Moarte pe Nil

moarte pe nil

Autor: Agatha Christie

Titlu original: Death on the Nile

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Linnet Ridgeway are 20 de ani, e frumoasă şi foarte bogată. Averea ei e administrată de tutorii americani, Andrew Pennington şi Sterndale Rockford. Linnet cumpără conacul Wode Hall din Malton-under-Wode, Anglia, şi îl angajează ca administrator pe Simon Doyle, logodnicul lui Jacqueline „Jackie” de Bellefort, cea mai bună prietenă a sa. După câteva luni, Linnet se căsătoreşte cu Simon. Ei pleacă în luna de miere, iar Jackie îi urmăreşte. În Cairo, Egipt, îl întâlnesc pe Andrew, apoi se cazează la hotelul Cataract din Assuan, unde se află şi vestitul detectiv Hercule Poirot. Linnet apelează la Poirot pentru a scăpa de Jackie, dar el refuză. Totuşi, Poirot o sfătuieşte pe Jackie să renunţe, însă ea ameninţă că îi va omorî.

Oaspeţii hotelului pleacă într-o excursie cu vaporul „Karnak”. Asistând la încercarea lui Andrew de a o face pe Linnet să semneze nişte documente fără să le citească, James „Jim” Fanthorp, un tânăr avocat de la firma cu care lucrează Linnet, intervine. În timpul unei opriri la templul Abu Simbel, un pietroi aproape o striveşte pe Linnet. Poirot vede că Jackie rămăsese pe vas, dar observă absenţa lui Andrew. Când ajung la Wadi Halfa, Linnet citeşte o telegramă, crezând că e pentru ea, dar acesta conţine doar o listă de legume. Telegrama e, însă, pentru Guido Richetti. Tot atunci, pe vas li se alătură colonelul Race, veche cunoştinţă a lui Poirot, care trebuie să găsească un agitator necunoscut. Într-o seară, în salon, având-o ca martoră doar pe Cornelia Robson, verişoara săracă a lui Marie Van Schuyler, Jackie trage cu pistolul în piciorul lui Simon. Cornelia şi Jim o duc pe Jackie în camera ei, iar domnişoara Bowers, asistenta lui Marie, stă cu ea toată noaptea. Simon e dus apoi în cabina doctorului Carl Bessner. Dimineaţă, Linnet e găsită moartă de camerista ei, Louise Bourget, iar pe perete e scris cu sânge un „J” de la Jackie. Poirot observă două sticluţe de ojă, însă una e cu cerneală roşie. Pistolul e găsit în apă, înfăşurat într-o batistă înroşită şi în şalul lui Marie, găurit de glonţ. Poirot nu înţelege de ce arma a fost aruncată dacă se voia înscenarea crimei şi de ce rana de la capul lui Linnet e arsă dacă şalul a fost folosit ca amortizor. Louise menţionează şiragul de perle al lui Linnet, care dispăruse, şi că inginerul Fleetwood de pe vas fusese împiedicat de Linnet să se căsătorească cu fosta cameristă a ei. Marie a văzut-o pe Rosalie Otterbourne în noaptea crimei, însă aceasta doar aruncase alcoolul mamei ei, scriitoarea Salome Otterbourne. Înainte de percheziţia pasagerilor, domnişoara Bowers returnează şiragul de perle furat de Marie, care e cleptomană, însă perlele sunt false. În geanta lui Rosalie se găseşte un pistol mic, dar ea neagă că ar fi al ei. Apoi, Louise e omorâtă cu un bisturiu deoarece îl şantajase pe criminal. Salome vrea să spună pe cine a văzut în cabina lui Louise, dar e ucisă cu revolverul lui Andrew. Domnul Ferguson, un extremist pe care Poirot îl recunoaşte ca fiind lordul Dawlish, e atras de Cornelia, al cărei tată fusese ruinat de tatăl lui Linnet. Aflând de la doamna Allerton că fiul ei, Tim Allerton, e verişor cu Joanna Southwood, prietenă cu Linnet şi falsificatoare de bijuterii, Poirot îşi dă seama că el furase perlele adevărate. Jim recunoaşte că firma sa îl suspectează pe Andrew că ar fi folosit banii lui Linnet în scopuri proprii. Poirot îl face pe Andrew să recunoască că el a împins pietroiul spre Linnet. Când Simon menţionează telegrama cu legumele, Race recunoaşte codul şi îşi dă seama că Guido e agitatorul căutat şi îl arestează.

Deşi mulţi aveau motive să o ucidă pe Linnet, Poirot explică cum crima a fost plănuită de Jackie şi Simon. Lui i s-au pus somnifere în vin ca să nu audă nimic. Jackie a tras pe lângă Simon, iar el a folosit cerneală roşie ca să pară că sângerează. Până ce Jackie a fost dusă în cameră, Simon a ucis-o pe Linnet, apoi a revenit în salon, s-a împuşcat în picior folosind şalul ca amortizor şi a aruncat dovezile în apă. Louise l-a văzut, dar Jackie a omorât-o, apoi a ucis-o şi pe Salome. La întoarcerea în Shellal, Jackie îl împuşcă mortal pe Simon cu pistolul pe care îl ascunsese în geanta lui Rosalie, apoi se sinucide, gest care nu îl surprinde pe Poirot. Rosalie şi Tim rămân împreună, iar Cornelia urmează să se căsătorească cu Carl.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: