Harry Potter şi Ordinul Phoenix

harry potter si ordinul phoenix

Autor: J. K. Rowling

Titlu original: Harry Potter and the Order of the Phoenix

Seria: Harry Potter #5

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Arthur, cea de la Egmont nemaifiind disponibilă), o puteţi face din magazinele online CartepediaCărtureşti Librex.

Rezumat:

Într-o seară, în apropierea casei lor, Harry şi Dudley sunt atacaţi de doi Dementori. Harry produce un Patronus dar, din cauză că a făcut vraja în afara şcolii, Mafalda Hopkirk de la Ministerul Magiei îl anunţă că va fi judecat. Un grup de vrăjitori din Ordinul Phoenix, printre care şi Alastor, Remus şi Nymphadora Tonks, îl duc pe Harry la Casa Cumplită, locuinţa lui Sirius şi sediul Ordinului. Acolo află că şi familia Weasley e implicată şi că Mundungus Fletcher trebuia să îl protejeze. Ordinul Phoenix a fost înfiinţat de Albus pentru a lupta împotriva lui Cap-de-Mort şi îl include şi pe Severus. Ministerul Magiei neagă întoarcerea lui Cap-de-Mort, iar „Profetul zilei” îl denigrează pe Harry. La audierea lui Harry, Albus îl apără, iar Arabella Figg, vecina Non a familiei Dursley, depune mărturie pentru el şi îl scapă de acuzaţii.  

După călătoria cu Expresul de Hogwarts, elevii sunt luaţi în trăsuri trase de Thestrali, caii înaripaţi pe care doar Harry, Neville şi Luna Lovegood, fiica editorului ziarului „Zeflemistul”, îi pot vedea deoarece ei au văzut moartea. Hagrid lipseşte deoarece plecase cu Olympe în căutarea uriaşilor, cu care sunt înrudiţi. Noua profesoară de „Apărare contra Magiei Negre” e Dolores Umbridge de la Minister, care nu le predă nimic şi îl pedepseşte pe Harry când vorbeşte despre Cap-de-Mort. Dolores devine Mare Inchizitor la Hogwarts şi interzice adunările elevilor. La iniţiativa lui Hermione, mai mulţi elevi formează „Armata lui Dumbledore”, pe scurt A.D., iar Harry le predă vrăji de apărare în Camera Necesităţii. La primul meci între Cercetaşi şi Viperini, Ron e portarul Cercetaşilor, iar Harry prinde hoţoaica şi câştigă. Draco îşi bate joc de ei, iar când Harry, Fred şi George ripostează, Dolores le interzice să mai joace. Hagrid revine la Hogwarts cu fratele său vitreg, uriaşul Grawp, pe care îl ascunde în pădure şi îl prezintă doar lui Harry şi lui Hermione. Harry visează cum Arthur e muşcat de Nagini, iar acesta e dus la spitalul Sf. Mungo, însă îşi revine. Cei din Ordin se tem că Harry ar putea fi controlat de Cap-de-Mort, astfel că Severus începe să îi predea Occlumanţia, adică apărarea minţii împotriva pătrunderii din exterior. Zece Devoratori ai Morţii, printre care şi Bellatrix Lestrange, sora Narcissei Reacredinţă şi verişoara lui Sirius, evadează din Azkaban. Constrânsă de Hermione, Rita scrie un articol în care îi demască pe Devoratorii Morţii şi îl publică în „Zeflemistul”, ziar interzis de Dolores în şcoală. Când Sybill e concediată de Dolores, Albus o înlocuieşte cu Firenze. Marietta Edgecomb, prietena lui Cho, îi trădează pe elevii din A.D., iar Albus ia vina asupra sa şi dispare. Dolores devine directoarea şcolii. Harry vede în pensivul lui Severus cum acesta fusese umilit de James şi cum Lily îi luase apărarea până când o numise „Sânge-Mâl”. Fred şi George părăsesc Hogwarts pentru a porni o afacere cu glume pe Aleea Diagon. Datorită lui Ron, Cercetaşii câştigă Cupa la vâjthaţ. În timpul N.O.V.-urilor, examenele pentru Nivelurile Obişnuite de Vrăjitorie, Hagrid e concediat de Dolores, iar Harry are o viziune în care Sirius e torturat de Cap-de-Mort, confirmată de Kreacher, spiriduşul din Casa Cumplită. Dolores recunoaşte că ea a trimis Dementorii în Little Whinging, iar Hermione o ademeneşte în Pădurea Interzisă spunându-i că A.D. a ascuns acolo o armă. Centaurii o prind pe Dolores, iar Grawp îi ajută pe copii să fugă. Albus o salvează pe Dolores, care e în stare de şoc.

Atât Sturgis Podmore din Ordin, cât şi Broderick Bode controlat de Lucius încercaseră fără succes să intre în Minister, aşa că Harry, Ron, Ginny, Neville şi Luna zboară pe Thestrali şi intră în Departamentul Misterelor. Ei găsesc o sferă cu numele lui Harry, care conţine profeţia făcută de Sybill în urmă cu 16 ani despre naşterea lui Harry, încercarea lui Cap-de-Mort de a-l ucide şi transferarea unei părţi din puteri către Harry. Cap-de-Mort avea nevoie de Harry să ia sfera şi i-a trimis viziunea despre Sirius, iar Bellatrix l-a pus pe Kreacher să mintă. Devoratorii Morţii apar şi se luptă cu copiii, apoi apar cei din Ordin. Sirius e ucis de Bellatrix. Albus şi Harry se luptă cu Bellatrix şi Cap-de-Mort, dar aceştia dispar. Aurorii sunt martori, iar „Profetul zilei” dă alarma întoarcerii lui Cap-de-Mort. Albus, Hagrid şi Sybill revin la Hogwarts.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: