge, o dansatoare în vârstă de 18 ani, de la hotelul Majestic din Danemouth. Josephine „Josie” Turner, verişoara lui Ruby, vine să identifice cadavrul.

Jane şi Dolly se cazează la hotel pentru a investiga crima. Conway Jefferson, oaspete al hotelului, e cel care anunţase dispariţia lui Ruby. Conway rămăsese invalid în urmă cu opt ani după accidentul aviatic în care îi pierduse pe soţia lui, Margaret, pe fiul Frank şi pe fiica Rosamund. Soţia lui Frank, Adelaide Jefferson, şi soţul lui Rosamund, Mark Gaskell, se află şi ei la hotel. Adelaide are un băiat de 9 ani, Peter Carmody, din prima căsătorie, şi un nou iubit, Hugo McLean. Comisarul Harper, din Glenshire, se alătură investigaţiei lui Slack şi Melchett. Ruby fusese adusă la hotel de Josie după ce aceasta îşi luxase glezna, pentru a o înlocui ca partenera lui Raymond Starr. Conway se ataşase de Ruby şi dorise să o înfieze. În seara dispariţiei, Conway, Adelaide, Mark şi Josie au jucat bridge. Ruby şi-a facut primul număr cu Raymond, apoi a dansat cu George Bartlett, un alt oaspete al hotelului. Ea a dispărut înainte de al doilea număr cu Raymond. Maşina lui George e găsită incendiată în apropierea unei cariere de piatră, iar înăuntru e găsit cadavrul unei fete, identificată ca Pamela Reeves, o cercetaşă în vârstă de 16 ani.

Conway îl cheamă pe amicul său, Henry Clithering, fostul şef al Poliţiei Metropolitane. Henry şi Jane sunt vechi cunoştinţe. Peter le spune că Ruby îşi rupsese o unghie în seara dispariţiei, însă Jane observase că fata din bibliotecă avea unghiile roase. Edwards, valetul lui Conway, îi spune lui Henry că Ruby avea în geantă poza unui băiat, deşi ea a negat că i-ar aparţine. Harper le interoghează pe colegele Pamelei, în prezenţa lui Jane, iar ea îşi dă seama că Florence Small e cea care ar putea şti ceva. Florence îi spune lui Jane că Pamela fusese abordată de un regizor de filme şi că, după întâlnirea cercetaşelor, aceasta mersese să se întâlnească cu el. Sub pretextul unei colecte caritabile, Jane merge la casa lui Basil şi, după ce le spune lui şi iubitei lui, Dinah Lee, că şi-a dat seama că sunt căsătoriţi, îl avertizează pe Basil că va fi arestat. El îi mărturiseşte că a găsit cadavrul unei fete în casa sa, dar că, beat fiind, l-a mutat în casa familiei Bantry. Jane ştie că nu el e criminalul. Cu ajutorul lui Henry şi lui Harper, Jane organizează un flagrant. Conway anunţă pe toată lumea că urmează să îşi folosească banii pentru a dota un cămin pentru dansatoarele din Londra. În acea noapte, Josie încearcă să îl ucidă, dar e prinsă de Harper.

Jane explică cum unghiile au fost indiciul că în bibliotecă nu era cadavrul lui Ruby şi cum găsise vinovaţii deoarece Josie identificase greşit cadavrul, iar Mark făcuse un comentariu legat de dantura Pamelei. Mark o ademenise pe Pamela cu promisiunea unui rol, iar Josie o vopsise şi o machiase ca să semene cu Ruby. Ei au vrut să îi însceneze crima lui Basil, care o cunoscuse pe Ruby la hotel. Mark a dus-o pe Pamela în vila acestuia şi a strangulat-o. După ce şi-au asigurat alibiurile, Josie a ucis-o pe Ruby şi i-a dus cadavrul la carieră în maşina lui George, apoi i-a dat foc. Josie şi Mark erau căsătoriţi în secret de un an şi urmau să moştenească jumătate din averea lui Conway. Adelaide îl anunţă pe Conway că urmează să se căsătorească cu Hugo, iar bătrânul le dă binecuvântarea. Mai mult, el decide să îi lase averea sa lui Peter.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: