Unsprezece minute

unsprezece minute

Autor: Paulo Coelho

Titlu original: Onze Minutos

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Maria este o fată frumoasă dintr-un orăşel din Brazilia, fiica unui negustor ambulant şi a unei croitorese. La 11 ani, se îndrăgosteşte de un coleg de şcoală, dar nu are curajul să îi vorbească. La 15 ani se îndrăgosteşte din nou dar, de data aceasta, băiatul o părăseşte când vede că ea nu ştie să sărute. Apoi Maria descoperă că se poate satisface şi singură. După încă nişte relaţii eşuate, ea se convinge că nu va găsi nicicând dragostea adevărată. La 19 ani, se angajează într-un magazin de textile, iar şeful ei se îndrăgosteşte de ea, lucru care o ajută financiar. După aproape trei ani, merge singură într-un concediu în Rio de Janeiro. Acolo, pe plajă, îl întâlneşte pe Roger, un impresar artistic elveţian care, prin intermediul interpretului său, Maílson, îi oferă un post de dansatoare, foarte bine plătit, în localul lui. După o scurtă vizită la părinţii ei, Maria şi Roger pleacă spre Elveţia.

Maria e cazată la un hotel din Geneva, unde o altă braziliancă, Vivian, se ocupă de pregătirea ei. La local, învaţă o coregrafie de samba de la un instructor marocan care nu cunoaşte de fapt acest stil de dans brazilian. Când primeşte primul salariu, Maria află că doar o zecime îi revine ei, restul fiind folosit pentru călătoria şi cazarea ei. Ea se înscrie la un curs de limba franceză pentru a se putea descurca în noua ţară. Acolo se îndrăgosteşte de un arab. Când lipseşte într-o seară de la local, pentru a fi cu arabul, Roger o concediază pe Maria, dar ea, sfătuită de arab, îşi susţine drepturile şi menţionează că va apela la un avocat, obţinând astfel o sumă mare de bani. Arabul se întoarce în ţara lui, iar Maria decide să renunţe la dans şi să devină model. Astfel, cheltuie o parte din banii săi pe fotografii profesioniste pe care le trimite la diverse agenţii de modele, dar niciuna nu o contactează. Maria începe să frecventeze biblioteca şi se împrieteneşte cu bibliotecara Heidi. După aproape două luni, o agenţie de modele o pune în legătură cu un alt arab, care îi oferă mulţi bani pentru o noapte de sex. Ea acceptă şi, astfel, descoperă o altă metodă de a se îmbogăţi. Se angajează apoi ca prostituată în barul Copacabana de pe Rue de Berne, unde îşi poate selecta clientela, iar un comision îi revine proprietarului Milan. Maria devine profesionistă şi constată că unsprezece minute e durata aproximativă a unei partide de sex.

După nouă luni, Maria îl întâlneşte într-un local pe Ralf Hart, un pictor celebru, în vârstă de 29 de ani, care doreşte să îi facă portretul. El o recunoaşte deoarece mai fusese la Copacabana, iar ea îi spune de la început că e o prostituată. Se îndrăgostesc unul de celălalt. Ea află că el e unul din clienţii speciali ai barului şi ajunge să îi fie client şi ei. Clienţii speciali plătesc mai mult şi au parte de toată noaptea. Maria şi Ralf încearcă să se cunoască unul pe celălalt. Ralf mai fusese căsătorit de două ori, dar pretinde că şi-a pierdut interesul pentru sex. Între timp, Maria mai cunoaşte un client special, un sadomasochist englez pe nume Terence, care o ajută să cunoască plăceri nebănuite.

Într-un an de muncă, Maria reuşeşte să economisească îndeajuns pentru a-şi realiza visul de a cumpăra o fermă pentru părinţii săi. Ea decide să se întoarcă în Brazilia şi îşi cumpără un bilet de avion cu escală la Paris. Îşi dă demisia de la Copacabana şi se întâlneşte cu Ralf. El o duce la o expoziţie, unde îi cunoaşte prietenii artişti, apoi stabilesc să se întâlnească seara la el acasă. Maria îşi ia rămas bun de la Heidi, cu care avusese nişte discuţii interesante despre plăcerile femeilor şi care regretă apoi că nu i-a mărturisit Mariei secretul ei, singura dată când şi-a înşelat soţul cu un turist scriitor. Maria merge la Ralf cu bagajele şi îi spune că urmează să plece. Ei îşi petrec noaptea împreună, făcând dragoste pentru prima dată, apoi Maria pleacă înainte ca el să se trezească. În Paris, Ralf îi face o surpriză şi apare cu un buchet de trandafiri, spunându-i că a văzut-o pe aeroportul din Geneva şi a luat primul avion pentru a ajunge înaintea ei. Cei doi rămân împreună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: