Zahir

zahir

Autor: Paulo Coelho

Titlu original: O Zahir

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Un scriitor stabilit la Paris descoperă că soţia sa, Esther, în vârstă de 30 de ani, corespondent de război, a dispărut fără urmă, însă nu ştie dacă a fost răpită sau l-a părăsit. Ea a fost văzută ultima oară într-o cafenea, în compania lui Mihail, un tânăr de 25 de ani din Kazahstan, pe care în realitate îl cheamă Oleg. Poliția descoperă că, în săptămânile de dinaintea dispariției lui Esther, sume de bani fuseseră retrase regulat din contul ei bancar și, deși nu își luase haine cu ea, pașaportul ei lipsește. Soțul ei e primul suspect, dar e eliberat când se află că, de fapt, în ziua când soția lui dispăruse, se culcase cu prietena ei.

Esther e a patra soție a scriitorului și sunt căsătoriți de zece ani. La doi ani de la căsătorie, el a vrut să o părăsească, dar ea l-a trimis într-un pelerinaj la Santiago de Compostela, lucru care l-a ajutat să își scrie primul roman. El s-a convins că o iubește pe Esther, dar nu a renunţat la escapadele sale amoroase. După dispariţie, Esther devine Zahirul scriitorului, cea care îi cotropește gândurile până la nebunie.

După un timp, scriitorul se convinge că a fost părăsit şi îşi continuă viaţa, cunoscând o actriţă franțuzoaică în vârstă de 35 de ani, Marie, şi scriind alte cărţi. După un an, mai face un pelerinaj în oraşul Victoria din Spania şi apoi mai scrie o carte. Mihail apare la o sesiune de autografe și îi spune scriitorului că Esther e bine. Scriitorul și Marie îl invită cu ei la un restaurant. Acolo, află de la el că spune povești pe scenă într-un restaurant armenesc, la care participă și Esther. Scriitorul merge la restaurantul armenesc, dar ea nu apare. În ziua următoare se reîntâlnește cu Mihail și asistă la o criză de epilepsie a acestuia. Mihail, însă, afirmă că aude voci și prezice că ceva i se va întâmpla scriitorului. Acesta are un accident, fiind lovit de un motociclist. După câteva zile de spitalizare, scriitorul își revine. Mihail îi povestește că el a ajutat-o pe Esther în timpul unei misiuni în Kazahstan, iar ulterior ea l-a ajutat să se stabilească la Paris. Împreună cu alţi oameni din trupa de la restaurantul armenesc, Mihail îl duce pe scriitor prin zone defavorizate din Paris şi îi arată altă viaţă, apoi participă la o întrunire religioasă.

În prezent, Esther se află într-un sat din Kazahstan, iar scriitorul se hotărăște să meargă după ea. Mihail îl roagă să îl ia și pe el deoarece îi e dor de locurile natale, dar nu are bani să meargă acolo. Înainte de a pleca, scriitorul se desparte de Marie. El acceptă să îl ia și pe Mihail şi, împreună, ajung la Alma Ata, în Kazahstan. De acolo sunt conduși spre satul unde locuieşte Esther de către un localnic pe nume Dos, un pictor care a avut o relație cu ea. Pe ultima porţiune de drum, scriitorul şi Mihail merg singuri.

Esther duce o viaţă simplă, învațând să facă covoare și, în schimb, dând lecții de franceză localnicilor. Scriitorul intră singur la ea şi o vede în timp ce le citeşte din cartea scrisă de el mai multor oameni. Fericită că a găsit-o, Esther îşi mărturiseşte dragostea, dar îi spune că e însărcinată cu copilul unui alt bărbat pe care l-a cunoscut, dar care a plecat. Esther împărţise bucăţi din cămaşa pătată cu sânge a unui soldat tuturor celor pe care i-a crezut vrednici de consideraţia ei, iar acum îi dă o bucată şi scriitorului. Cei doi decid să se întoarcă la Paris şi să-şi reia viaţa şi căsnicia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: