Veronika se hotărăşte să moară

veronika se hotaraste sa moara

Autor: Paulo Coelho

Titlu original: Veronika Decide Morrer

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Veronika este o tânără de 24 de ani din Slovenia. Pare a avea tot ce şi-ar putea dori. Are o slujbă sigură la biblioteca publică, frecventează baruri și întâlneşte bărbaţi atrăgători, dar totuşi nu e fericită. Are o existență monotonă și știe că după tinerețe nu mai urmează nimic bun în viață. Totodată, simte că nu poate schimba nimic într-o lume în care totul merge prost.  În 11 noiembrie 1997, în camera ei închiriată într-o mănăstire din Ljubljana, Veronika decide că trebuie să se sinucidă şi ia o supradoză. Înainte să își piardă cunoștința, citește un articol într-o revistă franceză în care autorul se întreabă unde e Slovenia, astfel că Veronika lasă o scrisoare adresată revistei, cu explicaţia că Slovenia e una din cele cinci ţări rezultate din divizarea Iugoslaviei. Veronika e salvată la timp şi se trezeşte în spitalul de nebuni Villete.

După două săptămâni, Veronika află de la doctori că inima i-a fost iremediabil afectată și că mai are maxim o săptămână de viață. Apoi le cunoaște pe Zedka Mendel și pe Mari, fostă avocată, și realizează că nu toți cei internați sunt nebuni. Zedka e internată pentru depresie, iar Mari s-a internat după ce a făcut mai multe atacuri de panică. După ce soțul i-a cerut divorțul, Mari a decis să își amâne externarea. Ea face parte din Frăția, un grup de oameni care sunt bolnavi închipuiţi și care trăiesc convenabil în cadrul spitalului. Înainte de a fi externată, Zedka insistă ca Veronika să vadă cum i se induce coma, ca parte a unui tratament. Într-o seară, Veronika interpretează mai multe piese la pianul din living și îl atrage astfel pe Eduard, un bărbat frumos, de vârsta ei, dar care suferă de schizofrenie. Tatăl lui Eduard fusese ambasador al Iugoslaviei în Brazilia și avea așteptarea ca și fiul său să urmeze o carieră diplomatică, deși nu era o persoană sociabilă. La 17 ani, Eduard a avut o iubită braziliancă pe nume Maria. Într-o zi, în timp ce mergea pe bicicletă să se întâlnească cu ea, a fost lovit de o mașină. În spital, Eduard a primit de la un infirmier o carte despre viețile unor vizionari și a început să o citească. După ce a revenit acasă, și-a anunțat părinții că vrea să devină pictor și să picteze viziuni ale Paradisului. Eduard a devenit sociabil, dar cu niște inși străini și ciudați, apoi a fost exmatriculat din școală pentru că s-a contrazis cu o profesoară pe tema existenței sfinților. După ce a acceptat cererea părinților săi de a renunța la pictură, Eduard s-a retras în lumea lui, iar specialiștii l-au diagnosticat cu schizofrenie ca urmare a accidentului de bicicletă. La întoarcerea în țară, Eduard a fost internat la Villete.

Mama Veronikăi merge la spital, dar nu reușește să își vadă fiica pentru că Veronika are un atac de cord. Doctorul Igor, directorul spitalului, crede că în organismul uman există o substanță numită Principiul Amar sau Vitriol care provoacă intoxicație când apare teama de realitate, lăsând persoana în cauză fără voința de a trăi. El dorește să își demonstreze teoria și să intre în istoria medicinei. Eduard îi tot cere Veronikăi să cânte la pian, iar ea își amintește că şi-a dorit să fie pianistă, dar a fost descurajată de mama ei. La sfatul lui Mari, Veronika se masturbează în faţa lui Eduard pentru a ajunge la împlinirea sexuală. Eduard e prieten cu Mari şi amândoi se simt însufleţiţi de pasiunea Veronikăi. Mari îi cere lui Igor să o externeze, iar el îi aprobă cererea. Eduard e supus unei terapii cu electroşocuri şi insistă să o lase pe Veronika să stea cu el. Ea are un al doilea atac de cord. Când îşi revin amândoi, plănuiesc să evadeze din Villete deoarece Veronika ar mai avea maxim o zi de trăit. După ce fug din spital, Eduard şi Veronika merg la un restaurant, apoi îşi petrec noaptea în oraş, iar dimineaţă descoperă uimiţi că ea nu a murit.

Deşi nimeni nu a mai evadat înainte, Igor se bucură că tinerii au făcut-o. Doctorul a făcut un experiment pe Veronika, administrându-i Fenotal pentru a-i simula atacurile de cord. Astfel, el a demonstrat că medicamentul împotriva Vitriolului e conştiinţa morţii. Crezând că va muri, Veronika va trăi fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima, iar Eduard îi va fi alături, crezând că fiecare zi e o binecuvântare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: