Harry Potter şi Camera Secretelor

harry potter si camera secretelor

Autor: J. K. Rowling

Titlu original: Harry Potter and the Chamber of Secrets

Seria: Harry Potter #2

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Arthur, cea de la Egmont nemaifiind disponibilă), o puteţi face din magazinele online CartepediaCărtureşti Librex.

Rezumat:

În ziua în care Harry Potter împlineşte 12 ani, Vernon are invitaţi la cină, dar totul se transformă în dezastru din cauza spiriduşului Dobby, care încearcă să îl împiedice pe Harry să se întoarcă la Hogwarts. Ron, Fred şi George apar cu o maşină zburătoare şi îl duc pe Harry la „Vizuină”, casa familiei Weasley, unde Arthur şi Molly îl primesc cu drag. Harry învaţă cum să călătorească prin şemineu şi merge cu familia Weasley să îşi cumpere rechizite. În magazinul de manuale, Harry îl întâlneşte pe vestitul autor Gilderoy Lockhart, care anunţă cu încântare că e noul profesor de „Apărare contra Magiei Negre”. Arthur, care lucrează la Ministerul Magiei, are o dispută cu Lucius Reacredinţă, tatăl lui Draco. După o lună în Vizuină, copiii merg pe peronul 9 şi 3/4, însă Dobby blochează trecerea înaintea lui Harry, astfel că el şi Ron sunt nevoiţi să ia maşina zburătoare până la Hogwarts, unde aterizează în salcia bătăuşă.

De Halloween, Doamna Norris, pisica lui Filtch, e găsită împietrită, iar pe perete e scris mesajul „Camera Secretelor a fost deschisă! Duşmani ai moştenitorului, păziţi-vă!”, despre care Draco afirmă că e adresat celor cu „Sânge-Mâl”, precum Hermione, adică având părinţi Încuiaţi. Binns le povesteşte elevilor despre cei patru vrăjitori care au creat Hogwarts, Godric Cercetaş (Gryffindor), Helga Astropuf (Hufflepuff), Rowena Ochi-de-Şoim (Ravenclaw) şi Salazar Viperin (Slytherin), şi cum Salazar, care voia să primească doar copii de „Sânge-Pur”, a creat Camera Secretelor în care a ascuns un monstru, iar moştenitorul său va putea să o deschidă. La meciul dintre Cercetaşi şi Viperini, Harry e atacat de un balon-ghiulea vrăjit de Dobby, care îl avertizează din nou că trebuie să părăsească Hogwarts. La Clubul Dueliştilor, înfiinţat de Gilderoy şi de Severus, Harry vorbeşte în reptomită şi opreşte şarpele produs de Draco, salvându-l astfel pe Justin Finch-Fletchley, însă asta îi face pe toţi să creadă că Harry e moştenitorul lui Salazar. Justin, care are părinţi Încuiaţi, şi fantoma Nick Aproape Făr-de-Cap sunt găsiţi împietriţi. Harry, Ron şi Hermione merg în baia ocupată de fantoma Plângăcioasa Myrtle şi folosesc PoliPoţiune pentru a se transforma în elevi de la Viperini. Hermione foloseşte din greşeală un păr de pisică şi ajunge în spital. Harry şi Ron se transformă în Crabbe şi Goyle, dar află că Draco nu e moştenitorul lui Salazar. Tot în baia lui Myrtle, Harry şi Ron găsesc jurnalul gol al lui Tomas Dorlent Cruplud (Tom Marvolo Riddle). Harry scrie în jurnal, iar Tom îi răspunde, apoi jurnalul îi e furat. Mai au loc două atacuri, asupra lui Hermione şi asupra Luminiţei Limpede (Penelope Clearwater). Hagrid e luat de Cornelius Fudge, Ministrul Magiei, şi dus la Azkaban, închisoarea vrăjitorilor, fiind suspect la fel cum a fost în atacurile din urmă cu 50 de ani, când a fost exmatriculat. Băieţii merg în pădure la Aragog, căpetenia păianjenilor, care fusese animalul de companie al lui Hagrid, dar care nu e monstrul din Camera Secretelor. Harry şi Ron găsesc în mâna lui Hermione un bilet în care scrie că monstrul care o împietrise e un bazilisc. Ginny Weasley, din anul I, sora lui Ron, dispare. Harry şi Ron îşi dau seama că Myrtle fusese victima monstrului şi găsesc în baia ei intrarea în Camera Secretelor. Gilderoy e desemnat să se ocupe de monstru şi încearcă să fugă, dar Harry şi Ron îl prind, demonstrând că e un impostor. Harry pătrunde în Camera Secretelor şi o găseşte pe Ginny, care, posedată de jurnal, deschisese Camera Secretelor. Anagrama numelui lui Tom e „Sunt Lordul Cap-de-Mort”. Ajutat de Fawkes, pasărea phoenix a lui Albus, Harry ucide baziliscul cu sabia lui Godric scoasă din Jobenul Magic. Cu un colţ al baziliscului distruge jurnalul, iar victimele sale îşi revin.

Harry află de la Albus că anumite puteri ale lui Cap-de-Mort, precum abilitatea de a vorbi reptomita, i-au fost transferate de acesta involuntar. Hagrid e eliberat din Azkaban. Lucius apare însoţit de Dobby, sluga sa. Harry înţelege de la spiriduş că Lucius strecurase jurnalul printre lucrurile lui Ginny în ziua când şi-au cumpărat rechizitele. Harry pune jurnalul într-o şosetă şi i-l dă lui Lucius, care aruncă şoseta înspre Dobby, fără să realizeze că, dându-i un obiect de îmbrăcăminte, îl eliberează.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: