Harry Potter şi Pocalul de Foc

harry potter si pocalul de foc

Autor: J. K. Rowling

Titlu original: Harry Potter and the Goblet of Fire

Seria: Harry Potter #4

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Arthur, cea de la Egmont nemaifiind disponibilă), o puteţi face din magazinele online CartepediaCărtureşti Librex.

Rezumat:

La 50 de ani după moartea familiei Cruplud în casa lor din Little Hangleton, Cap-de-Mort se refugiază acolo alături de Şobo şi îl ucide pe Frank Bruce, îngrijitorul casei. Harry visează întâmplarea şi îl doare cicatricea din frunte. El află astfel că Bertha Jorkins de la Ministerul Magiei a fost ucisă de Cap-de-Mort.

Înainte de începerea şcolii, Harry merge cu familia Weasley şi cu Hermione la Cupa Mondială de Vâjthaţ. Ei se întâlnesc cu Amos Diggory şi fiul său, Cedric, şi îl admiră pe Viktor Krum, căutătorul Bulgariei. După meci, o familie de Încuiaţi din zonă sunt ridicaţi în aer de către Devoratorii Morţii, iar pe cer apare Semnul Întunecat, un craniu verde, simbolul lui Cap-de-Mort. Vrăjitorii din Ministerul Magiei, printre care Bartemius „Barty” Crouch, şeful lui Percy, şi Ludovic „Ludo” Bagman de la Departamentul de Jocuri şi Sporturi Magice, ajutaţi de Arthur şi Amos, descoperă că Semnul a fost generat de bagheta lui Harry, pierdută de acesta şi găsită de Winky, spiriduşul de casă al lui Barty. Deşi Winky nu ar fi putut face vraja, Barty o dă afară. Rita Skeeter scrie în „Profetul Zilei” un articol denigrator la adresa Ministerului Magiei.

În al IV-lea an la Hogwarts, Alastor „Ochi-Nebun” Moody, fost Auror, e noul profesor de „Apărare contra Magiei Negre”. El le arată elevilor efectul vrăjii mortale „Abracadabra” pe un păianjen, vrajă căreia doar Harry i-a supravieţuit. Hermione înfiinţează S.P.A.S, „Societatea pentru Apărarea Spiriduşilor”, vizându-i pe Dobby şi pe Winky. Albus anunţă desfăşurarea „Turnirului celor trei vrăjitori”, o competiţie între şcolile de magie Hogwarts, Beauxbatons şi Durmstrang. Delegaţia de la Beauxbatons e condusă de Olympe Maxime, iar cea de la Durmstrang de Igor Karkaroff. La serbarea de Halloween, Pocalul de Foc anunţă campionii, Cedric de la Hogwarts, Viktor Krum de la Durmstrang şi Fleur Delacour de la Beauxbatons, apoi îl numeşte şi pe Harry, încălcând astfel regulile. La prima probă, fiecare campion trebuie să înfrunte un dragon şi să îi fure oul de aur, iar Harry ia oul ca şi cum ar juca vâjthaţ. Oul conţine un indiciu pentru proba a doua şi, sfătuit de Cedric, Harry îl deschide sub apă şi ascultă un cântec. La balul de Crăciun, Cedric merge cu Cho Chang, cea pe care a vrut Harry să o invite, Hermione cu Viktor, Ginny cu Neville, iar Harry şi Ron merg cu surorile Parvati şi Padma Patil. Barty dispare, însă Harry îi vede numele în biroul lui Severus de pe Harta Ştrengarilor. În proba a doua, fiecare campion trebuie să salveze o persoană dragă de sub apă: Harry pe Ron, Cedric pe Cho, Viktor pe Hermione, iar Fleur pe sora ei, Gabrielle. Harry primeşte de la Dobby un set de Algebranhii, care îl ajută să respire, şi îi salvează pe Ron şi pe Gabrielle, deoarece Fleur nu ajunge la sora ei. Harry îl visează pe Cap-de-Mort promiţându-l ca hrană şarpelui său, Nagini. A treia probă e un labirint cu obstacole, iar Harry şi Cedric ajung împreună la final şi ating Cupa, care e un Portal spre mormântul lui Tomas Cruplud, tatăl lui Cap-de-Mort. Şobo îl ucide pe Cedric. Cap-de-Mort e o creatură mică, iar Şobo îl pune într-un ceaun în care adaugă un os din mormânt, mâna sa pe care şi-o retează şi sângele lui Harry dintr-o tăietură de pe braţ. Cap-de-Mort renaşte şi îi cheamă pe Devoratorii Morţii, printre care se află şi Lucius, apoi se duelează cu Harry, dar baghetele lor formează o punte. Din bagheta lui Cap-de-Mort apar fantomele celor ucişi, printre care Lily, James şi Cedric, şi îl ajută pe Harry să ajungă la Cupă şi să revină la Hogwarts. Alastor îi spune lui Harry că el i-a pus numele în Pocal. Albus, Minerva şi Severus îl salvează pe Harry de cel care se dovedeşte a fi Barty Crouch Jr., care evadase de la Azkaban şi folosise Polipoţiune pentru a se transforma în Alastor. Adevăratul Alastor e închis într-un cufăr. Barty Jr. s-a folosit de tatăl său, apoi l-a ucis.

Albus îi spune lui Harry că bagheta sa şi cea a lui Cap-de-Mort sunt făcute din penele lui Fawkes. Hermione o prinde pe Rita sub formă de cărăbuş, fiind un Animagus nedeclarat. Rita scrisese multe articole denigratoare despre Harry şi prietenii săi. Harry le dă lui Fred şi George banii câştigaţi la Turnir.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: