Biblioteca de la Miezul Nopţii

biblioteca de la miezul noptii

Autor: Matt Haig

Titlu original: The Midnight Library

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Nora Seed are 35 de ani, e licenţiată în filozofie şi locuieşte într-un apartament din oraşul ei natal, Bedford, Bedfordshire, Anglia. La 14 ani, fusese cea mai bună înotătoare din comitat, dar renunţase, iar doi ani mai târziu, tatăl ei, Geoff, murise. Mama ei, Donna, murise cu câteva luni înainte de nunta Norei cu Dan Lord, care nu mai avusese loc. În prezent, Ash, un bărbat care o invitase cândva pe Nora la o cafea, o anunţă că l-a găsit pe Voltaire, motanul ei, mort pe stradă. A doua zi, ea întârzie la Teoria Corzilor, magazinul de instrumente muzicale unde lucrează, iar Neil, şeful ei, o concediază. Nora îl întâlneşte apoi pe Ravi, cel mai bun prieten al fratelui ei, Joe. Nora, Joe şi Ravi făcuseră parte din trupa The Labyrinths, dar Nora renunţase din cauza atacurilor de panică, ceea ce a îndepărtat-o de Joe. Ea o întâlneşte şi pe Kerry-Anne, o fostă colegă de şcoală, care se laudă cu copiii ei. Nora îi scrie prietenei ei, Isabel „Izzy” Hirsh, mutată în Australia, dar aceasta nu răspunde. Apoi uită de ora de pian cu Leo Thompson, iar mama lui, Doreen, renunţă la serviciile ei. Seara, Nora îşi vizitează vecinul, pe domnul Banerjee, de 84 de ani, pe care îl ajutase să îşi deschidă un magazin on-line, dar el nu mai are nevoie de ajutorul ei. Nora ia o supradoză de antidepresive şi ajunge în Biblioteca de la Miezul Nopţii, un loc între viaţă şi moarte, cu rafturi infinite de cărţi, fiecare carte reprezentând o altă versiune a viitorului ei. Bibliotecara e Louise Isabel Elm, de la şcoala Norei. Ea îi dă să îşi citească „Cartea regretelor”, după care Nora trebuie să aleagă ce decizie să schimbe. Dacă nu îi place viaţa aleasă, va reveni în bibliotecă.

Nora alege varianta în care nu îl părăseşte pe Dan, însă descoperă că, deşi sunt căsătoriţi şi au un pub la ţară, care fusese visul lui, o înşeală cu o altă femeie. A doua încercare e cea în care nu îl lasă pe Voltaire să iasă în stradă, dar motanul tot moare deoarece era bolnav. Următoarea alegere e să meargă în Australia cu Izzy, dar descoperă că prietena ei murise într-un accident în timp ce venea spre ea. Versiunea în care e înotătoare de success, care fusese visul lui Geoff, îl are pe acesta în viaţă, divorţat şi recăsătorit, şi pe Joe ca manager, dar află că Donna murise fără să îşi aibă copiii alături. În viaţa ca glaciolog în Svalbard, un arhipelag din Cercul Polar Arctic, Nora evită să fie ucisă de un urs-polar şi îl întâlneşte pe Hugo Lefèvre, care îi mărturiseşte că şi el e transgresor, adică vizitează existenţe, doar că, pentru el, locul dintre viaţă şi moarte e un magazin de casete video. Ei se culcă împreună, dar Nora e dezamăgită şi ajunge înapoi în bibliotecă. Varianta în care ajunge muziciană celebră cu The Labyrinths o surprinde cu vestea că Joe murise din cauza unei supradoze. După ce a scăpat de cele mai mari regrete, Nora cere o viaţă liniştită, în care lucrează la un adăpost de animale, însă iubitul ei, Dylan, care are mai mulţi câini, nu o atrage. În următoarea viaţă, Nora deţine podgoria Buena Vista din California, Statele Unite, e căsătorită cu Eduardo Martìnez şi are un fiu, Alejandro, dar nu e mulţumită. La fel se întâmplă în multiplele existenţe pe care le experimentează, până când ajunge în versiunea în care acceptase să iasă la cafea cu Ash, e căsătorită cu el, au o fetiţă pe nume Molly şi un câine pe nume Platon. Nora predă filozofie şi plănuieşte să scrie o carte. Joe e căsătorit cu Ewan Langford şi e în relaţii bune cu Nora. Ea o caută pe Louise la azilul din Bedford şi află că aceasta murise recent, însă îl întâlneşte pe domnul Banerjee, care ajunsese acolo deoarece nimeni nu îl ajutase cu magazinul on-line. Nora îi întâlneşte apoi pe Kerry-Anne, care se chinuie cu cei doi copii ai săi, şi pe Leo, care nu se ocupă cu muzica, ci cu furturile. Dezamăgirea pentru vieţile celorlalţi o trimite înapoi în bibliotecă, însă aceasta se distruge. Louise o îndeamnă să scrie în cartea propriei vieţi, care e goală, iar Nora scrie cuvântul „trăiesc”.

Nora se trezeşte la viaţă şi, cu ajutorul domnului Banerjee, ajunge la spital. Joe o vizitează, iar Izzy îi scrie că se întoarce în Anglia. Nora reia lecţiile de pian cu Leo şi face voluntariat la căminul pentru persoane fără adăpost. Ea o găseşte pe Louise la azil şi promite să o viziteze în continuare pentru a juca şah.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: