Ucigaşul ABC

ucigasul abc

Autor: Agatha Christie

Titlu original: The A.B.C. Murders

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În iunie 1935, căpitanul Arthur Hastings revine pentru o perioadă în Londra, Anglia, la prietenul său, detectivul Hercule Poirot. Poirot îi arată o scrisoare de la un anumit ABC care anunţă că, în data de 21 iunie, se va întâmpla ceva în Andover. Inspectorul-şef Japp de la Scotland Yard nu ia în serios scrisoarea. Dar, în data anunţată, Alice Ascher, bătrâna proprietară a unei tutungerii din Andover, e ucisă cu o lovitură în cap, iar un mers al trenurilor, numit şi ghid ABC, e găsit pe tejghea. Cazul e preluat de inspectorul Crome de la Scotland Yard, implicându-i pe Poirot şi pe Hastings. Suspectul iniţial e Franz Ascher, soţul lui Alice, de care aceasta era despărţită. Nepoata lui Alice, Mary Drower, e cea mai afectată. Poirot află de la doamna Fowler, vecina lui Alice, că un vânzător ambulant de ciorapi fusese în zonă.

A doua scrisoare a lui ABC îl anunţă pe Poirot că, în 25 iulie, o crimă va avea loc în Bexhill-on-Sea. În acea noapte, Elizabeth „Betty” Barnard, o chelneriţă în vârstă de 23 de ani, e strangulată cu propria curea şi lăsată pe plajă. Un ghid ABC e găsit sub cadavru. Poirot află de la Megan Barnard, sora victimei, că Betty era logodită cu Donald Fraser, dar ieşea şi cu alţi bărbaţi. Mama lui Betty menţionează că îi cumpărase o pereche de ciorapi fiicei ei. Poirot discută cu domnişoara Merrion, patroana cafenelei unde lucra Betty, şi cu chelneriţa Milly Higley. Scrisoarea a treia trimisă de ABC ajunge cu întârziere, în 30 august, chiar în seara crimei, deoarece adresa lui Poirot e scrisă greşit. Sir Carmichael Clarke, un faimos specialist în boli de gât, e ucis cu o lovitură în cap, în timp ce se plimba în apropierea casei sale din Churston, iar un ghid ABC se află pe cadavru. Soţia lui, Charlotte Clarke, care e bolnavă în stadiu terminal, îi spune lui Poirot că o văzuse pe Thora Grey, secretara lui Carmichael, vorbind cu un vânzător de ciorapi. Franklin Clarke, fratele victimei, înfiinţează Legiunea Specială, care îi include pe Thora, Megan, Donald şi Mary, cu scopul de a-l ajuta pe Poirot în rezolvarea crimelor. A patra scrisoare a lui ABC anunţă că următoarea crimă va avea loc în 11 septembrie, în Doncaster. Oraşul e aglomerat din cauza cursei de cai St Leger, dar Hastings, Poirot şi Legiunea Specială sunt prezenţi pe străzi. În Regal Cinema, George Earlsfield e înjunghiat, iar un ghid ABC e găsit sub scaunul său. Poliţia crede că ABC a făcut o eroare şi că victima ar fi trebuit să fie Roger Emmanuel Downes, care fusese în sală şi al cărui nume începe cu litera „D”.

Alexander Bonaparte Cust e un om influenţabil. Când e angajat să fie vânzător ambulant de ciorapi, merge în fiecare lună unde i se spune. Cust locuieşte în Londra, în casa doamnei Marbury. Fiica acesteia, Lily Marbury, şi prietenul ei, Tom Hartigan, descoperă că, atunci când Cust a spus că pleacă la Cheltenham, a mers de fapt la Doncaster. Tom anunţă poliţia. După ce iese de la Regal Cinema, Cust îşi vede mâneca murdară de sânge. Mary Stroud, angajată la Black Swan, unde e cazat Cust, declară la poliţie că l-a văzut pe acesta spălându-se de sânge. Lily îl avertizează pe Cust că urmează să fie arestat, dar acesta se predă, convins că el e criminalul deoarece suferă de epilepsie. În locuinţa lui se găsesc maşina de scris corespunzătoare scrisorilor lui ABC, un teanc de ghiduri ABC şi un cuţit murdar de sânge. Poirot îl vizitează pe Cust la închisoare, dar acesta nu îl cunoaşte. Totuşi, Cust are un alibi pentru crima din Bexhill-on-Sea, când jucase domino cu domnul Strange într-un hotel din Eastbourne.

Poirot îşi dă seama că Franklin e ABC. El a vrut să moştenească averea fratelui său şi a conceput planul când l-a cunoscut pe Cust din întâmplare. Franklin l-a angajat să vândă ciorapi şi i-a trimis maşina de scris şi ghidurile ABC. Ultima crimă a avut ca scop plantarea cuţitului cu sânge în haina lui Cust. În locuinţa lui Franklin, poliţia găseşte bastonul folosit la crimele A şi C, iar Franklin e recunoscut de Milly şi fusese văzut cu Betty în noaptea crimei şi ieşind de la Regal Cinema. El vrea să se sinucidă, însă Poirot apelase la un hoţ profesionist să îi descarce pistolul din buzunar. Crome îl arestează pe Franklin, iar Cust e eliberat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: