Harry Potter şi Piatra Filozofală

harry potter si piatra filozofala

Autor: J. K. Rowling

Titlu original: Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Seria: Harry Potter #1

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Arthur, cea de la Egmont nemaifiind disponibilă), o puteţi face din magazinele online CartepediaCărtureşti Librex.

Rezumat:

În urmă cu 10 ani, când Cap-de-Mort (Voldemort) ajunsese la putere, vrăjitorii Lily şi James Potter au refuzat să i se alăture şi s-au ascuns în Peştera lui Godric. Cap-de-Mort i-a găsit şi i-a ucis, dar nu a reuşit să îl ucidă pe Harry, bebeluşul lor de un an, protejat de dragostea mamei sale. Astfel, Cap-de-Mort şi-a pierdut puterile, iar Harry a rămas cu o cicatrice în formă de fulger pe frunte şi a devenit faimos.

În prezent, Harry locuieşte cu familia Dursley, în Little Whinging, Anglia, unde a fost dus de Rubeus Hagrid, prietenul familiei Potter. Petunia Dursley e sora lui Lily, însă ea şi soţul ei, Vernon, se poartă urât cu Harry, în timp ce pe fiul lor, Dudley, îl răsfaţă. Harry nu ştie că e vrăjitor dar, într-o vizită la Grădina Zoologică, descoperă că poate vorbi cu şerpii. Când Harry împlineşte 11 ani, este admis la Hogwarts, Şcoala de Magie, Farmece şi Vrăjitorii, iar Hagrid îl duce din lumea Încuiaţilor, cei fără puteri magice, în lumea vrăjitorilor pentru a-şi cumpăra rechizite de pe Aleea Diagon. Harry primeşte banii părinţilor săi păstraţi la Gringotts, Banca Vrăjitorilor condusă de goblini, şi îşi cumpără o baghetă magică de la magazinul lui Ollivander. Hagrid îi face cadou bufniţa Hedwig. În 1 septembrie, Harry ia trenul de Hogwarts de pe peronul 9 şi ¾ din Londra, ajutat de Arthur şi Molly Weasley. Pe tren, Harry se împrieteneşte cu fiul acestora, Ron Weasley, cu Hermione Granger, fiica unor Încuiaţi, şi cu Neville Poponeaţă (Longbottom), dar şi-i face duşmani pe Draco Reacredinţă (Malfoy), Vincent Crabbe şi Gregory Goyle, ai căror părinţi fuseseră Devoratori ai Morţii, slujitorii lui Cap-de-Mort. La banchetul deschis de directorul şcolii, Albus Dumbledore, Jobenul Magic îi împarte pe cei din anul I în cele patru case, Cercetaşi, Astropufi, Ochi-de-Şoim şi Viperini. Harry şi prietenii săi devin Cercetaşi, iar Draco şi ai săi devin Viperini. Profesorii lor sunt Minerva McGonagall la „Transfigurări”, Severus Plesneală (Snape) la „Poţiuni magice”, Rolanda Hooch la „Zbor pe mătură”, Binns la „Istoria magiei”, Pomona Lăstar (Sprout) la „Ierbologie”, Filius Flitwick la „Farmece şi vrăji” şi Quirinus Quirrell la „Apărare contra Magiei Negre”.

Harry e umilit de Severus la orele de Poţiuni, dar se remarcă la orele de Zbor, intrând în echipa de vâjthaţ (Quidditch) a Cercetaşilor. Hermione e cea mai bună elevă. Fraţii mai mari ai lui Ron, Bill şi Charlie, au absolvit la Hogwarts, iar Percy şi gemenii Fred şi George sunt încă la şcoală. Harry, Ron şi Hermione descoperă în coridorul interzis un câine cu trei capete, iar Hagrid le spune că se numeşte Fluffy, că adoarme pe muzică şi că păzeşte pachetul lui Nicolas Flamel. De Halloween, Hermione e atacată în toaleta fetelor de un monstru, dar Harry şi Ron o salvează. La primul meci de vâjthaţ dintre Cercetaşi şi Viperini, Harry are probleme cu mătura, dar vrăjile lui Hermione îl ajută să îşi revină şi să prindă hoţoaica aurie, câştigând meciul. Hermione află că Nicolas e alchimistul care a devenit nemuritor cu ajutorul Pietrei Filozofale. Sub Pelerina Invizibilă, primită de la Albus de Crăciun deoarece fusese a lui James, Harry descoperă Oglinda lui Erised, care le arată oamenilor cea mai arzătoare dorinţă a lor. Harry, Ron, Hermione şi Draco sunt prinşi afară de Filtch, îngrijitorul de la Hogwarts care e un Non, adică nu are puteri deşi e din familie de vrăjitori. Copiii sunt pedepsiţi să intre în Pădurea Interzisă. Harry îl vede pe Cap-de-Mort hrănindu-se cu sângele unui unicorn. Centaurul Firenze intervine şi îl salvează pe Harry.

Harry, Ron şi Hermione îl adorm pe Fluffy şi trec prin mai multe probe. Harry ajunge singur la final, unde îl aşteaptă Quirinus, cel care le-a pus vieţile în pericol de-a lungul anului. Faţa lui Cap-de-Mort se ascunde sub turbanul lui. Quirinus îl pune pe Harry să obţină Piatra Filozofală de la Oglinda lui Erised, apoi încearcă să îl omoare, însă nu reuşeşte. Albus îl ucide pe Quirinus, dar Cap-de-Mort scapă. Nicolas şi soţia lui, Pernelle, acceptă să distrugă Piatra şi să îşi încheie viaţa. La final de an, Cercetaşii câştigă Cupa Caselor datorită lui Harry şi prietenilor săi. Harry se întoarce la familia Dursley pentru vacanţa de vară.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: