13 la cină

13 la cina

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Lord Edgware Dies

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

Într-o seară, în Londra, Anglia, căpitanul Hastings şi detectivul Hercule Poirot participă la un spectacol de teatru susţinut de actriţa americană Carlotta Adams. Carlotta o imită cu succes pe actriţa Jane Wilkinson, care se află în public, însoţită de actorul Bryan Martin. Jane e soţia lui George Alfred St Vincent Marsh, al patrulea baron Edgware. După spectacol, Jane îi invită la cină, în apartamentul său din hotelul Savoy, pe Poirot, Hastings, Bryan, soţii Widburn, Carlotta şi însoţitorul ei. Jane afirmă că vrea să scape de soţul ei pentru a se putea căsători cu ducele de Merton şi îi cere lui Poirot să îi obţină divorţul.

Câteva zile mai târziu, Bryan îi spune lui Poirot că e urmărit de un bărbat cu un dinte de aur, dar nu îi dă mai multe detalii. George îl primeşte pe Poirot şi afirmă că îşi dăduse deja acordul pentru divorţ, iar detectivul îi dă vestea bună lui Jane. În ziua următoare, inspectorul Japp îl anunţă pe Poirot că George a fost găsit înjunghiat în locuinţa sa din Regent Gate. El o suspectează pe Jane deoarece atât majordomul, cât şi secretara lui George, domnişoara Carroll, afirmă că au văzut-o. Însă Jane participase la dineul organizat de Sir Montagu Corner la reşedinţa lui din Chiswick. Jane declară că, înainte de petrecere, s-a întâlnit cu o prietenă care pleca în State, doamna Van Dusen, şi că în timpul petrecerii a primit un telefon anonim. Majordomul dispare cu o sumă de bani, iar Poirot dovedeşte că domnişoara Carroll o văzuse pe vizitatoarea lui George doar din spate. Poirot îşi aminteşte de reprezentaţia Carlottei dar, când ajung el şi Hastings la ea, o găsesc moartă. Alice Bennett, camerista ei, le spune despre scrisoarea trimisă în urmă cu o zi surorii Carlottei şi le dă adresa unei prietene, Jenny Driver. Carlotta murise în urma unei supradoze de veronal, o pudră aflată într-o cutiuţă cu dedicaţia „de la D, Paris”. În geanta ei se găseşte o pereche de ochelari pince-nez care nu îi aparţin. Geraldine Marsh, fiica lui George, îi mărturiseşte lui Poirot că şi-a urât tatăl. Tot atunci apare Ronald Marsh, care devenise noul Lord Edgware după moartea lui George, unchiul său. Ronald a fost însoţitorul Carlottei la cina de la Savoy. Atât Geraldine, cât şi Ronald fuseseră la operă în noaptea crimei. Poirot şi Hastings îl vizitează pe Montagu şi fac cunoştinţă cu tânărul actor Donald Ross. Montagu le spune că Jane povestise despre arta greacă, iar Donald îşi aminteşte că fuseseră treisprezece la masă. Ducesa de Merton vrea să îl angajeze pe Poirot ca să împiedice nunta dintre fiul ei şi Jane, însă Poirot nu acceptă. La sugestia lui Poirot, Japp interoghează şoferii de taxi şi îl găseşte pe Jobson, cel care i-a dus pe Geraldine şi pe Ronald în Regent Gate în noaptea uciderii lui George. Ronald e arestat pentru crimă. Între timp, Lucie Adams, sora Carlottei, îi trimite lui Poirot originalul scrisorii primite de la Carlotta. Poirot descoperă că o pagină fusese ruptă, lipsind astfel o parte din scrisoare. Trimis de Poirot la Paris, Japp află că o femeie purtând pince-nez luase cutiuţa în care se găsise veronalul. Soţii Widburn organizează o masă, iar Jane face o gafă vorbind despre oraşul Paris când subiectul era de fapt arta greacă. Donald o aude şi îi telefonează lui Poirot, dar e ucis înainte de a-şi termina ideea. Poirot o interoghează pe Ellis, camerista lui Jane, şi îi schimbă ochelarii cu cei din geanta Carlottei, dovedind că sunt ai ei.

Poirot şi Hastings îi cheamă pe Japp, Bryan şi Jenny pentru dezvăluirea criminalului. Iniţial, Poirot îl acuză pe Bryan, ca răzbunare pentru minciuna cum că ar fi urmărit, pretextul pentru a o vorbi de rău pe Jane, de care fusese îndrăgostit. Apoi, le spune că autoarea celor trei crime e Jane, care o plătise pe Carlotta să meargă în locul ei la dineul din Chiswick. Majordomul furase banii găsiţi lângă cadavrul lui George şi dispăruse de frica poliţiei. Jane comandase cutiuţa la Paris şi o trimisese pe Ellis să o ridice. „D” vine de la „Van Dusen”, numele folosit de Jane şi de Carlotta la hotelul unde au făcut schimb de haine. Jane găsise scrisoarea Carlottei şi rupsese partea care făcea referire la ea. După gafa legată de Paris, Donald realizase că nu Jane vorbise despre artă la dineul din Chiswick. Jane e arestată şi condamnată la moarte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: